Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Βόμβα" από Ερντογάν και Dbeibeh- Συμφώνησαν για αποστολή επιπλέον στρατιωτικού προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη

Αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, του Συμβουλίου Αφρικανικών χωρών, του Συνεδρίου Βερολίνου ΙΙ, ο Ερντογάν σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη!! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τουρκικές  ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας, που κάνουν λόγο ότι  ο Λίβυος φιλότουρκος μεταβατικός Πρωθυπουργός  της Λιβύης  Abdulhamid Dbeibeh και ο Ερντογάν συζήτησαν  για την αποστολή περισσότερου τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού στη Λιβύη, ενώ παράλληλα συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη τον Δεκέμβριο. 

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές που ανέφεραν ότι ο Ερντογάν και ο Ντμπέιμπε ανησυχούν για τις εντάσεις ασφαλείας στη χώρα.

Λιβυκές πολιτικές πηγές είχαν πει ότι ο Dbeibeh μπορεί να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος και αυτή η πιθανότητα υποστηρίχθηκε από τα κριτήρια υποψηφιότητας που ορίζονται από την εκλογική επιτροπή και τα οποία φαινόταν προσαρμοσμένα στον επικεφαλής του GNU. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, συμπέραναν

Ο Ερντογάν είπε στην Dbeibeh την Παρασκευή ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το GNU σε όλα τα επίπεδα.

https://youtu.be/LCYlmuwPBA0

Από "κόσκινο" πέρασε ο Ερντογάν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Οι αξιωματούχοι εξέτασαν τα μνημόνια συνεργασίας για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία και τις θαλάσσιες ζώνες που υπογράφηκαν μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας υπό τον προκάτοχο του GNU, την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Συμφώνησαν ότι το GNU θα υποβάλει νέο επίσημο αίτημα στην Άγκυρα, ώστε να αυξήσει τον αριθμό του συμβουλευτικού και στρατιωτικού προσωπικού στην Τρίπολη.

Συμφώνησαν επίσης ότι μια νέα παρτίδα λιβυκού προσωπικού ασφαλείας θα σταλεί στην Τουρκία για εκπαίδευση.

Πηγές εικάζουν ότι η Τουρκία ήθελε να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού της στην Τρίπολη λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων να αποσύρει τις ξένες δυνάμεις και τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη πριν από τις εκλογές.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 συνεδρίασε στη Γενεύη τον Οκτώβριο και ενέκρινε σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Συνεδρίασε ξανά στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι το Σουδάν, το Τσαντ και ο Νίγηρας έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για να αποσύρουν όλους τους μαχητές τους από τη Λιβύη.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, συνέχισε να κάνει rotation  με τους  Σύριους μισθοφόρους της. Το έκανε μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Κάιρο και αφού αυτές οι πτήσεις είχαν διακοπεί για 15 ημέρες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε την Τρίτη ότι περίπου 150 μισθοφόροι επέστρεψαν στη Συρία, ενώ άλλοι 150 μεταφέρθηκαν στη Λιβύη από την Τουρκία.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα-Εξελίξεις

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

Θεωρείται πάρα πολύ πιθανό η Τουρκία κάτω από τη Διεθνή πίεση να δεχθεί την σταδιακή απόσυρση των μισθοφόρων της από τη Λιβύη, συντεταγμένα και με χρονικό ορίζοντα περάτωσης της ακόμη και μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021. 

Στον αντίποδα ,  ο Ερντογάν όχι μόνο δεν σκοπεύει να αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) από τη Λιβύη, αλλά τουναντίον κατόπιν πρόσκλησης που θα του απευθύνει ο αχυράνθρωπός του, φιλότουρκος μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης Abdulhamid Dbeibeh, σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των ΤΕΔ στην αφρικανική χώρα.

Επίσης η Άγκυρα σκοπεύει να συνεχίσει την εκπαίδευση  του λιβυκού προσωπικού ασφαλείας, με νέα παρτίδα που θα της αποσταλεί από τη Λιβύη. 

Η Τουρκία προετοιμάζεται διπλωματικά να υπεραμυνθεί της στρατιωτικής παρουσίας των ΤΕΔ στη Λιβύη και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τις ΑΟΖ, διαβλέποντας ότι θα κληθεί από την Διεθνή Κοινότητα να το πράξει. 

Τέλος η Τουρκία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα  Dbeibeh για την Προεδρία της Λιβύης στις προσεχείς  Προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο αυτό θα είναι εντελώς παράνομο, αφού τόσο ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης Dbeibeh, όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης του, δεσμεύτηκαν ρητά πριν αναλάβουν τα καθήκοντα τους, ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές και πως η μοναδική αποστολή τους θα ήταν να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου. 

Αναμένονται αντιδράσεις από τη Διεθνή κοινότητα, ενώ επισημαίνουμε ότι η εκτίμηση μας για μη αποχώρηση των ΤΕΔ από τη Λιβύη, δυστυχώς επαληθεύεται.

Η Τουρκία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, λόγω της στάσης της στη Λιβύη, όπου πλέον δείχνει για μια ακόμη φορά την περιφρόνηση της στο Διεθνές Δίκαιο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ