Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πήρε φωτιά η Συρία! Σφοδρές μάχες Κούρδων-ISIS σε φυλακή της αλ-Χασάκα - Δείχνουν την Τουρκία ως ηθικό αυτουργό! (Βίντεο)

Από τις 24 Ιανουαρίου, η κλιμάκωση συνεχίζεται στη Συρία, κυρίως στη βορειοανατολική περιοχή όπου οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν εγκλωβιστεί σε μια έντονη μάχη με πυρήνες του ISIS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μάχη ξέσπασε στις 20 Ιανουαρίου όταν τρομοκράτες του ISIS επιτέθηκαν στη φυλακή Geweran στο νότιο τμήμα της πόλης αλ-Χασάκα. Οι τρομοκράτες, που αρχικά σκόπευαν να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους, κατέληξαν να καταλάβουν τη φυλακή και αρκετές παρακείμενες περιοχές.

Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, η μάχη στην πόλη αλ-Χασάκα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 84 τρομοκράτες του ISIS, επτά πολίτες και 45 μέλη του προσωπικού των SDF και των δυνάμεων ασφαλείας τους. Η μάχη εκτόπισε επίσης χιλιάδες πολίτες που κατέφυγαν στη «ζώνη ασφαλείας» που ελέγχεται από την κυβέρνηση στο κέντρο της αλ-Χασάκα καθώς και στη βόρεια συνοικία της πόλης.

Οι τρομοκράτες του ISIS πολιορκούνται τώρα από τις SDF, οι δυνάμεις των οποίων λαμβάνουν άμεση υποστήριξη από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=mmlwDiW7_FE&ab_channel=WarLeaks-MilitaryBlog

Οι τουρκικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την επίθεση του ISIS στη φυλακή Geweran και ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους κατά του SDF στη βορειοανατολική Συρία.

Στις 21 Ιανουαρίου, ένα τουρκικό χτύπημα με drone είχε ως στόχο ένα στρατιωτικό όχημα κοντά στην πόλη Τελ Ταμέρ στη βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας αλ-Χασάκα. Το όχημα ήταν μέρος των ενισχύσεων που έστειλαν ο SDF στην πόλη, ενώ η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε δύο μαχητές του SDF.

Στις 22 Ιανουαρίου, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν και επιτέθηκαν σε περιοχές που κατείχε ο SDF κοντά στην πόλη Άιν Ίσσα στη βόρεια ύπαιθρο της Ράκα.

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) χαρακτήρισε την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για τις πρόσφατες επιθέσεις στη φυλακή της αλ-Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία.

«Η νοοτροπία που κυβερνά και ελέγχει την Τουρκία δεν είναι παρά προϊόν επεκτατικών και επιθετικών επιθυμιών και φιλοδοξιών για στόχευση του συριακού εδάφους και του λαού της, ειδικά στις βορειοανατολικές περιοχές», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Γενικό Συμβούλιο της AANES.

«Η Τουρκία εργάστηκε μέρα και νύχτα, μέσω των ριζοσπαστών μισθοφόρων της, μολυσμένους με την ιδεολογία του Daesh, για να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να προσπαθήσει να ματαιώσει το δημοκρατικό σχέδιο της AANES», προστίθεται στην ανακοίνωση.

https://twitter.com/RojavaNetwork/status/1485537928545808386

«Με στόχο να ενισχύσει τον έλεγχό της στην πόλη Χασάκα και να εξασφαλίσει έναν τρομοκρατικό διάδρομο από το Τελ Ταμρ στο στρατόπεδο Χωλ στο ιρακινό έδαφος, η Τουρκία εκπαίδευσε μισθοφόρους σε ειδικά στρατόπεδα στη Ρας αλ Αϊν και στην Ταλ Αμπιάντ και τους τοποθέτησε στην αλ-Χασάκα για να επιτεθούν στη φυλακή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενώ το συριακό καθεστώς, στα συριακά σύνορα, παρακολουθεί την τουρκική επιθετικότητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με τη βορειοανατολική Συρία, η κατάσταση στη βορειοδυτική περιοχή της Ιντλίμπ, ήταν ήρεμη.

Μια σφοδρή χιονοθύελλα ανάγκασε τη Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, de facto κυβερνήτη της επαρχίας Ιντλίμπ, και τους συμμάχους της να σταματήσουν τις προκλήσεις τους. Η κατάσταση πιθανότατα θα θερμανθεί ξανά μόλις τελειώσει η κακοκαιρία σε μια εβδομάδα ή λιγότερο.

Εν τω μεταξύ, στην κεντρική περιοχή της Συρίας, οι πυρήνες του ISIS συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Νωρίς στις 22 Ιανουαρίου, τρομοκράτες του ISIS επιτέθηκαν σε πολλές θέσεις των φιλοκυβερνητικών Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας (NDF) κοντά στην πόλη αλ-Ρεσάφα στη νότια ύπαιθρο της Ράκα. Τουλάχιστον 12 μαχητές του NDF τραυματίστηκαν.

https://twitter.com/NPA_English/status/1485977503395192835

Ως αντίποινα, πολεμικά αεροσκάφη των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων πραγματοποίησαν περισσότερες από 82 αεροπορικές επιδρομές σε κρησφύγετα πυρήνων του ISIS στην ανατολική ύπαιθρο της Χομς καθώς και στις ερήμους της Ράκα και της Ντέιρ Εζόρ στις 22 και 23 Ιανουαρίου.

Ενώ η εξέγερση του ISIS στην κεντρική Συρία πιθανότατα δεν θα τελειώσει σύντομα, οι πυρήνες της ομάδας εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να απειλήσουν βασικά αστικά κέντρα και ζωτικούς δρόμους στην περιοχή.

Η κατάσταση στις νότιες περιοχές της Συρίας δεν ήταν πολύ καλύτερη. Οι επιθέσεις συνεχίζονται με στόχο τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αργά στις 22 Ιανουαρίου, άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου και βάση του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) κοντά στην πόλη Mlaiha al-Garbiah στην ανατολική ύπαιθρο της Νταραά.

Η επίθεση συνέπεσε με πολλά χτυπήματα που έπληξαν τη Mlaiha al-Garbiah και την κοντινή πόλη Hrak, τραυματίζοντας τουλάχιστον δέκα άτομα. Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης είπαν ότι η SAA βομβάρδισε τις δύο πόλεις με όλμους και πυροβολικό. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας (AFID) απάντησε στην επίθεση πραγματοποιώντας μια σειρά επιδρομών στη Mlaiha al-Garbiah και στο Hrak στις 23 Ιανουαρίου, ενώ τουλάχιστον έξι ύποπτοι συνελήφθησαν.

Η κατάσταση στη νότια περιοχή και στην υπόλοιπη Συρία δεν θα βελτιωθεί σύντομα, καθώς η πολιτική διευθέτηση του πολέμου στη Συρία παραμένει απίθανη. Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί επ' αόριστον.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ