Ένοπλες Συρράξεις

Παράταση θητείας! Μένουν...καρφωμένοι οι Τούρκοι στο Μάλι-Θα βρεθούν αντιμέτωποι με Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις;

Το Προεδρικό Μνημόνιο σχετικά με την παράταση της άδειας που δόθηκε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK), αναφορικά με τη συμμετοχή  τους στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε επιχειρήσεις και αποστολές στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για ένα ακόμη έτος, έγινε αποδεκτό στη Γενική Συνέλευση της τουρκικής βουλής (Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας).

Στη Διακήρυξη του Μάλι και της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής, υπενθυμίστηκε ότι με τις αποφάσεις της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας δόθηκαν τα απαραίτητα δικαιώματα για τη στρατιωτική συμβολή της TAF στη λύση των ανθρωπιστικών και πολιτικών κρίσεων που αποτελούν απειλή για τις περιφερειακές σταθερότητα και ειρήνη στην Αφρική, από τις 2 Αυγούστου 2016.

Στο πλαίσιο των αρχών που θα καθοριστούν από την αποστολή του TAF στο εξωτερικό και την άδεια που θα δοθεί από τον Πρόεδρο, ζητήθηκε να επιτραπεί η παράταση της άδειας, η οποία χορηγήθηκε τελευταία φορά στις 6 Οκτωβρίου 2020, για περίοδο ενός έτος από τις 31 Οκτωβρίου 2021 για τη χρήση αυτών των δυνάμεων.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις  το νομοσχέδιο  για το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έγινε αποδεκτό κατόπιν ψηφοφορίας που ακολούθησε. 

https://www.youtube.com/watch?v=kghCJkT9QYY

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Με το ψήφισμά του 2584 (2021), το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέτεινε την εντολή του «Πολυδιάστατη ολοκληρωμένη αποστολή σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι» (MINUSMA) έως τις 30 Ιουνίου 2022 και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο κάθε τρεις μήνες σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντικές εξελίξεις

Η περίοδος αναφοράς χαρακτηρίστηκε από μια αλλαγή στην ηγεσία της μεταβατική κυβέρνηση, μετά το πραξικόπημα της 24ης Μαΐου. Στις 20 Ιουλίου, ο νέος πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, Συνταγματάρχης Assimi Goïta, ήταν ο στόχος απόπειρας δολοφονίας στο Μεγάλο Τζαμί στο Μπαμάκο. Ενώ το σχέδιο δράσης του
νέα κυβέρνηση εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης, το κοινοβούλιο στις 2 Αυγούστου ξεκίνησε τις, προετοιμασίες για τη διεξαγωγή νομοθετικών και προεδρικών εκλογών, προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022

 Εν τω μεταξύ, υπήρξε περιορισμένη πρόοδος στην υλοποίηση της Συμφωνίας για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση στο Μάλι, που υπογράφηκε το 2015, καθώς η εστίαση των βασικών πολιτικών ενδιαφερομένων φαίνεται να μετατοπίζεται.

Προσωπικό της  αποστολή του ΟΗΕ με την επωνυμία MINUSMA τον Μάρτιο 2021

Εξουσιοδοτημένο προσωπικό:

  • 13.289 στρατιωτικό προσωπικό
  • 1.920 αστυνομικό προσωπικό
  • 1.619 πολίτες (781 υπήκοοι - 838 διεθνείς)
     
https://www.youtube.com/watch?v=kjQ-LePtXBw

Προσωπικό που αναπτύσσεται επί του παρόντος στο Μάλι:

  • Στρατιωτικό προσωπικό 12.968
  • 1.746 αστυνομικό προσωπικό
  • 1.180 πολίτες (661 υπήκοοι - 585 διεθνείς, συμπεριλαμβανομένων 155 εθελοντών των Ηνωμένων Εθνών)

Απώλειες μέχρι την 31 Μαρτίου 2021: 158

Σοβαρά τραυματισμένοι: 426

Αριθμός και κατάλογος των χωρών που συνέβαλαν στην αστυνομία του MINUSMA Είκοσι εννέα (29) εκ των οποίων:

Μπαγκλαντές, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Καναδάς, Τσαντ, Αίγυπτος, Φινλανδία, Γαλλία, Γκάμπια, Γερμανία,Γκάνα, Γουινέα, Ινδονησία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιταλία, Ιορδανία, Νεπάλ, Ολλανδία,Νίγηρας, Νιγηρία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σενεγάλη, Σουηδία, Ελβετία, Τόγκο, Τυνησία, Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αριθμός και κατάλογος των χωρών που συνεισφέρουν στη Στρατιωτική Δύναμη του MINUSMA. Εξήντα ένα (61) εκ των οποίων:

Aρμενία, Aυστραλία, Aυστρία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Μπενίν, Μπουτάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρουντί, Καμπότζη, Καμερούν, Καναδάς, Τσαντ, Κίνα, Τσεχία, Δανία, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γαλλία, Γκάμπια, Γερμανία,Γκάνα, Γουατεμάλα, Γουινέα, Ινδονησία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιορδανία,Κένυα, Λετονία, Λιβερία,Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαυριτανία, Μεξικό, Νεπάλ, Ολλανδία,Νίγηρας, Νιγηρία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Σιέρρα Λεόνε, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουηδία, Ελβετία, Τόγκο, Τυνησία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ζάμπια.

https://www.youtube.com/watch?v=iI4qtr-rWTA

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται  ότι η χώρα μας δεν μετέχει στην παραπάνω ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, στην οποία μετέχει η Γαλλία και η Τουρκία.

Σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον δεν διαφαίνεται κάποια εμπλοκή της χώρας μας με τους Τούρκους, ωστόσο βάσει της πρόσφατης Ελληνογαλλικής συμφωνίας υπάρχει βάσιμη πιθανότητα ελληνικά στρατεύματα να βρεθούν στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική δημοκρατία μελλοντικά, όχι υπό τον ΟΗΕ, αλλά προς συνδρομή της Γαλλίας.

Είναι επίσης γεγονός ότι Γαλλία και Τουρκία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην υπόψη περιοχή, οπότε αναμένεται αυτή να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας.

Ίδομεν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ