Ένοπλες Συρράξεις

Καλώς ήρθε το δολάριο! Χρήμα στο Ισραήλ για αεράμυνα: Μπορούμε να χτυπήσουμε το Ιράν και αύριο

Τα έχουν λίγο μπερδεμένα εκεί στο Ισραήλ... Προχθες γράφαμε πως Στρατηγός του Ισραήλ προειδοποιεί: Ανέτοιμες οι ένοπλες δυνάμεις μας

Τώρα αλλάζει το βιολί...

Πολλά λόγια έχουν αφιερωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην πιθανότητα μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν. Ο ένας μετά τον άλλο, ανώτεροι αξιωματούχοι του αμυντικού κατεστημένου και του πολιτικού κλιμακίου, κατέστησαν σαφές ότι όσον αφορά το Ισραήλ, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, όταν πρόκειται να σταματήσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. 

Ο νέος διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας (IAF) Υποστράτηγος Tomer Bar, είπε πως το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει με επιτυχία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αύριο, εάν αποτύχουν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Και βέβαια έκανε σαφές, ότι ενδεχόμενα χτυπήματα στο Ιράν θα δοθούν από χίλια χιλιόμετρα μακριά και θα έχουν απόλυτη επιτυχία.

Παρά τις αναφορές για την έλλειψη προϋπολογισμού, που εμποδίζει τις προετοιμασίες του Ισραηλινού Στρατού για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν, ο επερχόμενος διοικητής της IAF είπε ότι η κατάσταση «δεν είναι ασπρόμαυρη».

Υποστήριξη αεροπορικής άμυνας 200 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει εγκρίνει 200 εκατομμύρια $ σε χρηματοδότηση για κρίσιμα προγράμματα αεράμυνας και πυραύλων του Ισραήλ, σύμφωνα με την αμερικανική  Εθνική νόμου περί Άμυνας της άδειας (NDAA) , 

Με την άδεια των ΗΠΑ αλλά και την στήριξη του Πούτιν  πάνε για το ζοφερό σενάριο;; 

Η Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ, ενέκρινε την διάθεση  108 εκατομμύρια για το Iron Dome, πρωτεύον σύστημα άμυνας του Ισραήλ κατά των επιθέσεων με ρουκέτες από ένοπλες ομάδες  της Χαμάς και του Ιράν . Αυτή η χρηματοδότηση, θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προμηθευτεί τα απαραίτητα εξαρτήματα για να διατηρήσει τη λειτουργία του Iron Dome, ενόψει των αυξανόμενων περιφερειακών απειλών.

Ένα ταμείο 30 εκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζεται για το σύστημα άμυνας αέρα και πυραύλων του David's Sling, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει εχθρικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και βαλλιστικούς πυραύλους.

Στο σύστημα Arrow 3 Upper Tier Interceptor, το οποίο μπορεί να καταστρέψει έναν βαλλιστικό πύραυλο έξω από την ατμόσφαιρα, δόθηκε ένα ταμείο 62 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από την αντιπυραυλική άμυνα, το Κογκρέσο έχει δώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια, σε χρηματοδότηση για κοινές πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας ΗΠΑ-Ισραήλ. Η κυβερνοασφάλεια έχει γίνει κρίσιμη τα τελευταία χρόνια, καθώς το Ιράν χρησιμοποιεί εξελιγμένες επιθέσεις χάκερ, για να διαταράξει την άμυνα του Ισραήλ και να παρέμβει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο

Σχετικά με την αναφερόμενη άρνηση των ΗΠΑ να προωθήσουν την παράδοση δύο αεροσκαφών ανεφοδιασμού δεξαμενόπλοιων KC-46 στο Ισραήλ, ο Μπαρ είπε ότι ήταν στη συνάντηση όταν υποβλήθηκε το αίτημα και ότι το IDF εξετάζει επί του παρόντος τον λόγο της άρνησης.

Στο βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο, ο Μπαρ είπε ότι πιστεύει ότι ο επόμενος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα ξεσπάσει μόλις το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν.

«Πρέπει να υποθέσω ότι ο Χασάν Νασράλα  θα μας χτυπήσει αυτόματα. 30 χρόνια περίμενε αυτή τη διαταγή και δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι εκεί και με την υψηλότερη ένταση", είπε ο Μπαρ. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό».

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Δυνάμεων, τόνισε ότι ο Τρίτος Πόλεμος του Λιβάνου «δεν μπορεί να συγκριθεί» με τους δύο πρώτους πολέμους με τον Λίβανο. «Αυτό δεν ανεβάζει την ένταση στο ίδιο επίπεδο», είπε.

Ισχυρίστηκε ότι η εξοικείωση με τη Χεζμπολάχ, ο αριθμός των στόχων, η ισχύς που χτίστηκε με τα χρόνια σε θέματα πληροφοριών και ικανότητας επίθεσης, ο ηλεκτρονικός πόλεμος και ο κυβερνοχώρος το κάνουν ένα «εντελώς διαφορετικό σενάριο».

Ο Μπαρ πρόσθεσε, ότι ο επόμενος πόλεμος με τον Λίβανο θα περιλαμβάνει σίγουρα μια χερσαία επιχείρηση, λέγοντας ότι σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της IAF «είναι κάτι εντελώς άλλο».

«Ακόμη και η Χεζμπολάχ, δεν ξέρει πώς να φανταστεί τη δύναμή μας», είπε. "Ίσως θα προσπαθήσουν να φέρουν ειδικές δυνάμεις ή να χτυπήσουν στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά δεν είμαστε πια σε αυτή την κλίμακα. Θέλουμε καθαρή νίκη αυτή τη φορά, σε συντομότερο χρόνο και με λιγότερες απώλειες", είπε.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ,προσγειώθηκε στο Ισραήλ την Τρίτη για να έχει λεπτομερείς συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, θα μιλήσουν για το πώς βλέπουν να εξελίσσονται τις επόμενες εβδομάδες με το Ιράν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Θα μιλήσουμε για το πού βλέπουμε την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και μερικά από τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο αξιωματούχος. «Θα είναι μια καλή ευκαιρία να καθίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και να μιλήσουμε για την κατάσταση των συνομιλιών και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο εργαζόμαστε, και να τονίσουμε εκ νέου ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο».

Πάντως οι Ιρανοί αποδεικνύονται εντυπωσιακά αποφασισμένοι και σήμερα –παρά την τρομερή οικονομική κατάσταση, που περιλαμβάνει 30 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τις ερειπωμένες υποδομές και το ιρανικό ριάλ σε άνευ προηγουμένου χαμηλό – δεν κλείνουν τα μάτια τους όταν πρόκειται για το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Η αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία, ώθησε τους Ιρανούς να χτυπήσουν το φυσικό αέριο στην πυρηνική τους ανάπτυξη. Δεν συνέβη αμέσως, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, χωρίς να διστάζουν να παρακάμψουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας, ειδικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την απαγόρευση εγκατάστασης προηγμένων φυγοκεντρητών και τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό ρυθμό , σε μεγάλες ποσότητες. 

Πρόσφατα, ξεκίνησαν επίσης τον εμπλουτισμό σε μια υπόγεια εγκατάσταση στο Fordo, η οποία είναι πολύ καλύτερα προστατευμένη από μια πιθανή επίθεση. 

Όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Ιράν για τα πυρηνικά και οι ΗΠΑ προσεγγίζουν διπλωματικά το Ιράν, μια επίθεση θα ήταν εκτός ορίων, επειδή το Ισραήλ θα κατηγορηθεί ότι τορπιλίζει τις συνομιλίες και οι σύμμαχοί του θα στρέφονται εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, η οποία έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι περιμένει «μηδενικές εκπλήξεις» αυτή τη στιγμή. 

Το Ισραήλ δεν έχει καμία δέσμευση για αυτό, αλλά δεν θα ενεργήσει χωρίς συντονισμό με τους Αμερικανούς. Αυτό έκανε πριν από μια δεκαετία, για να αποφύγει μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να έχει πολύ ευρύτερες προεκτάσεις από το ιρανικό ζήτημα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...