Ένοπλες Συρράξεις

Αφγανιστάν: Γονυπετείς στις ΗΠΑ οι Ταλιμπάν - Επιστολή προς το Αμερικανικό Κογκρέσο για να αρθούν οι κυρώσεις

Η επιστολή υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι και μ’ αυτήν απευθύνεται έκκληση στην Ουάσινγκτον να αποδεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν.

«Αυτή τη στιγμή η θεμελιώδης πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός μας είναι η οικονομική ασφάλεια και στη ρίζα αυτών των ανησυχιών βρίσκεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λαού μας από την αμερικανική κυβέρνηση», αναφέρεται στην επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι Ταλιμπάν ανησυχούν ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και θα βλάψει τους τομείς της υγείας και της παιδείας στη χώρα, όπως αναφέρεται στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όταν ένα παιδί υποφέρει από υποσιτισμό, όταν μια μητέρα πεθαίνει από έλλειψη υπηρεσιών υγείας, όταν ο απλός Αφγανός στερείται την τροφή, το καταφύγιο, τα φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτικά ούτε λογικά και βλάπτει το κύρος της κυβέρνησης και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επειδή είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα».

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο μέρος της αρωγής προς το Αφγανιστάν ανεστάλη. Περίπου 9 δισ. δολάρια από το αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν «σταθμευμένο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν παγώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προηγουμένως η κυβέρνηση της Καμπούλ λάμβανε ετησίως 8,5 δισ. δολάρια σε στρατιωτική και μη στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με έκθεση της «δεξαμενής σκέψης» της Καμπούλ Afghanistan Analysts Network. Χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση του 75% των δημόσιων δαπανών.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον χάσει την κύρια πηγή εισοδήματός τους ενώ οι τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, καθώς και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, δεν είναι πλέον πλήρως λειτουργικές.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει πως, μέχρι τα μέσα του 2022, 97% των Αφγανών μπορεί να βυθιστούν στη φτώχεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ