Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Υποβρύχιο "Duguay-Trouin": Το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό καθίσταται ισχυρότερο

Η Naval Group παρουσίασε το δεύτερο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο τύπου Barracuda (SSN) για το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) στις 26 Νοεμβρίου 2021, στο  ναυπηγείο του στο Cherbourg της Νορμανδίας. Το "Duguay-Trouin" (S636) είναι το δεύτερο SSN κατηγορίας Suffren.

To  "Duguay-Trouin" είναι ένα από τα υποβρύχια με τις υψηλότερες δυνατότητες stealth παγκοσμίως. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα σε συνδυασμό με τις προηγμένες δυνατότητες ανίχνευσης, εγγυώνται την ακουστική του ανωτερότητα.

Για πρώτη φορά, χάρις στα υποβρύχια κλάσης Suffren, το Γαλλικό Ναυτικό θα έχει δυνατότητα προσβολής με τους κατευθυνόμενους πυραύλους μακρού πλήγματος της MBDA (MdCN). Η τελευταία γενιά πυρηνικών υποβρυχίων, επιτρέπει επίσης τη διακριτική ανάπτυξη υποβρύχιων ειδικών δυνάμεων, και κυρίως χάρις στην «καταπακτή δυτών» καθώς και στο στεγανό κατάστρωμα που επιτρέπει την ανάπτυξη υποβρύχιων οχημάτων.
Πιο διακριτικό, με υψηλή ικανότητα ελιγμών και κίνησης, το "Duguay-Trouin"  διαθέτει συστήματα τελευταίας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου ενός κεντροποιημένου και πιο αυτοματοποιημένου χειρισμού.

Ο Hervé Guillou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάσαμε στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, το δεύτερο υποβρύχιο της σειράς Barracuda κλάσης Suffren, ένα σύμβολο της εξαιρετικής τεχνογνωσίας μας και της δυνατότητας που διαθέτουμε να τελειοποιήσουμε τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες και τα πιο σύνθετα προϊόντα».

Να σημειώσουμε ότι η ναυπήγηση του"Duguay-Trouin", αποτελεί συλλογική επιτυχία και το αποτέλεσμα μιας ισχυρής συνεργασίας με τους επί μακρόν συνεργάτες : το Γαλλικό Ναυτικό και τη Γαλλική Υπηρεσία Προμήθειας Αμυντικών Εξοπλισμών (DGA), καθώς και την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας & Εναλλακτικών Ενεργειακών Πηγών (CEA), την TechnicAtome και όλους τους κατασκευαστές του κλάδου. Επί του παρόντος, είναι επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση των δοκιμών του "Duguay-Trouin"  στον χώρο του ναυπηγείου, με την έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού λέβητα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά επίσης και στην παραγωγή όλης της σειράς υποβρυχίων. Η διατήρηση της γνώσης και η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, είναι μεταξύ των βασικών τους προτεραιοτήτων.

Η τοποθέτηση καρίνας για το υποβρύχιο έγινε τον Ιούνιο του 2009. Χθες, το κύτος των 4.500 τόνων μεταφέρθηκε έξω από την αίθουσα κατασκευής μέσω 24 οδηγών μετακίνησης. Το Duguay-Trouin θα συνεχίσει τις εργασίες εξοπλισμού, έξω από την αίθουσα κατασκευής προτού εκτοξευθεί πραγματικά στο νερό (το κύτος μετακινείται σε μια πλατφόρμα και στη συνέχεια χαμηλώνει στο νερό), πιθανότατα στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2022. Το Suffren εκτοξεύτηκε πραγματικά στο νερό τον Αύγουστο 2019. Το Duguay-Trouin πρόκειται να παραδοθεί στα τέλη του 2022. Η Naval Group πρέπει να παραδώσει τέσσερα SSN της κατηγορίας μέχρι το 2026. Το τελευταίο σκάφος της κατηγορίας, Casabianca , αναμένεται να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το 2029.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο Duguay-Trouin  είναι το δεύτερο της σειράς Barracuda, που είναι σχεδιασμένα να αντικαταστήσουν την γενιά υποβρυχίων κλάσης Rubis. Η Naval Group ηγείται της κατασκευής αυτής της σειράς υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της κατασκευής του σκάφους, των πληροφοριακών συστημάτων καθώς και των κύριων εξαρτημάτων των πυρηνικών λεβήτων.

Η Naval Group είναι ο κύριος εργολάβος, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική του σκάφους και η TechnicAtome είναι ο κύριος εργολάβος για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα. Η Γαλλική Υπηρεσία Προμήθειας Αμυντικών Εξοπλισμών (DGA) ηγείται του προγράμματος σε συνεργασία με την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας & Εναλλακτικών Ενεργειακών Πηγών (CEA) για το σκέλος του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Πρέπει να αναφέρουμε, ότι το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό ανήκει στα κορυφαία και κρατά  μυστικά σχετικά με τις πλήρεις δυνατότητες των υποβρυχίων του.

Το Suffren ( το πρώτο της σειράς ιδίου τύπου ) είναι πιο stealth, φέρνει περισσότερη αντοχή και δύναμη πυρός, σε σύγκριση με τα υποβρύχια της κατηγορίας Rubis. Όλα αυτά απαιτούν νέες εξελίξεις και νέες τακτικές, νέα τεχνογνωσία .

Οι δοκιμές του, βρίσκονται τώρα στη φάση της «επικύρωσης στρατιωτικών χαρακτηριστικών». Επί του παρόντος επικεντρώνονται στα οπλικά συστήματα: Το Suffren έρχεται με δύο νέα όπλα για το Γαλλικό Ναυτικό: Το Naval Cruise Missile (MdCN by MBDA) και την τορπίλη βαρέων βαρών F21 της Naval Group. Η επικύρωση των στρατιωτικών χαρακτηριστικών, συνίσταται στον έλεγχο εάν η πλατφόρμα που παραδόθηκε πέρυσι από την Naval Group στην υπηρεσία προμηθειών DGA καλύπτει τις στρατιωτικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το SSN κατηγορίας Suffren έχει σχεδιαστεί για να αποδίδει τόσο σε βαθειά νερά όσο και σε παραθαλάσσιες περιοχές, και να το κάνει περαιτέρω, περισσότερο και με περισσότερη δύναμη πυρός από τους προκατόχους του στην κατηγορία Rubis. Είναι εξοπλισμένο, με ένα εξαιρετικά αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης πλατφόρμας και ένα καινοτόμο σύστημα πρόωσης. Η «αθόρυβη ταχύτητα» του Suffren είναι διπλάσια από αυτή του SSN της κατηγορίας Rubis.

Ένας άλλος τομέας όπου το Suffren φέρνει επανάσταση, είναι η συντήρηση. Το νέο υποβρύχιο χρειάζεται μόνο μία τεχνική στάση ετησίως (η οποία διαρκεί περίπου 2,5 μήνες) και μπορεί να περάσει πάνω από 200 ημέρες στη θάλασσα, μετά από αυτές τις περιόδους γενικής επισκευής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ