Ένοπλες Συρράξεις

Πακιστάν: "Το Αφγανιστάν είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση - Η Δύση πρέπει να στηρίξει τους Ταλιμπάν"

Ο ίδιος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη νέα ηγεσία του Αφγανιστάν και να προσφέρει και πάλι οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

«Το Αφγανιστάν σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης», είπε χαρακτηριστικά ο Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι του Πακιστάν στη διάρκεια της συνάντησης αυτή, στην οποία συμμετείχε και ο νέος αμερικανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Τόμας Γουέστ.

Σημειώνεται πως οι διπλωμάτες αναμένεται να συνομιλήσουν σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, η ικανότητα του νέου καθεστώτος των Ταλιμπάν να κυβερνήσει τη χώρα «θα περιοριστεί σημαντικά», πρόσθεσε ο Κουρέσι. «Κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να στηρίξει άμεσα την επανάληψη της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος είναι κυρίως να μπορέσει το Αφγανιστάν να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους των Δυτικών δωρητών που έχουν παγώσει από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, εξήγησε ο Πακιστανός υπουργός.

Η βοήθεια αυτή «θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και να καταστεί η αφγανική οικονομία σταθερή και βιώσιμη», διαβεβαίωσε.

Τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν και τις δυτικές χώρες, δήλωσε ο Κουρέσι.

«Αν πιστεύετε ότι είστε μακριά, ότι η Ευρώπη είναι ασφαλής και ότι δεν θα επηρεαστεί από την τρομοκρατία, μην ξεχνάτε την ιστορία», τόνισε. «Μάθαμε από το παρελθόν και δεν θέλουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη». «Η δέσμευση προς το Αφγανιστάν δεν πρέπει απλώς να συνεχιστεί αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί για πολλούς λόγους», εκτίμησε ο Κουρέσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κανείς δεν επιθυμεί να δει (τη χώρα) να βυθίζεται και πάλι στον εμφύλιο, κανείς δεν επιθυμεί μια οικονομική κατάρρευση που θα προκαλέσει αστάθεια. Όλοι επιθυμούν τα τρομοκρατικά στοιχεία που δρουν μέσα στο Αφγανιστάν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα και όλοι επιθυμούμε να αποτρέψουμε μια νέα μεταναστευτική κρίση», υπογράμμισε.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και η οικονομία του Αφγανιστάν, που ήδη ήταν σε άσχημη κατάσταση με το εθνικό νόμισμα πολύ υποτιμημένο, καταρρέει.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναστείλει τη βοήθειά τους προς το Πακιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πολύ σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, με τον μισό πληθυσμό της χώρας να κινδυνεύει να μην έχει τροφή.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Γουέστ στην περιοχή μετά τον διορισμό του τον Οκτώβριο στη θέση του Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν αναμένεται να μεταβεί επίσης στη Ρωσία και την Ινδία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ο Γουέστ, που βρισκόταν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για το Αφγανιστάν με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι οι Ταλιμπάν τάχθηκαν «απολύτως ξεκάθαρα» υπέρ της επιστροφής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα τους, της εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το εξωτερικό και της άρσης των διεθνών κυρώσεων εναντίον τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...
Οπλικά συστήματα 0

Φορητές κυψέλες καυσίμου στις Ελληνικές ΕΔ! Τι είναι και γιατί αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στο πεδίο της μάχης;

Οι ΕΔ μας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση με την απόκτηση φορητών κυψελών καυσίμου, αφού αυτές έχουν πληθώρα αξιόπιστων...