Ένοπλες Συρράξεις

Οι συνομιλίες Μπάιντεν-Πούτιν θα αποτρέψουν τον πόλεμο για την Ουκρανία;

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι σκοπεύει να κρατήσει ιδιωτικές τις λεπτομέρειες της συνομιλίας. Ο λόγος για το τηλεφώνημα, το οποίο έγινε κατόπιν αιτήματος του Πούτιν, δεν είναι άμεσα γνωστός στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μυστικό το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών

«Στόχος είναι να συνεχιστεί η συζήτηση για τα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη της πρόσφατης βιντεοκλήσης τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Θα συζητήσουν μια σειρά από πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις 10-12 Ιανουαρίου", συμπήρωσε 

Τέλος ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει δημόσιο μέρος» στη συνομιλία, υποδηλώνοντας ότι καμία πλευρά δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει μια περίληψη των λεχθέντων

Όταν ρωτήθηκε γιατί η τηλεφωνική συνομιλία διεξάγεται τόσο αργά την ημέρα, ο Πεσκόφ είπε, «δεν υπάρχει πρόβλημα, ξέρετε ότι οι ώρες δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τον Ρώσο πρόεδρο, ιδιαίτερα επειδή πολλές φορές συνεχίζει να εργάζεται ενεργά αργά το βράδυ."

Η στάση των ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν, μιλώντας από το σπίτι του στο Ντέλαγουερ, αναμένεται να καθησυχάσει τον Ρώσο ηγέτη ότι υπάρχουν διπλωματικές οδοί για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι και οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική αξία στην άμεση δέσμευση ηγέτη σε ηγέτη, ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή κρίσης και βρισκόμαστε εδώ και μερικές εβδομάδες δεδομένης της ρωσικής συγκέντρωσης δυνάμεων», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με την Washington Post.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει επίσης να υπενθυμίσει στον Πούτιν τις συνέπειες που θα υποστεί το Κρεμλίνο σε περίπτωση σεναρίου εισβολής στην Ουκρανία, ενώ  ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερούς αποστολής στρατευμάτων των ΗΠΑ για να υπερασπιστούν την Ουκρανία από μια πιθανή ρωσική επίθεση.

Η συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν θα χρησιμεύσει ως προοίμιο για τις διμερείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 10 Ιανουαρίου, όπου η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα έχει επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman.

Η ρωσική πλευρά φέρεται να διευθύνεται από τον ομόλογό του στο Κρεμλίνο του Σέρμαν, αναπληρωτή υπουργό Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να παραστούν αυτοπροσώπως στις επερχόμενες συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συγκληθεί στις 12 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στις 13 Ιανουαρίου.

«Σίγουρα θα θίξουμε τις ανησυχίες μας για το τραπέζι. Φαντάζομαι ότι οι Ρώσοι θα κάνουν το ίδιο», είπε ο Price.

«Θα υπάρξουν τομείς όπου μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και  τομείς όπου είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνήσουμε».

Των επερχόμενων διαπραγματεύσεων προηγήθηκε ένα προσχέδιο εγγράφου, το οποίο δημοσιεύθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα τον Δεκέμβριο, το οποίο περιείχε σαρωτικές απαιτήσεις ασφαλείας από αυτό που ο Ryabkov ανέφερε ως «συλλογική Δύση».

Τα αιτήματα της Μόσχας

Η απόφαση της Μόσχας να δημοσιεύσει τα αιτήματα προκάλεσε την οργή των κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι τόνισαν τις προηγούμενες εβδομάδες ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα είναι πιο παραγωγικές εάν διεξαχθούν ιδιωτικά.

Το έγγραφο, το οποίο χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές δεσμευτικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ζητά νομικές εγγυήσεις κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και απαγορεύσεις για την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στα εδάφη μετασοβιετικών κρατών.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ θέτει συγκεκριμένα σχέδια για την ένταξη της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, ανώτατα στελέχη του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα αποκλείσει την ιδέα να απαγορευτεί νομικά στο Κίεβο να επιδιώξει την ένταξη στη συμμαχία.

Οι επερχόμενες συνομιλίες προκλήθηκαν από αυτό που οι δυτικές και ουκρανικές πηγές πληροφοριών περιέγραψαν ως δραματική συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων, με πρόσφατες εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 80.000-100.000 στρατιώτες, στη ρωσική πλευρά των ρωσο-ουκρανικών συνόρων κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία,  δεν συνεπάγονται  συγκεκριμένες στρατιωτικές απειλές εναντίον του  Κιέβου 

Οι ρωσικές προθέσεις

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι αναμένει γρήγορα, ουσιαστικά αποτελέσματα από τις προσεχείς συνόδους κορυφής, με τον Πούτιν να λέει νωρίτερα ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να «κουβεντιάζουν συνεχώς» ή να «βυθιστεί σε κάποιο είδος βάλτου».

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου ανέφεραν γενικά , χωρίς να διευκρινίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ότι η απόρριψη των αιτημάτων της Ρωσίας από τη Δύση θα προκαλέσει σημαντική στρατιωτική απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε σε προηγούμενη συνέντευξη ότι η Δύση μπορεί είτε «να λάβει στα σοβαρά αυτά που έχουμε βάλει στο τραπέζι» ή «να αντιμετωπίσει μια στρατιωτικο-τεχνική εναλλακτική».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας είπε στους Military Times τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, άλλες μορφές αντιποίνων μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνουν τη διάδοση ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών συστημάτων σε συμμαχικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας και της Σερβίας.

«Η έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικο-διπλωματικής λύσης σε αυτό το πρόβλημα θα οδηγήσει σε μια στρατιωτική και στρατιωτικο-τεχνική απάντηση από την πλευρά μας», είπε ο Ryabkov.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Oι ΗΠΑ θα πιέσουν για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία θέτοντας στο τραπέζι οικονομικά μέτρα και κυρώσεις ω απειλή προς τη Ρωσία, επιχειρώντας να μην λάβουν δεσμεύσεις για  μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μελλοντικά και γενικότερα  προς τα ανατολικά και για  απαγορεύσεις για την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στα εδάφη μετασοβιετικών κρατών.

Ωστόσο οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ είναι απρόθυμες να πολεμήσουν στην Ουκρανία τη Ρωσία και αυτό το ξέρει ο Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να εμείνει στη θέση του για ικανοποίηση των  δύο παραπάνω δεσμεύσεων που θέλει να λάβουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Εκτίμηση είναι ότι η "συνδυαλλαγή" Ρωσίας και ΗΠΑ θα πλατιάσει  και σε άλλα " περιφεριακά θέματα", όπως πχ Συρία,Λιβύη και αλλού, επιχειρώντας μια συνολική διευθέτηση τους. 

Θα έχουμε κοινώς "δούναι και λαβείν¨, μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων. Κατά την άποψή μας ο πόλεμος Ρωσίας εναντίον ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, "δεν παίζει", αφού δεν συμφέρει τελικά κανέναν

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ