Ένοπλες Συρράξεις

AUKUS: Κατακόρυφη ένταση - Κινεζικό «κατασκοπευτικό πλοίο» στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας

Η κίνηση του αμερικανικού κατεστημένου με την συμφωνία AUKUS, τάραξε τα διεθνή ύδατα και έδειξε ότι η Ουάσινγκτον αναδιατάσσει τις δυνάμεις της στην παγκόσμια σκακιέρα για να αντιμετωπίσει την Κίνα, τη χώρα που αντιλαμβάνεται ως τη μεγαλύτερη απειλή για την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. «Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα μας συντρίψουν», είχε πει ευθέως τον Φεβρουάριο του 2021 ο Τζο Μπάιντεν, έπειτα από μια μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η δημιουργία της συμμαχία AUKUS, ενός μικρού ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό, επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα θυμίζει ζούγκλα και επαλήθευσε την κυνική άποψη του Χένρι Κίσινγκερ, ότι η Αμερική έχει μόνο συμφέροντα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, κάλεσε την Κίνα για την αποσύνδεσή της μεταξύ τους θέσης, να παρουσιάζεται ως αφοσιωμένος στην ειρήνη έναντι της πραγματικότητας. «Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τους συχνούς ισχυρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης, ότι είναι αφοσιωμένη στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη», είπε ο Ντάτον.

"Και όμως είμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής αποσύνδεσης μεταξύ των λόγων και των πράξεων. Παρακολουθούμε πολύ στενά, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε όλο και πιο ανησυχητικές δραστηριότητες ", πρόσθεσε. Λίγο πριν από τα σχόλιά του, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποκάλυψε αυτό το Σαββατοκύριακο, ότι ένα κινεζικό κατασκοπευτικό πλοίο παρατηρήθηκε πρόσφατα να κατασκοπεύει κατά μήκος της αυστραλιανής ακτογραμμής, όπου παρέμεινε για τρεις εβδομάδες .

 «Το κατασκοπευτικό πλοίο Yuhengxing, θεωρείται ότι εισήλθε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αυστραλίας μήκους 200 χιλιομέτρων κοντά στο Ντάργουιν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», ανέφερε η Seven News Australia . Στη συνέχεια έπλευσε νότια μέχρι το Σίδνεϊ, περνώντας μια σειρά από σημαντικές στρατιωτικές περιοχές, προτού κατευθυνθεί μέσω της Θάλασσας της Τασμανίας στη Νέα Ζηλανδία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «παρακολούθησε στενά» το πλοίο , με έναν κορυφαίο αξιωματούχο να λέει, «Μπορώ σίγουρα να επιβεβαιώσω, ότι υπήρχε κινεζικό στρατιωτικό σκάφος που εκτελούσε δρομολόγια στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας που διέσχιζε το Στενό του Τόρες. "

Ενώ πέρασε τις προαναφερθείσες στρατιωτικές βάσεις, το κατασκοπευτικό σκάφος δεν αναφέρθηκε ότι παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας, που ορίζονται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις, μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων του Ειρηνικού στον απόηχο της συμφωνίας για τα πυρηνικά υποβρύχια της AUKUS με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το περιστατικό με κατασκοπευτικό πλοίο έχει προσθέσει μόνο τις ήδη εκτοξευόμενες εντάσεις.

Σε απάντηση στις επιθετικές δηλώσεις του Ντάτον την Παρασκευή προς τους ηγέτες στο Πεκίνο, η κινεζική πρεσβεία στην Καμπέρα, εξέδωσε μια δήλωση που κατήγγειλε τα σχόλιά του, λέγοντας ότι η διαστρεβλωμένη άποψή του για τις προθέσεις και τις πολιτικές της Κίνας  "πυροδοτεί τη σύγκρουση και τη διαίρεση μεταξύ λαών και εθνών" - ειδικά παραπλανώντας τον δικό του Λαό. 

«Είναι αδιανόητο ότι η σχέση Κίνας-Αυστραλίας θα αποκτήσει καλή δυναμική… αν η αυστραλιανή κυβέρνηση βασίζει την εθνική στρατηγική της σε μια τέτοια ανάλυση χωρίς όραμα και ξεπερασμένη νοοτροπία», πρόσθεσε η πρεσβεία στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται ότι η Κίνα θα στείλει  περισσότερα πλοία για να παρακολουθούν τακτικά την άμυνα της Αυστραλίας, ιδιαίτερα αφού οι αξιωματούχοι του Πεκίνου ερμήνευσαν τη συμφωνία AUKUS ως σήμα, ότι η χώρα εγκαταλείπει ουσιαστικά το καθεστώς της ως ζώνης χωρίς πυρηνικά . 

Το πλοίο του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, απέπλευσε από τα νερά ανοιχτά του Δαρβίνου αγκαλιάζοντας την ακτογραμμή και κατευθύνθηκε νότια ως το Σίδνεϊ.

Ο  Ντάτον είπε, ότι το πλήρωμά του πιθανώς παρακολουθούσε σήματα και άλλες επικοινωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Θα συμμετάσχουν στη συλλογή πληροφοριών, στη συλλογή σημάτων. Θα ψάξουν να ερευνήσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και να έχουν αυτή τη γενική παρουσία", δήλωσε.

Η Κίνα έχει στο στόλο της 355 πλοία και υποβρύχια, τα οποία  θα φτάσουν τα 460 μέσα στα επόμενα εννέα περίπου χρόνια. Τον Ιούλιο, ένα κινεζικό πλοίο επιτήρησης που σταθμεύει στα ύδατα του Κουίνσλαντ, παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις που φιλοξενούταν από την Αυστραλία.

Παρακολούθησε τις στρατιωτικές ασκήσεις Talisman Sabre 2021 στις οποίες συμμετείχαν η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...
Εθνικά θέματα 0

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Αφορμή η επίσκεψη του Υπουργού άμυνας στο Παρίσι για την συμφωνία παραλαβής με τις Φρεγάτες Belhara