Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα το νέο αιματοκύλισμα στη Λιβύη που φαίνεται ότι πλησιάζει;

Ερντογάν και αντιπροσωπεία του HoR συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης στην Άγκυρα

Κατευθυντήριες οδηγίες Ερντογάν προς τα εξαπτέρυγά του στη Λιβύη λίγο πριν τις εκλογές...

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) της Λιβύης Fawzi al-Nuwairi και μια αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Άγκυρα την Τετάρτη, μετά από πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Λιβύης-Τουρκίας στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η μιας ώρας συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, σηματοδότησε την πρώτη φορά που η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τουρκία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Mustafa Şentop, ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Fahrettin Altun, ο Προεδρικός εκπρόσωπος Ibrahim Kalın και ορισμένοι βουλευτές όπως, μετέδωσε το  κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu Agency (AA).

https://www.youtube.com/watch?v=zSAp-NapKM4

Μετά τη συνάντηση, ο al-Nuwairi είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν ενθουσιασμένος που επισκέπτεται την Άγκυρα και  ότι ενισχύονται έτσι  περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης

Στο επίκεντρο της ατζέντας της λιβυκής αντιπροσωπείας ήταν η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης, το οποίο παραμένει κλειστό από τον Ιούνιο του 2014.

Ένα άλλο θέμα ήταν η επανέναρξη των πτήσεων της Turkish Airlines (THY) προς τη Βεγγάζη, αλλά η τουρκική πλευρά τόνισε τη σημασία της διενέργειας των απαραίτητων τεχνικών εργασιών, καθώς και των μέτρων ασφαλείας για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Şafak.

Οι Λίβυοι βουλευτές κάλεσαν επίσης τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Τρίπολη να επισκεφθεί τη Βεγγάζη.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Λιβύης-Τουρκίας, Ahmet Yıldız, σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη και αναμένει από όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη χρήση όπλων μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Η Λιβύη έχει σπαραχτεί από εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του εκλιπόντος ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι το 2011. Η Τουρκία έχει υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της χώρας ενάντια στον Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Τουρκία και Λιβύη έχουν αναπτύξει στενότερους δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την υπογραφή των παράνομων συμφώνων Σάρατζ-Ερντογάν, για την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με τη βοήθεια της Τουρκίας να βοηθήσει τη  κυβέρνηση Σάρατζ   να απωθήσει τις δυνάμεις του  Στρατηγού Khalifa Haftar.

Αντικατάσταση Στρατιωτικού  Διοικητή Τριπόλεως

Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μενφί, υπό την ιδιότητά του ως Ανώτατου Διοικητή του Λιβυκού Στρατού, εξέδωσε απόφαση με την οποία απαλλάσσεται ο Υποστράτηγος, Αμπντούλ Μπασίτ Μαρουάν από τη διοίκηση του Διοικητή της Στρατιωτικής Ζώνης της Τρίπολης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Menfi εξέδωσε επίσης δύο άλλες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής κατ΄ εξαίρεση  του Ταξίαρχου Abdel Qader Mansour σε υποστράτηγο του λιβυκού στρατού και του διορισμού του ως Διοικητή της Στρατιωτικής Ζώνης της Τρίπολης.

 Ένοπλες Αντιδράσεις

Η παραπάνω κίνηση ωστόσο συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις με αποτέλεσμα βαριά ένοπλοι άνδρες να έχουν περικυκλώσει τα γραφεία της λιβυκής κυβέρνησης στην Τρίπολη, ενώ μια πολιτοφυλακή απείλησε να ακυρώσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τις οποίες ο ΟΗΕ θεωρεί κλειδί για την ειρήνη στη διαιρεμένη αφρικανική χώρα.

Φωτογραφίες και βίντεο από την Τρίπολη τα ξημερώματα της Πέμπτης έδειξαν ένοπλους άνδρες και οχήματα μάχης έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibeh, ενώ υπάρχουν αναφορές για μαχητές έξω από το γραφείο του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ αλ Μενφί.

Η κίνηση ήρθε αφότου ο Dbeibah απέλυσε τον Abdel Baset Marwan από διοικητή της στρατιωτικής περιφέρειας της Τρίπολης.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δύο άλλοι ηγέτες πολιτοφυλακής ,ο Abdel Ghani al-Kikli της Ghneiwa και ο Mustafa Ibrahim Gaddur των Nawasi , πήγαν στο γραφείο του al Menfi για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

Μια άλλη πολιτοφυλακή, η Ταξιαρχία Al-Samoud, ανακοίνωσε ότι όλα τα κρατικά ιδρύματα στην Τρίπολη έχουν κλείσει και ότι δεν θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές,  όπως μετέδωσε το Al-Arabiya.

Ο ηγέτης του Al-Samoud, Salah Badi, έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ επειδή αντιτάχθηκε στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η ψηφοφορία, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, έχει ήδη μαστιστεί από διαμάχες. Ο Ντμπέιμπε φέρεται να υποσχέθηκε να μην θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός και δεν έχει παραιτηθεί από τη θέση προεκλογικά, όπως απαιτείται από τους κανόνες.

Ο Στρατηγός Khalifa Haftar, ο οποίος διοικεί τον αντίπαλο Λιβυκό Εθνικό Στρατό στο Τομπρούκ, έχει κατηγορηθεί ότι είναι Αμερικανός πολίτης και ως εκ τούτου μη επιλέξιμος κάτι που αρνήθηκε.

Η εκλογική επιτροπή προσπάθησε επίσης να ακυρώσει τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι τον περασμένο μήνα, αλλά αντέστρεψε την απόφαση αργότερα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ján Kubiš προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι η αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών θα αναζωπυρώσει τη σύγκρουση, αλλά έκτοτε παραιτήθηκε χωρίς εξηγήσεις, παραμένοντας στη θέση μέχρι να διοριστεί αντικαταστάτης.

Συμπεράσματα-Διαπιστώσεις

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ. Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι ο δρόμος για την ειρήνευση στη Λιβύη είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος.

Οι  Προεδρικές εκλογές υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά και αν ακόμη γίνουν σίγουρα θα αμφισβητηθούν από τους ηττημένους των εκλογών οδηγώντας τη χώρα σε νέο κύκλο αίματος και βίας.

Οι συνέπειες για Ελλάδα και Κύπρο δεν θα είναι καλές σε τέτοια περίπτωση, αφού η Τουρκία θα εξακολουθεί να βρίσκεται στρατιωτικά στη Λιβύη και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν θα έχει απορριφθεί από τη Λιβύη, αφού αυτή δεν θα έχει Πρόεδρο και κυβέρνηση

Κατά συνέπεια το θέμα θα σέρνεται χρονικά, γεγονός που πάλι δεν συμφέρει την Ελλάδα, αφού νέα δεδομένα μπορεί να προκύψουν στην περιοχή, τα οποία ενδεχομένως να μην μας ευνοούν

Είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις των κρατών της Μ.Ανατολής  και της Β. Αφρικής επαναπροσδιορίζονται, μετά την Αμερικανική άμπωτι στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι χώρες να συζητούν μεταξύ τους προσπαθώντας να βρούν λύσεις σε προβλήματα που τις ταλάνιζαν για πολλά χρόνια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων την επαναπροσέγγιση των Αραβικών κρατών με το καθεστώς Άσαντ

Επίσης, στην εξίσωση μπαίνει και η αντιπαλότητα Ιράν-Ισραήλ. Ένας πόλεμος μεταξύ τους θα συμπαρασύρει και άλλα κράτη της περιοχής, δίνοντας ευκαιρία στην Τουρκία να επανέλθει στο προσκήνιο

Κλείνοντας επισημαίνω  αναφορικά με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο  Σάρατζ- Ερντογάν, ότι όπου μπαίνει ο Τούρκος, δεν φεύγει ποτέ, επαληθεύοντας μια ελληνική ρήση "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ