Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κάλπη ή σφαγή; Στη Λιβύη θα μιλήσει ο λαός στις εκλογές ή ξανά τα όπλα στο πεδίο της μάχης;

Η εκλογική επιτροπή της Λιβύης καθυστέρησε το Σάββατο τη δημοσίευση της τελικής λίστας υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν  σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη "ανατροπή" του χρονοδιαγράμματος  της προσπάθεια υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με στόχο τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου , έτσι ώστε  να βοηθηθεί η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Βόρειας Αφρικής να ξεπεράσει  μια δεκαετία βίας.

Η διαδικασία υπονομεύτηκε από έντονες διαφωνίες σχετικά με τη νομική βάση για τις εκλογές, τις ημερομηνίες τους και το ποιος θα πρέπει να έχει δικαίωμα συμμετοχής, με μια σειρά από αμφιλεγόμενα πρόσωπα να επιθυμούν να μετέχουν σε αυτές

Ο αναλυτής Jalel Harchaoui του think tank Global Initiative είπε ότι η "αναπόφευκτη" συνέπεια της τελευταίας διαδικαστικής καθυστέρησης θα συνεπάγεται την  αναβολή της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών.

https://www.youtube.com/watch?v=-Jw3x_oTDok

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών «δεν μπορεί να διεξαχθεί στις 24 Δεκεμβρίου, επειδή οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα σε δύο εβδομάδες επίσημης προεκλογικής εκστρατείας μετά τη δημοσίευση της οριστικής λίστας», δήλωσε ο Χαρτσάουι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκλογική επιτροπή δεν έδωσε νέα ημερομηνία για την έκδοση της λίστας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κανόνες που διέπουν την διαδικασία της ψηφοφορίας ,που θα ήταν η πρώτη φορά που επιλέγεται αρχηγός κράτους της Λιβύης με καθολική ψηφοφορία , λένε ότι η επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει τον κατάλογο των υποψηφίων δύο εβδομάδες μετά τις τελικές δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές που σχετίζονται με υποψηφιότητες.

Στις 2 Δεκεμβρίου, ένα λιβυκό δικαστήριο επανέφερε ως υποψήφιο τον Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιο του δολοφονημένου δικτάτορα Μοαμέρ Καντάφι.

Μια μέρα νωρίτερα, ένα εφετείο στην Τρίπολη απέρριψε αναφορές κατά της υποψηφιότητας του μεταβατικού πρωθυπουργού Abdulhamid Dbeibah, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης ενότητας με έδρα την Τρίπολη που ιδρύθηκε τον Μάρτιο και κατηγορείται ότι οδήγησε τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ένας άλλος κύριος υποψήφιος είναι ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Αναδυόμενες προκλήσεις

Ο συντονιστής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, Raisedon Zenenga, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Emad al-Sayeh το Σάββατο για να συζητήσουν την «τρέχουσα κατάσταση και την πορεία της εκλογικής διαδικασίας», όπως ανέφερε ο ΟΗΕ.

Επαίνεσε την επιτροπή για την πρόοδο που είχε σημειώσει στις τεχνικές προετοιμασίες αλλά "τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των αναδυόμενων πολιτικών και τεχνικών προκλήσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν την πρόοδο".

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος με την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε και σκότωσε τον Μοαμέρ Καντάφι.

https://youtu.be/HHLcSxqCgc8

Ένα έτος σχετικής ειρήνης ακολούθησε την εκεχειρία του Οκτωβρίου 2020 μεταξύ των αντιμαχόμενων ανατολικών και δυτικών στρατοπέδων, αλλά οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η βία θα μπορούσε εύκολα να αναζωπυρωθεί ξανά με φόντο τις εκλογές.

Σε δήλωση στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής αναφέρεται  ότι πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά δικαστικών και νομικών μέτρων "πριν προχωρήσει στη δημοσίευση του οριστικού καταλόγου των υποψηφίων και στην έναρξη της προεκλογικής τους εκστρατείας".

Πρόσθεσε ότι η επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας δεν μπορεί να βαρύνει αποκλειστικά την εκλογική επιτροπή "καθώς τα αποτελέσματα θα ρίξουν σκιά στο παρόν και το μέλλον της χώρας".

Η επιτροπή είπε ότι φροντίζει να μην περιορίσει τον ρόλο της στην εφαρμογή του νόμου, αλλά διασφαλίζει ότι οι λειτουργίες της επεκτείνονται και στην "ορθή ερμηνεία του νόμου".

https://youtu.be/TMTGldMbVDY

Λέει ότι δεν μπορεί να δημοσιεύσει τη λίστα επειδή αναμένει μια δικαστική αμφισβήτηση που θα μπορούσε να κλονίσει τη διαδικασία επιλεξιμότητας

 Παράλληλα με την παραπάνω αρνητική  πολιτική εξέλιξη αναφορικά με την διεξαγωγή των  Προεδρικών εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, είχαμε και μια πάρα πολύ μεγάλης σημασίας "στρατιωτική συνάντηση"

Συγκεκριμένα ο  αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Mohammed Al-Haddad, συναντήθηκε το Σάββατο στη Σύρτη με τον αρχηγό του επιτελείου των δυνάμεων του Khalifa Haftar, ο οποίος ενεργεί τώρα ως Γενικός Διοικητής στη θέση του Haftar, τον  Abdelrazik Al-Nathori για πρώτη φορά.

Η συνάντηση στη Σύρτη πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους  Αξιωματικών και από τις δύο πλευρές.

Μετά τη συνάντηση, ο Abdelrazik Al-Nathori είπε ότι συζήτησαν για την ενοποίηση του λιβυκού στρατιωτικού θεσμού χωρίς ξένη παρέμβαση, προσθέτοντας ότι οι απόψεις των δύο πλευρών ήταν στενές καθώς πηγάζουν από τη θέλησή τους να προστατεύσουν τη χώρα, το σύνταγμά της και τον στρατιωτικό θεσμό.

Είπε επίσης ε ότι αναμένουν από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις για την ενοποίηση του στρατιωτικού θεσμού, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις χωρίς ξένη παρέμβαση.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μπλόκαραν τους προϋπολογισμούς των στρατιωτικών μας ιδρυμάτων για 11 χρόνια, δεν θα επιτρέψουμε στους πολιτικούς να διαλύσουν τον στρατιωτικό θεσμό». Ο Al-Nathori εξήγησε περαιτέρω.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ. Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι ο δρόμος για την ειρήνευση στη Λιβύη είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος.

Οι  Προεδρικές εκλογές υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά και αν ακόμη γίνουν σίγουρα θα αμφισβητηθούν από τους ηττημένους των εκλογών οδηγώντας τη χώρα σε νέο κύκλο αίματος και βίας.

https://youtu.be/Ksg86Ybc8wE

Οι συνέπειες για Ελλάδα και Κύπρο δεν θα είναι καλές σε τέτοια περίπτωση, αφού η Τουρκία θα εξακολουθεί να βρίσκεται στρατιωτικά στη Λιβύη και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν θα έχει απορριφθεί από τη Λιβύη, αφού αυτή δεν θα έχει Πρόεδρο και κυβέρνηση

Κατά συνέπεια το θέμα θα σέρνεται χρονικά, γεγονός που πάλι δεν συμφέρει την Ελλάδα, αφού νέα δεδομένα μπορεί να προκύψουν στην περιοχή, τα οποία ενδεχομένως να μην μας ευνοούν

Είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις των κρατών της Μ.Ανατολής  και της Β. Αφρικής επαναπροσδιορίζονται, μετά την Αμερικανική άμπωτι στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι χώρες να συζητούν μεταξύ τους προσπαθώντας να βρούν λύσεις σε προβλήματα που τις ταλάνιζαν για πολλά χρόνια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων την επαναπροσέγγιση των Αραβικών κρατών με το καθεστώς Άσαντ

Επίσης στην εξίσωση μπαίνει και η αντιπαλότητα Ιράν-Ισραήλ. Ένας πόλεμος μεταξύ τους θα συμπαρασύρει και άλλα κράτη της περιοχής, δίνοντας ευκαιρία στην Τουρκία να επανέλθει στο προσκήνιο

Κλείνοντας επισημαίνω  αναφορικά με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο  Σάρατζ- Ερντογάν, ότι όπου μπαίνει ο Τούρκος, δεν φεύγει ποτέ, επαληθεύοντας μια ελληνική ρήση "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού".

Τελικά στη Λιβύη θα μιλήσει ο λαός στις κάλπες ή ξανά τα όπλα στο πεδίο της μάχης;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ