Ένοπλες Συρράξεις

Αλλαγή ισορροπιών! Το Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέρει τη μεγαλύτερη βάση εκπαίδευσης τανκς στη Μέση Ανατολή;

Τα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι το Λονδίνο θέλει να κλείσει το μεγαλύτερο κέντρο εκπαίδευσης αρμάτων μάχης και να μετακινήσει τα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, ώστε ο βρετανικός στρατός να μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο το Ιράν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει τη Μονάδα Εκπαίδευσης του Βρετανικού Στρατού Suffield (BATUS) στην Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά, η οποία χρησιμοποιείται από το 1972, ανέφερε η Telegraph, επικαλούμενη αμυντικές πηγές.

Η βάση των 2.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων φιλοξενεί 400 μόνιμους υπαλλήλους και 1.000 προσωρινά αποσπασμένους υπαλλήλους και είναι εξοπλισμένη με περισσότερα από 1.000 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τανκς Challenger 2 και τεθωρακισμένων οχημάτων Warrior, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Η Telegraph επικαλείται πηγές, που ανέφεραν ότι το Λονδίνο σκοπεύει να ανοίξει ένα νέο χώρο εκπαίδευσης κοντά στο λιμάνι Duqm στην έρημο του Ομάν, όπου βρίσκεται μια αεροπορική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου, για να τοποθετήσει τις δυνάμεις «πιο κοντά και πιο ορατά σε χώρες εταίρους, όπως η Ουκρανία και το Μπαχρέιν και πιθανούς αντιπάλους, όπως το Ιράν». Η αλλαγή θα σημαίνει ουσιαστικά το κλείσιμο της BATUS, ανέφερε η εφημερίδα.

«Εάν έχετε μόνο 148 άρματα μάχης και τα 22 από αυτά είναι κολλημένα στον Καναδά, αυτά είναι 22 τανκς που δεν είναι σε ετοιμότητα και δεν είναι διαθέσιμα για να κάνουν κάτι επιχειρησιακό», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο βρετανικός στρατός θα έχει «πιο επιχειρησιακό και αποτρεπτικό εφέ», όταν ασκείται στο Duqm ή στην Πολωνία.

Το Υπουργείο Άμυνας απέρριψε την αναφορά για σχέδια για το κλείσιμο του BATUS, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως «ζωτικός» χώρος εκπαίδευσης για τον βρετανικό στρατό. Σε μια δήλωση στην Telegraph, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι η βάση δεν θα κλείσει πριν από το 2023, καθώς είχαν ήδη προγραμματιστεί ασκήσεις μεγάλων τανκς τα επόμενα δύο χρόνια.

Το αλλαγμένο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας

Οι στόχοι του ΗΒ για το Ιράν παραμένουν να αποτρέψουν τη χώρα από την ανάπτυξη πυρηνικής ικανότητας, να μειώσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της στην περιοχή και να το παρακινήσει να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Αυτά τα συμφέροντα, που διαμόρφωσαν την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για το Ιράν για δεκαετίες, είναι απίθανο να αλλάξουν λόγω του Brexit. Όλοι αυτοί οι στόχοι, ωστόσο, φαίνονται πολύ πιο απαιτητικοί σήμερα από ότι πριν από πέντε χρόνια.

Πρώτον, η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία γνωστή ως JCPOA και η συνακόλουθη απόφαση της Τεχεράνης να μειώσει τη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία, αύξησαν σημαντικά την απειλή διάδοσης και ελέγχου των όπλων που τίθεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεύτερον, όταν πρόκειται για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν, ως αποτέλεσμα των εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν, η απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα συμφέροντα και το προσωπικό της έχουν στοχοποιηθεί άμεσα, μεταξύ άλλων μέσω της κατάληψης του Stena Impero, ενός πετρελαιοφόρου υπό βρετανική σημαία, και της δολοφονίας ενός Βρετανού στρατιώτη στο Ιράκ .

Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επίσης περισσότερες προκλήσεις σήμερα, όσον αφορά την άσκηση επιρροής στο Ιράν. Ενώ το ΗΒ συνεχίζει να μοιράζεται τα συμφέροντά του με τους ευρωπαίους εταίρους (ιδίως τη Γαλλία και τη Γερμανία), η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει ότι ο συντονισμός για τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του Ιράν, μπορεί να γίνει δυσκολότερος.

 Με τις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει το δίλημμα της διατήρησης μιας στρατηγικής συμμαχίας, χωρίς να μοιράζεται τους ίδιους στόχους και στρατηγική για το φάκελο του Ιράν. Με περιορισμένα εργαλεία για να επηρεάσει μόνο το Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βρει τρόπους συνεργασίας με τους παραδοσιακούς συμμάχους χωρίς, ταυτόχρονα, να παραβλέπει τους ενίοτε συγκρουόμενους στρατηγικούς του στόχους.

Οι στοχευόμενες κυρώσεις κατά ιρανικών οντοτήτων για δραστηριότητες που σχετίζονται με πυρηνικά, βαλλιστικούς πυραύλους ή περιφερειακές δραστηριότητες, είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποτελούν ένα από τα κύρια εργαλεία που έχει στη διάθεση του ΗΒ για την προώθηση των στόχων εξωτερικής πολιτικής του. Ωστόσο, λόγω του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, στη θέση να σχεδιάζει την πολιτική μονομερών κυρώσεων από την αρχή.    

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσεγγίσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αξιοποιήσει τους ιστορικούς δεσμούς του με παράγοντες στην περιοχή, ιδιαίτερα το Ομάν και τα ΗΑΕ. Θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για τη δημιουργία παράλληλων καναλιών δέσμευσης, πέρα ​​από το JCPOA και αυτά που εδρεύουν στην ΕΕ. 

Το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, έχουν τόσο συμφέρον να αποφύγουν μια στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή όσο και τα μέσα να εξερευνήσουν τρόπους για να δώσουν κίνητρα στην Τεχεράνη. Το ΗΒ θα πρέπει επομένως, να επενδύσει τους πόρους του στην εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση με βάση περισσότερο την περιοχή, ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ