Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Υποβρύχιο U212 Near Future : Νέες δυνατότητες για το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό

Ξεκινά η παραγωγή του υποβρυχίου νέας γενιάς U212 NFS του Ιταλικού Ναυτικού, του οποίου  η ικανότητα ανοίγει νέα επιχειρησιακά σενάρια και αποτροπής στο ιταλικό Υπουργείο Άμυνας.

Το U212NFS CMS, είναι σε θέση να διαχειρίζεται ένα μεγαλύτερο πλήθος όπλων και ωφέλιμου φορτίου, συγκεκριμένα την έκδοση βαρέων βαρών τορπίλης Leonardo Black Shark Advanced (BSA) που αναπτύχθηκε για το ιταλικό ναυτικό, ενώ τα νέα σκάφη θα είναι εξοπλισμένα για την ανάπτυξη πυραύλων κρουζ βαθιάς εμβέλειας.

Το U212NFS διατηρεί επίσης τις δυνατότητες υποστήριξης των ειδικών δυνάμεων, που ήδη προσφέρονται και έχουν προγραμματιστεί για το U212A, επιπλέον των ειδικών χειριστών/του κορμού διαφυγής και του σταθμού ζευγαρώματος για το ταλαιπωρημένο υποβρύχιο σύστημα διάσωσης, και έχει σχεδιαστεί για τη μελλοντική ενσωμάτωση μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων, τα οποία θα επιτρέψει στα νέα σκάφη να λειτουργούν ως κύριος κόμβος ενός υποθαλάσσιου δικτύου, που θα επεκτείνει τη συνολική ικανότητα επιτήρησης της πλατφόρμας.

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης τη δημιουργία σχετικής ανερχόμενης υποστήριξης, επιλογές για δύο επιπλέον μονάδες και ένα εκπαιδευτικό κέντρο, με επικεφαλής τον OCCAR (Organization Conjointe de Cooperation en matiere d'Armement, διεθνής οργανισμός Κοινού Εξοπλισμού).

Αυτό το έργο είναι μια εξέλιξη του προγράμματος U212A, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ThyssenKrupp Marine System στη Γερμανία, με τέσσερα σκάφη από τη Fincantieri: Todaro, Sile, Benuti και Romei. Το υποβρύχιο κατασκευάστηκε για την Ιταλία μεταξύ 2006 και 2017  και στην περίπτωση της Γερμανίας 6.

Το νέο υποβρύχιο είναι εξαιρετικά καινοτόμο και έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές σχεδιασμού, όλες αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα από τη Fincantieri. Το πρόγραμμα U212 NFS προβλέπει την παράδοση των δύο πρώτων σκαφών το 2027 και το 2029 και προσεγγίζει μελλοντικά πολύπλοκα σενάρια υποβρύχιων επιχειρήσεων και τρεχουσών υπηρεσιών.

Τα υποβρύχια διατηρούν τα εθνικά συμφέροντα και τη συλλογική άμυνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των σημαντικότερων συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η Ιταλία, και εκτελούν τακτικά διάφορες αποστολές προς όφελος της κοινότητας. 

https://www.youtube.com/watch?v=Jq9TrI9V30k

Από καθαρές στρατιωτικές αποστολές έως την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την καταπολέμηση της πειρατείας, την ασφάλεια των οδών παροχής ενέργειας (λόγω της παρουσίας υποθαλάσσιων πόρων ή υποθαλάσσιων υποδομών), τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων. Επεκτείνεται σε συναφείς δραστηριότητες. Προστατεύει τις θαλάσσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων υπεράκτιων και υποθαλάσσιων υποδομών, ιδιαίτερα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

 Χάρη στο νέο σύστημα μάχης, τους αισθητήρες και τα προγραμματισμένα οπλικά συστήματα, δηλαδή τους πυραύλους κρουζ κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, το U212NFS θα διαδραματίσει βασικό ρόλο από κάτω από την επιφάνεια, στα επιχειρησιακά σενάρια πολλαπλών τομέων και κοινών-πολυεθνικών.

Τα δύο πρώτα νέα σκάφη, διατηρούν το ίδιο σύστημα πρόωσης diesel/ηλεκτρικό και AIP του σχεδίου U212A, αλλά εισάγουν ένα νέο σύστημα αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας, που βασίζεται σε μπαταρίες λιθίου-σιδήρου-φωσφορικού, μια τεχνολογία αλλαγής  στον υποβρύχιο τομέα, σύμφωνα με το OCCAR.

Με δυνατότητα λειτουργίας σε θαλασσινά νερά με τροπικές θερμοκρασίες, το U212 NFS θα διαθέτει πρόσφατα σχεδιασμένο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πλατφόρμας (IPCS) και σύστημα μάχης νέας γενιάς, με σύστημα διαχείρισης εντολών και σουίτα ελέγχου όπλων και αισθητήρων, που επιτρέπουν τη μείωση του πληρώματος σε περίπου 29 άτομα.

 Βασισμένο σε μια ανοιχτή και αρθρωτή αρχιτεκτονική που διασφαλίζει την εύκολη ενσωμάτωση εφαρμογών λογισμικού τρίτων (π.χ. ανίχνευση διστατικού σόναρ), απομακρυσμένου υπολογισμού, εκτεταμένης τεχνογνωσίας ακουστικής επεξεργασίας και εφαρμογής ειδικής αποστολής υποβρυχίων (δηλ. βελτιωμένη επεξεργασία βίντεο περισκοπίου σε πραγματικό χρόνο), το CMS θα εγκατασταθεί σε ένα υπερσύγχρονο πιο ευρύχωρο κέντρο πληροφοριών μάχης (CIC).

Θα διαθέτει εννέα κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών διπλής οθόνης και πλήρως εναλλάξιμες (για CMS, σόναρ και EW), συν ο σταθμός διοίκησης με επαυξημένη πραγματικότητα και συγχώνευση αισθητήρων/δεδομένων, δίπλα σε λίγες κονσόλες ελέγχου IPCS και πλατφόρμας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ