Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σαουδική Αραβία-Λεφτά υπάρχουν! Πύραυλος 3 εκατομμυρίων δολαρίων για να καταρρίψει UAV αξίας 1.000 δολαρίων

Η καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πυραύλους αέρος-αέρος είναι μια δαπανηρή τακτική, αλλά η Σαουδική Αραβία μπορεί να μην έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει την κατάρριψη drones με πυραύλους εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε το πράσινο φως σε παραγγελία από τη Σαουδική Αραβία για 280 προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AIM-120 (AMRAAMs) αξίας 650 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι, χρειάζονται για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των πυραύλων που έχουν εξαντληθεί από τις προσπάθειες κατάρριψης εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη, και οι οποίοι είναι όλο και πιο αποτελεσματικοί στο να πλήττουν στόχους στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Άμπχα.

Η έγκριση Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων, η οποία ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DSCA) στις 4 Νοεμβρίου, καλύπτει έως και 280 AIM-120C-7.

«Έχουμε δει μια αύξηση των διασυνοριακών επιθέσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο χρόνο. Οι σαουδαραβικοί πύραυλοι AIM-120C, που αναπτύχθηκαν από σαουδαραβικά αεροσκάφη, συνέβαλαν καθοριστικά στην αναχαίτιση των επίμονων επιθέσεων (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που επικαλείται η Janes . Η εντολή έχει σκοπό να διασφαλίσει, ότι η Σαουδική Αραβία έχει τα μέσα για να αμυνθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τα AMRAAM είναι αποτελεσματικά στο να απομακρύνουν τα αργά, χαμηλής πτήσης drones που στέλνουν οι Χούτι και οι σαουδαραβικές δυνάμεις έχουν δημοσιεύσει πολλά βίντεο με αναχαιτίσεις στο διαδίκτυο . Το πρόβλημα με τη χρήση τέτοιων πυραύλων, ενάντια στα αεροσκάφη χαμηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται σε γκαράζ των Χούτι, είναι ότι βάζουν σε πολύ λάθος πλευρά την Σαουδική Αραβία στην καμπύλης κόστους. Αυτή είναι μια μορφή ασύμμετρου πολέμου: οι Χούτι επιβάλλουν τεράστιο κόστος στους Σαουδάραβες αντιπάλους τους, με πολύ μικρό κόστος για τους εαυτούς τους.

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό. Το 2017, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ που δεν κατονομάστηκε, κατέρριψε ένα μικρό drone τετρακόπτερου  κόστους περίπου 1.000 δολαρίων με πύραυλο Patriot 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το AMRAAM δεν είναι πολύ φθηνότερο. Ενώ οι συμφωνίες πυραύλων συνήθως περιλαμβάνουν εκπαίδευση, υποστήριξη, ανταλλακτικά συντήρησης και άλλα πρόσθετα, για να δώσουμε ένα ακατέργαστο νούμερο, η τελευταία παρτίδα AMRAAM θα ​​κοστίζει πάνω από 2,3 εκατομμύρια δολάρια ανά βολή.

Αυτή δεν είναι μια ιδιαίτερα κακή συμφωνία. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 200 πυραύλους AMRAAM το 2018 - αυτή τη φορά την ελαφρώς πιο προηγμένη έκδοση D - το κόστος ήταν επίσης 650 εκατομμύρια δολάρια, ή πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια για κάθε πύραυλο. Η Ιαπωνία συμφώνησε να πληρώσει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια το καθένα για μια παρτίδα AMRAAM το 2018. Ο Καναδάς φαίνεται να έχει πληρώσει τα περισσότερα ανά πύραυλο , με αναφερόμενα 140 εκατομμύρια δολάρια για μόλις 32 πυραύλους το 2017, ή περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται τα drones των Χούτι, συμπεριλαμβανομένης της σειράς Samad μεγάλης εμβέλειας . Με δυνατότητα ρίψης βομβών με ακρίβεια GPS σε στόχο εμβέλειας 1.500 km ή περισσότερο, αυτά τα απλά σκάφη έχουν άνοιγμα φτερών μικρότερο από πέντε μέτρα και είναι κατασκευασμένα με εμπορικά ηλεκτρονικά. Το κόστος υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια, και οι Χούτι τώρα καυχώνται ότι τα παράγουν μαζικά, αν και φαίνεται να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ιρανική βοήθεια .

Οι Χούτι χρησιμοποιούν επίσης μια ποικιλία πολύ μικρότερων drones επίθεσης καμικάζι, συμπεριλαμβανομένου του Qasef-2K, το οποίο είναι σχεδιασμένο να εκρήγνυται στον αέρα και να στέλνει θανατηφόρα σκάγια σε μια ευρεία περιοχή. Ένα drone, το οποίο οι Houthi αποκαλούν Rased , είναι στην πραγματικότητα ένα rebranded Skywalker X8 hobby drone, μπορείτε να το αγοράσετε σε μορφή κιτ στο διαδίκτυο για περίπου 150 $ .

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές, έχουν ήδη δει πώς τα μικρά drones μπορούν να τα βάλουν στη λάθος πλευρά της καμπύλης κόστους . Αυτό είναι μέρος της προσπάθειας του Πενταγώνου, για σμήνη drones και drones μάχης «πιστός wingman» που κοστίζουν μόλις λίγα εκατομμύρια αντί για δεκάδες εκατομμύρια μαχητικού αεροσκάφους.

Φυσικά οι άμυνες χαμηλού κόστους κατά των drones θα ήταν μια αρχή, και υπάρχει πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Σαουδάραβες, εν τω μεταξύ, φαίνονται ικανοποιημένοι να πληρώνουν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια ανά πύραυλο. Αυτό που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, είναι περισσότερα drones να περνούν τις άμυνές τους, να χτυπούν αεροπλάνα και να καταστρέφουν εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Η χρήση των πυραύλων AIM-120C σε πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση των συνεχών επιθέσεων των UAV. Ως εκ τούτου, η εντολή εξαγωγής στη Σαουδική Αραβία είναι να διασφαλιστεί η ικανότητα της χώρας να αντέξει τις επιθέσεις των Χούτι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ