Ένοπλες Συρράξεις

Το σύμφωνο Αιθιοπίας-Τουρκίας τροφοδοτεί τη χρήση Bayraktar στον πόλεμο Tigray

Ενώ οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν προηγμένη τεχνολογία, οι περιφερειακοί ανταγωνιστές έχουν παρέμβει για να παράγουν οπλισμένα drones που, αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, μπορούν ωστόσο να αλλάξουν την πορεία μιας μάχης και να γίνουν αποφασιστικά όπλα σε κάθε σύγχρονο αγώνα.

Χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, έσπευσαν να καλύψουν το κενό των ΗΠΑ στην Αιθιοπία και υπάρχουν  αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης της Αιθιοπίας, καθώς κατάφεραν αποφασιστικά πλήγματα στις δυνάμεις Tigray.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, έχει σφυρηλατήσει μια συμμαχία με την Τουρκία εν μέσω αναφορών, ότι θέλει να αναπτύξει οπλισμένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον σκληρό της πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις από την περιοχή Tigray.

Ο Abiy Ahmed, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας σε μια επίσκεψη στην Άγκυρα τον Αύγουστο με τον πρόεδρο της Τουρκίας,  Ερντογάν.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας πιστεύεται, ήδη ότι έχει αναπτύξει drones που κατασκευάζονται στο Ιράν και την Κίνα, αλλά πιστεύει ότι κανένα δεν θεωρείται τόσο αποτελεσματικό όσο τα TB2 της Τουρκίας.

Ο 13μηνος πόλεμος της Αιθιοπίας ενάντια στους αντάρτες Tigray στο βορρά, γέρνει πρόσφατα υπέρ της κυβέρνησης Abiy Ahmed, χάρη στη χρήση drones που προμηθεύτηκαν από ορισμένες φιλικές χώρες.

Ο στρατός της Αιθιοπίας φέρεται να έχει καταλάβει στρατηγικές πόλεις με τη βοήθεια πρώιμων πληροφοριών και εναέριας δύναμης, χάρη σε αυτά τα οπλισμένα drones, επιτρέποντάς του να εξασφαλίσει ένα σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταρτικών δυνάμεων που είχαν νωρίτερα ορκιστεί να « διώξουν» τους εχθρούς.

«Η αντεπίθεση της κυβέρνησης εναντίον μαχητών από το βόρειο Tigray, έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, ανατρέποντας τις πρόσφατες αξιοσημείωτες νίκες των δυνάμεων Tigrayan κατά την ώθησή τους προς τα νότια», ανέφερε το Al Jazeera.

Οι σημαντικές πόλεις Dessie και Kombolcha, ανακαταλήφθηκαν από τις συνδυασμένες δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας αυτή την εβδομάδα, η τελευταία σε μια σειρά επιτυχιών μάχης από τότε που ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ότι θα κατευθυνθεί στην πρώτη γραμμή και προέτρεψε τους Αιθίοπες να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Με μόνο 22 αεροσκάφη ικανά για μάχη, η μικροσκοπική Πολεμική Αεροπορία της Αιθιοπίας φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει, ότι η αεροπορική δύναμη και η έγκαιρη ευφυΐα μπορεί να κάνουν τη διαφορά, καθώς  η κυβέρνηση του Αχμέντ, έχει προσεγγίσει χώρες που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλού κόστους τους τελευταίους μήνες με την ελπίδα να χρησιμοποιήσει αεροπορική δύναμη για να αντιστρέψει το ρεύμα προς όφελός της.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, κινεζικά άοπλα αεροσκάφη Wing Loong 2 είχαν φωτογραφηθεί σε στρατιωτικές βάσεις της Αιθιοπίας. Η κυβέρνηση έχει επίσης αναζητήσει έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 από την Τουρκία. Επιπλέον, μια μελέτη τον Αύγουστο αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία, ότι ιρανικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαζί με τους επίγειους σταθμούς ελέγχου τους, είχαν εντοπιστεί στο αεροδρόμιο Semera της Αιθιοπίας.

Κινεζικά UAV

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, επισκέφθηκε πρόσφατα την Αντίς Αμπέμπα και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το Πεκίνο υποστηρίζει πλήρως την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Αιθιοπίας (ENDF), λαμβάνουν επίσης όπλα από την Κίνα, κυρίως οπλισμένα, μεσαίου υψόμετρου, μεγάλης αντοχής drones Wing Loong 2. Σχεδιασμένο από το Chengdu Aircraft Design & Research Institute (CADI), μέρος της China's Aviation Industry Corporation, το drone έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορεί να μεταφέρει περισσότερα όπλα (AVIC).

Το Wing Loong 2, μπορεί επίσης να μεταφέρει οπλισμό. Για να χτυπήσει και να καταστρέψει εναέριους ή επίγειους στόχους, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης μπορεί να εξοπλιστεί με μια σειρά όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβών και πυραύλων που καθοδηγούνται με λέιζερ.

Μπορεί να πετάξει ψηλότερα από τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνται επίσης από το ENDF και να μείνει εκτός εμβέλειας των περισσότερων αντιαεροπορικών όπλων, πετώντας βαθιά στο εχθρικό έδαφος αναζητώντας κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών και αναφορά στη βάση και καταστρέφοντας στόχους υψηλής αξίας με πυραύλους ακριβείας ή βαρύτερες βόμβες.

Αυτά τα προηγμένα κινεζικά drones, επιτρέπουν στο ENDF να παρακολουθεί την κίνηση των ανταρτών Tigray, να εντοπίζει κέντρα ελέγχου και διοίκησης και να καταστρέφει στόχους ενδιαφέροντος.

Πρόσφατα, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν έχουν αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως τα ΗΑΕ, ως τον κύριο στρατιωτικό προμηθευτή της Αιθιοπίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θεωρούνται εδώ και καιρό ως Αμερικανός πληρεξούσιος στην Αφρική, ιδιαίτερα από τους Κινέζους. 

 Τουρκικά & Ιρανικά Drones 

Η Αιθιοπία έχει επίσης αναπτύξει το τουρκικό Bayraktar, ένα drone μεσαίου ύψους και μεγάλης αντοχής (MALE). Νωρίτερα, είχαν προκύψει αναφορές ότι η Τουρκία διαπραγματευόταν συμφωνίες με την Αιθιοπία και το Μαρόκο.

Η αργή ταχύτητα πτήσης  τους, επιτρέπει να μένουν στον αέρα για ώρες, εστιάζοντας σε λεπτομέρειες που τα αναγνωριστικά αεροπλάνα θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν. Λόγω του μικρού βεληνεκούς τους, μπορούν να επιστρέψουν στη βάση τους γρήγορα για ανεφοδιασμό και επανεξοπλισμό και να επιστρέψουν στην περιοχή στόχο μέσα σε λίγες ώρες.

Κάθε σύστημα Bayraktar TB2 περιλαμβάνει έξι εναέρια οχήματα, δύο σταθμούς ελέγχου εδάφους (GCS), τρεις τερματικούς σταθμούς δεδομένων εδάφους (GDT), δύο τηλεχειριστήρια βίντεο (RVT) και εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους. Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 150 κιλών και μπορεί να πετάξει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

Εκτός από την Κίνα και την Τουρκία, το Ιράν έχει επίσης προμηθεύσει UAV στην Αιθιοπία. Το ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Mohajer-6 έχει περιορισμένη εμβέλεια, αλλά μπορεί ωστόσο να βοηθήσει τα στρατεύματα του στρατού της Αιθιοπίας, τροφοδοτώντας πληροφορίες για εχθρικές δραστηριότητες και καταστρέφοντας οχήματα με τις κατευθυνόμενες βόμβες Qaim, εάν εντοπιστούν.

Το Mohajer-6 είναι ένα τακτικό- μάχιμο drone,που μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από στρατιωτικά και πολιτικά καθήκοντα. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και ο Στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατέχουν το UAV.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ