Ένοπλες Συρράξεις

Rafalοποίηση της Αεροπορίας των Βαλκανικών χωρών! Μετά την Ελλάδα και την Κροατία σειρά παίρνει η Σερβία

Οι επιτυχίες της Dassault Aviation με τις πωλήσεις του επιτυχημένου μαχητικού  Rafale, φαίνεται ότι δεν σταματούν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  που υπέγραψαν πρόσφατα συμβόλαιο για την αγορά 80 αεροσκαφών Rafale F4, της τελευταίας παραλλαγής του μαχητικού αεροσκάφους 4,5 γενιάς.

Η Σερβία επιδιώκει επίσης να ενισχύσει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της, αγοράζοντας περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη με την Πολεμική Αεροπορία της Σερβίας να εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών Rafale από τη Γαλλία. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic ανακοίνωσε αύξηση 500 εκατομμυρίων ευρώ (566 εκατομμύρια δολάρια) στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για πρόσθετο εξοπλισμό και όπλα.

«Ο εκσυγχρονισμός του σερβικού στόλου μαχητικών αεροσκαφών, είναι μια δαπανηρή προσπάθεια που πρέπει να εξεταστεί στρατηγικά. Η Πολεμική Αεροπορία είπε στον Πρόεδρο, ότι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν το γαλλικής κατασκευής Rafale. Αλλά αφού τελειώσουμε με μια πλήρη ανάλυση, ας δούμε τι θα επιλέξει ο στρατός», είπε  ο υπουργός Άμυνας Στεφάνοβιτς στη Ραδιοφωνική Τηλεόραση της Σερβίας.

Αν και ισχυρίζεται τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας, το Βελιγράδι έλαβε πρόσφατα ένα εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τα επόμενα χρόνια, το Βελιγράδι σχεδιάζει να αγοράσει τέσσερα ελικόπτερα Mi-35 και τρία Mi-17, καθώς και δύο νέα πυραυλικά συστήματα Pantsir από τη Ρωσία, δύο στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη CASA C-295 Airbus, 10 ελικόπτερα Airbus H145, 18 Mistral MANPADS, είπε ο Στεφάνοβιτς.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης, ότι η Σερβία διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες τιμής και συντήρησης με την Κύπρο, σχετικά με την προαναγγελθείσα αγορά 11 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Mi-35, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Στεφάνοβιτς χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη παράδοση των ρωσικών αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Kornet, τα οποία ονόμασε «δολοφονικό όπλο» για τεθωρακισμένα οχήματα, και ανακοίνωσε σχέδια να τα εγκαταστήσει σε οχήματα μεταφοράς Σερβικής κατασκευής.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι και η Κροατία υπέγραψε πριν από λίγο χρονικό διάστημα συμφωνία για την αγορά 12 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), τα οποία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την αεροπορική της δύναμη εν μέσω παρατεταμένων εντάσεων στα Βαλκάνια.

Η σύμβαση για το μεταχειρισμένο μαχητικό αεροσκάφος, υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κροατία. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού κράτους της Γαλλίας στην Κροατία, από τότε που αποσχίστηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβική ομοσπονδία στον πόλεμο του 1991-95.

Η επιλογή του γαλλικού αεροσκάφους, που ανακοινώθηκε τον Μάιο , ακολούθησε μια μακρά διαδικασία υποβολής προσφορών που μαστίστηκε από καθυστερήσεις. Άλλες προσφορές περιελάμβαναν νέα F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, νέα αεροπλάνα JAS-39 Gripen από τη Σουηδία και χρησιμοποιημένα F-16 από το Ισραήλ.

Η Κροατία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε μίνι κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική Ρωσική σύμμαχο Σερβία, η οποία πρόσφατα παρέλαβε έξι μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 από τη Ρωσία και άλλα τέσσερα του τύπου από τη Λευκορωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Rafale Multirole Combat Fighter

Το Rafale είναι ένα γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος  που κατασκευάζεται από την Dassault Aviation και είναι ικανό να αναλάβει, ένα ευρύ φάσμα αποστολών μικρής και μεγάλης εμβέλειας. Είναι κατάλληλο για αεροπορική υπεροχή και αεράμυνα, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, εις βάθος χτυπήματα, αναγνωρίσεις, χτυπήματα κατά πλοίων και πυρηνική αποτροπή, μεταξύ άλλων.

Το Rafale αγοράστηκε για πρώτη φορά από το Γαλλικό Ναυτικό το 2004 και στη συνέχεια από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία το 2006. Τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές μάχης στο Αφγανιστάν, το Μάλι, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Η ναυτική έκδοση του Rafale έχει 13 hardpoints, ενώ η έκδοση Air Force έχει 14 hardpoints και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο άνω των 9 τόνων. 

Τα όπλα στο οπλοστάσιό της περιλαμβάνουν: Mica, Magic, Sidewinder, ASRAAM και πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM. Πύραυλοι αέρος-εδάφους Apache, AS30L, ALARM, HARM, Maverick και PGM100 και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet / AM39, Penguin 3 και Harpoon.  

Το νέο F3R Standard περιλαμβάνει μια σειρά από αναβαθμίσεις, όπως το σύστημα ραντάρ RBE2 AESA, τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς METEOR, το pod χαρακτηρισμού TALIOS και μια ενημέρωση της σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.

Το Rafale είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra της Thales, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογία πομπού στερεάς κατάστασης, δέκτη προειδοποίησης λέιζερ DAL, προειδοποίηση πυραύλων, συστήματα ανίχνευσης και παρεμβολές. 

Το παθητικό ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ RBE2 της Thales, μπορεί να σαρώσει έως και οκτώ στόχους ταυτόχρονα και μπορεί να εντοπίσει και να ιεραρχήσει τις απειλές.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ