Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί αναμένονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μετά το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων;

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι πάνω από 30.000 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων, είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Ρωσικό ΜΜΕ δίνει τη δική του διάσταση για συγκέντρωση δυνάμεων της Δύσης στα σύνορα με Λευκορωσία και Ουκρανία, επιχειρώντας να πείσει ότι τόσο η Λευκορωσία, όσο και η Ρωσία είναι εκείνες που απειλούνται από την συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αναφέροντας τα εξής:

"Ας προσπαθήσουμε να δείξουμε μια πραγματική εικόνα της προετοιμασίας των δυνάμεων και των μέσων της  Δύσης, συλλογικά  για μια ενδεχόμενη σύγκρουση στο ανατολικοευρωπαϊκό μέτωπο.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Πολωνία και Βαλτικές χώρες

Με βάση τα επίσημα έγγραφα του  ΝΑΤΟ, ο ακόλουθος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού βρίσκεται επί του παρόντος «σε υπηρεσία» στο έδαφος των χωρών της Βαλτικής:

► Εσθονία - 1.166 στρατιωτικοί (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισλανδία).
► Λετονία - 1.473 στρατιωτικό προσωπικό (Καναδάς, Αλβανία, Τσεχία, Ισλανδία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία).
► Λιθουανία - 1.287 στρατιωτικό προσωπικό (Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία).
► Πολωνία - 1.031 στρατιωτικοί (ΗΠΑ, Κροατία, Ρουμανία, Η.Β.).

Ο συνολικός αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ είναι 4.957 στρατιώτες.

https://storage.yandexcloud.net/video-transcoded/28288_video_464k_360p.mp4?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=feeQAuJ407EEdB8zXHdo%2F20220205%2Fus-east-1%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20220205T104642Z&X-Amz-Expires=86400&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=f3d8a60423acbcd0f40d17cf0b3c64a4aa14f3340cf83dea74e5e65f2310f5b5

Επιπλέον, περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο έδαφος της Πολωνίας εκ περιτροπής.

Προσθέτοντας αυτόν τον αριθμό στο ΝΑΤΟ στη Βαλτική, έχουμε περίπου 10.000 καλά οπλισμένους στρατιώτες και, προφανώς, με εμπειρία μάχης σε hot spots στην Ανατολική Ευρώπη

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, με το πρόσχημα της αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση, η Πολωνία έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό του στρατιωτικού της προσωπικού στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με διάφορες πηγές, από 12.000 έως 15.000 στρατιώτες του Πολωνικού Στρατού συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας , ενώ λαμβάνοντας υπόψη το προσωπικό άλλων υπηρεσιών ασφαλείας, η συνολική δύναμη της Πολωνίας ανέρχεται σε 23.000 ένοπλους

Προσθέτοντας τον μέγιστο αριθμό των 23.000 Πολωνών στρατιωτών -ενόπλων και τον συνολικό αριθμό του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, έχουμε ήδη 33000 άτομα κοντά στα σύνορα του κράτους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εκτελέσουν τα καθήκοντα  τους, ευρισκόμενα  σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

 Οι δυνάμεις κρατών του ΝΑΤΟ Ουκρανία

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε την Ουκρανία, η οποία προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ,  προσκαλώντας όλους όσοι μπορούν να την βοηθήσουν με κάποιο τρόπο στην αντιμετώπιση της Μόσχας.

Η επιθετική ρητορική του νότιου γείτονα της Λευκορωσίας  τραβάει αρκετά βλέμματα. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, έχουμε υπολογίσει τον κατά προσέγγιση αριθμό των στρατευμάτων που είναι ήδη συγκεντρωμένοι στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει 4.000 Αμερικανούς εκπαιδευτές και συμβούλους στη χώρα. Επιπλέον, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, άλλοι 200 ​​κομάντος της SAS και έως και 400 αλεξιπτωτιστές από την 16η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ήδη στη χώρα μαζί με πρόσφατες αποστολές όπλων.

Επίσης, αυτή τη στιγμή, στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας, συνεχίζεται η ειδική επιχείρηση «Polesie», όπου έως και 10.000 στρατιώτες της εθνοφρουράς από τους «ριζοσπάστες εθνικιστές» βρίσκονται  στην παραμεθόριο περιοχή.

Αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη δύναμη, όχι κατώτερη από τα τακτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, όπως γίνεται σαφές, οι υπερπόντιοι οργανωτές του «μεγάλου πολέμου» κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία, απλώς δεν νοιάζονται για την "ουκρανική τροφή" για κανόνια, η οποία θα παίξει το ρόλο του «κριιού» εάν κάποιος προσπαθήσει να εφαρμόσει τέτοια τρελά σχέδια.

Τι έχουμε τελικά;

 33.000 στρατιώτες και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία), συν μια επιθετική Ουκρανία με τους 10.000 στρατιώτες της κοντά στα νότια σύνορα της Λευκορωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ερώτημα παραμένει: ποια είναι στην πραγματικότητα η πραγματική πηγή της αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή;

Ποιος συνεχίζει τη συνεχή και αδικαιολόγητη συσσώρευση ξένης στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων;

Δεν θα σταματήσουν όλοι να τροφοδοτούν  τον κόσμο με ιστορίες τρόμου για τον «Ανατολικό επιτιθέμενο» σε συστηματική βάση;

Οι απλοί άνθρωποι στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την Ουκρανία αντιτίθενται στη στρατιωτικοποίηση, στην επιδείνωση της κατάστασης, αλλά οι πολιτικές ελίτ ενδιαφέρονται ελάχιστα για αυτό, έχουν άλλους στόχους"

Τι αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ

Aπό την άλλη πλευρά έχουμε δυτικά  ΜΜΕ όπως  το Fox News να αναφέρουν ότι έχουν πληροφορηθεί πως ο Πούτιν έχει στη θέση του το 70% τοις εκατό των στρατιωτικών δυνάμεων που θα χρειαζόταν για μια πλήρη εισβολή. Ο αριθμός των τακτικών ομάδων ρωσικών ταγμάτων (BTG) στα σύνορα έχει αυξηθεί σε 83 από 60 τάγματα που ήταν  μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ενώ άλλα 14  νέα βρίσκονται σε διαδικασία προώθησης τους προς τα εμπρός

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι βαδίζουμε σε περαιτέρω κλιμάκωση με πάρα πολύ πιθανή την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία αρχικά, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Χειμερινών Αγώνων που διεξάγονται στην Κίνα

Σε προγενέστερο άρθρο μας έιχαμε επισημάνει σε στρατιωτικό επίπεδο τι θα μπορούσε να γίνει., εξετάζοντας διάφορα πολεμικά σενάρια

Τομέας Ουκρανίας

Η Ρωσία διαφαίνεται ότι με τον αποβατικό της στόλο, δύναται αφενός να ενισχύσει τις δυνάμεις της Κριμαίας, αφετέρου να διεξάγει αποβατική ενέργεια σε οποιαδήποτε μέρος στη Μαύρη θάλασσα.

Για  τη διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας προσφέρεται η ευρύτερη  περιοχή της Οδησσού, αλλά κυρίως η περιοχή μεταξύ Μαριούπολης-Κριμαίας στην Αζοφική θάλασσα.

Σε περίπτωση αποβατικής ενέργειας στην περιοχή της Οδησσού  η Ρωσία πετυχαίνει ταυτόχρονα δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι η συνένωση των αποβατικών δυνάμεων με την Υπερδνειστερία  όπου διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες όμως εδαφικά δεν γειτνιάζουν με ρωσικό έδαφος αποτελώντας έτσι το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας και το δεύτερο είναι η αποκοπή  και κατάληψη της ουκρανικής περιοχής δυτικά του Δνείστερου ποταμού από Οδησσό μέχρι Ισμαήλιο.

Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα αποκόψει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο της Ουκρανίας πρός τον Εύξεινο Πόντο.

Θα πρέπει εδώ όμως  να τονίσουμε ότι η διενέργεια ρωσικής αποβατικής επιχείρησης προϋποθέτει την επίτευξη αρχικά αεροναυτικής υπεροχής και απομόνωσης της περιοχής από τα πυρά της  αεροπορίας του ναυτικού του ΝΑΤΟ, αλλά και των Ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων κατά βάση.

Σε αντίθετη περίπτωση τα ρωσικά αποβατικά θα βρισκόταν στό έλεος της πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σφαγή της δύναμής της.

Συνεπώς  επειδή  εκτιμούμε ότι το ΝΑΤΟ θα διαθέτει  τοπική αεροπορική υπεροχή ,ενδεχομένως και ναυτική στην περιοχή της Οδησσού , ενώ παράλληλα οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα είναι πολυάριθμες και ισχυρές στην περιοχή, αποκλείουμε  ρωσική αποβατική ενέργεια στην εν λόγω περιοχή.

Η κυρία προσπάθεια

Δεν ισχύει όμως το ίδιο  σε περίπτωση  συντονισμένης χερσαίας επίθεσης ρωσικών δυνάμεων για κατάληψη της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας μεταξύ Μαριούπολης και χερσονήσου της Κριμαίας, υποβοηθούμενη με μια αποβατική  ή χερσαία ενέργεια στην Αζοφική θάλασσα από την περιοχή της Κριμαίας.

Οι  ρωσικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις του Βόλγοκραντ και του Ροστόβ μπορούν να ενεργήσουν σε συγκλίνουσες κατευθύνσεις γρήγορα  και αποφασιστικά για την κατάληψη της εν λόγω ζώνης, κάνοντας την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη και διασυνδέοντας θαλάσσια και χερσαία την χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, την ώρα που οι ρωσικές  δυνάμεις που θα ενεργήσουν  από την  κατεύθυνση  της Κριμαίας θα εγκλωβίζουν τον εχθρό.

Το τακτικό πλεονέκτημα που παρέχει στη Ρωσία μια τέτοια ενέργεια είναι μεγάλο, αφού βρίσκεται μακριά από τις χερσαίες δυνάμεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και εγγύτατα στις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. με πιθανό αποτέλεσμα τον πολύ γρήγορα τερματισμό των επιχειρήσεων εκεί με νίκη της Μόσχας.

Δευτερεύουσα προσπάθεια

Η στρατηγικότατη θέση που κατέχει η Λευκορωσία, η οποία είναι φίλη χώρα με τη Ρωσία, δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ευρύτατης επίθεσης από πολλές κατευθύνσεις ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, με μια εξ αυτών να οδηγεί στην πρωτεύουσά της το Κίεβο.

Ως άξονες  επιθέσεως της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προερχόμενος από την Λευκορωσία θα χαρακτηρίζαμε τους παρακάτω:

1.PINSK-KOVEL-CHEMIVTSI

2. HAMYEL-SEDNIV-CHERNIHIV-KIEV

Ο δεύτερος από τους παραπάνω άξονες υποβοηθείται και από τον άξονα επιθέσεως  ZALENOGORSK-NIZHYN-KIEV, ο οποίος ξεκινάει από έδαφος της Ρωσίας.

Ωστόσο διενέργεια τέτοιου είδους και έκτασης στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο διακοπής των πολεμικών επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ μελλοντικά, αφού σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του τρόπου ενεργείας από τη Μόσχα θα μιλάμε για μεγάλο αιματοκύλισμα, αφού θα απειληθεί η ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας.

Η αντίδραση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

ΝΑΤΟ-ΗΠΑ είναι εύλογο ότι στην περίπτωση Ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας όπως περιγράψαμε παραπάνω θα αντιδρούσαν ως εξής

Πρώτον θα ενίσχυαν αφιδώς με πολεμικό υλικό την Ουκρανία

Δεύτερον θα κατέστρεφαν με αεροπορικές πρωτίστως και ναυτικές δευτερευόντως επιθέσεις, πλήρως τον ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας, ο οποίος είναι "γεωγραφικά αποκλεισμένος" μη διαθέτοντας οδό διαφυγής παρά μόνο μέσα από τα κανάλια του Βόλγα ποταμού, πρός την  επίσης περίκλειστη Κασπία θάλασσα

Τρίτον θα επιτίθεντο με χερσαίες δυνάμεις  κατά της Υπερδνειστερίας την οποία κατέχουν ρωσικές δυνάμεις, η οποία σημειωτέον είναι μια παντελώς απομονωμένη ρωσική μακρόστενη λωρίδα γης ευρισκόμενη δυτικά της Ουκρανίας, χωρίς δυνατότητα διαφυγής των δυνάμεών της

Η  χερσαία επίθεση αυτή, υποστηριζόμενη από  πολλές αεροπορικές δυνάμεις  των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, σίγουρα θα έληγε με  πλήρη καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων της Υπερδνειστερίας και κατάληψή της

Βαλτικές χώρες- Ρωσικός στόλος Βαλτικής

Κλείνω λέγοντας ότι τυχόν υλοποίηση των παραπάνω στην Ουκρανία, θα οδηγούσε σίγουρα  σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση  στην  Ανατολική Ευρώπη, με τη Ρωσία να επιχειρεί  κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω μιάς λωρίδας πλάτους μόλις 120 χιλιομέτρων περίπου, την οποία θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλλίνιγκραντ ταυτόχρονα

Στη συνέχεια το έργο θα  ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία

Ωστόσο ο  "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος της Βαλτικής θα καταστρεφόταν από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ χερσαία επίθεση θα δεχόταν και το "ρωσικό φρούριο" του Καλλίνιγκραντ, το οποίο όπως και η Υπερδνειστερία είναι χερσαία  πλήρως αποκομμένο από τη Ρωσία

Eπίλογος

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τελικά τόσο οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όσο και η Ρωσία, θα έχουν να χάσουν πάρα πολλά αν η αντιπαλότητά τους μετουσιωθεί σε στρατιωτική σύρραξη στην Ουκρανία

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ