Ένοπλες Συρράξεις

Που το πάει η Μόσχα; Νέο ρωσικό σχέδιο για τη Συρία προωθεί ο Πούτιν -Εκτός παιχνιδιού για μια ακόμη φορά η Τουρκία

Η Ρωσία συνεχίζει απρόσκοπτα  την αποστολή  στη Συρία  δια θαλάσσης οπλικών συστημάτων και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού εκεί

Νέα μεταφορά ρωσικών οπλικών συστημάτων στη Συρία

Συγκεκριμένα χθες το βράδυ, το ρωσικό πλοίο «Pizhma», ιδιοκτησίας της «Oboronlogistics» LLC, με στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα, εθεάθη να κινείται προς τη ρωσική ναυτική βάση στο Tartus της Συρίας.

Η εμφάνιση ρωσικού σκάφους στη Μεσόγειο Θάλασσα συνδέεται είτε με την προμήθεια όπλων στον συριακό στρατό είτε με τη μεταφορά πρόσθετου εξοπλισμού και όπλων στη Συρία που προορίζονται για τον ρωσικό στρατό, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που παρείχαν τουρκικά ΜΜΕ που παρακολουθούσαν την κατάσταση στον Βόσπορο, το πλοίο ήταν βαριά φορτωμένο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία ρωσικά όπλα και εξοπλισμός δοκιμάζονται συνήθως ενεργά στη Συρία στο τέλος του έτους. 

 Στη σκιά της "μαύρης επετείου"

Εξάλλου με φόντο την 6η "επέτειο" από την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού  Su-24, από τουρκικό μαχητικό πάνω από τη Συρία, έγινε γνωστό ότι εκτός από σοβαρή διπλωματική απάντηση προς  την Τουρκία, η Ρωσία είχε δώσει και στρατιωτική απάντηση. Ρωσικές πηγές με αφορμή την επέτειο αναφέρουν τα εξής:

"Πριν από έξι χρόνια, στις 24 Νοεμβρίου 2015, οι Τούρκοι κατέρριψαν ένα βομβαρδιστικό πρώτης γραμμής Su-24M της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Υπήρχαν τρεις τύποι απάντησης: επίσημη από τις αρχές (απαγορεύσεις, περιορισμοί, εμπάργκο κ.λπ.), ανεπίσημη στρατιωτική απάντηση, για την οποία δεν θα βρείτε ποτέ επίσημες πληροφορίες ,αλλά παρακολουθήστε προσεκτικά την ταινία "Sky",  όπου υπάρχει σε ένα τμήμα του πραγματικό υλικό, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της απάντησης"

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δεν προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα παραπάνω που κυκλοφόρησαν από ρωσικής πλευράς ανεπισήμως.

Το νέο Ρωσικό σχέδιο στη Συρία

Η Ρωσία  σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να ελέγχει περιοχές στη βόρεια και ανατολική Συρία για αρκετούς μήνες, που συμπίπτουν με την περιστολή της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στην περιοχή αυτή.

Η Μόσχα  εξετάζει τώρα μια νέα εκστρατεία στη Συρία, προκειμένου  να φτάσει  κοντά στα εξωτερικά σημεία ελέγχου και περιπολίας των δυνάμεων των ΗΠΑ . Ωστόσο, αυτό το νέο  σχέδιο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό αυτών των περιοχών και να προκαλέσει γενική αστάθεια.

Οι ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία έχουν αρχίσει να περιπολούν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εδαφών που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και περιοχών υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης και των ιρανικών πολιτοφυλακών στην ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή σε θέματα  της Ρωσίας  στη Συρία ,Raed Jabr, στόχος της Μόσχας είναι να εδραιώσει την παρουσία της και να δείξει ότι μπορεί να επέμβει και να δράσει σε αυτούς τους τομείς εάν χρειαστεί.

Μιλώντας στο al-Hal Net, ο Jabr είπε ότι οι Ρώσοι προβάλλουν αυτά τα μηνύματα κυρίως στις δυνάμεις των ΗΠΑ. Οι ενέργειες φέρνουν μηνύματα και για τους Σύριους πολίτες σε αυτές τις περιοχές.

Μεταξύ των μηνυμάτων της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον είναι η αντίληψη ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει από την επέκταση της επιρροής της σε ολόκληρη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών περιοχών της.

Επιπλέον, η πλευρά των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει παρενόχληση με τη μία ή την άλλη μορφή, πιστεύει ο Jabr.

Η Ρωσία θέλει να "δοκιμάσει τα νερά" με τον πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές, μετά την εμφάνιση των ρωσικών στρατευμάτων και συγκεκριμένα πώς θα αντιδράσουν οι τοπικές κοινότητες.

Εάν η υποδοχή είναι θετική, η Μόσχα θα επιδιώξει να επεκτείνει τις στρατιωτικές της κινήσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, προσθέτει ο Ρώσος ειδικός.

Ως εκ τούτου, η Ρωσία θα εργαστεί για την επίτευξη συνεννόησης με τον τοπικό πληθυσμό και τις φυλές. Εάν η υποδοχή είναι αρνητική, η Μόσχα θα αναβάλει αυτό το βήμα.

Σύμφωνα με τον Jabr, αυτή η κίνηση είναι πρωτίστως πειραματική και δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα παρακολουθούν προς το παρόν τις ρωσικές κινήσεις, χωρίς να έχουν απαντήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ