Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ανάβει φυτίλι! Το πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό απέκλεισε υποβρύχιο της Ινδίας από τα χωρικά ύδατα του Πακιστάν(Βίντεο)

Οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν –πυρηνικές δυνάμεις και οι δύο– ουδέποτε είχαν σχέσεις καλής γειτονίας. Από τον διαχωρισμό της Ινδίας το 1947 σε δύο κράτη μέχρι σήμερα, Ινδοί και Πακιστανοί έχουν πολεμήσει τρείς φορές μεταξύ τους, τις δύο για το Κασμίρ. Η περιοχή αυτή μύριζε πάντα μπαρούτι.

Και τώρα, τί;

Ινδία και Πακιστάν δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση, όμως αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση: πώς να την αποφύγουν πριν τα πράγματα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Και μόνο ότι δύο πυρηνικές δυνάμεις, πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές η μία εναντίον της άλλης είναι αρκετά ανησυχητικό.

Είναι σαν οι δύο χώρες να  βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Από την πλευρά τους οι Ινδοί πιστεύουν, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι έτοιμες για ένα «ευρύ φάσμα σύγκρουσης», ότι κι αν σημαίνει αυτό. Σίγουρα δεν είναι καλό. Ωστόσο, για να κλιμακωθεί η κατάσταση σε σημείο πυρηνικής αναμέτρησης μεσολαβούν ακόμη «αρκετά βήματα».

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε, ότι το ναυτικό του εντόπισε και απέκλεισε την είσοδο ενός ινδικού υποβρυχίου στα χωρικά ύδατα της χώρας, στην Αραβική Θάλασσα το Σαββατοκύριακο.

Σε ανακοίνωσή του σήμερα Τρίτη, ο στρατός ανέφερε ότι το ινδικό υποβρύχιο, εντοπίστηκε από το αεροσκάφος θαλάσσιων περιπολιών μεγάλου βεληνεκούς του ναυτικού το Σάββατο. Ανέφερε ότι το υποβρύχιο αποκλείστηκε στη συνέχεια να εισέλθει στα χωρικά ύδατα του Πακιστάν.

Ο στρατός του Πακιστάν, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Ινδία.

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=hmJq46VRJ2U

Κρατάει χρόνια....

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των  δύο χωρών, βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή από το 2019 όταν το Πακιστάν κατέρριψε ινδικό πολεμικό αεροσκάφος στο Κασμίρ και συνέλαβε τον πιλότο, ως απάντηση σε αεροπορική επίθεση των  ινδικών αεροσκαφών, που στόχευε μαχητές εντός του Πακιστάν. Ο πιλότος αργότερα επέστρεψε στην Ινδία, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης.

Αργότερα, το Πακιστάν και η Ινδία, συμφώνησαν να σταματήσουν τις διασυνοριακές βολές στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, υποσχόμενοι ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία του 2003 που είχε αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η κατάπαυση του πυρός εξακολουθεί να «ισχύει».

Η μόνιμη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, είναι ένα από τα μεγάλα γεωπολιτικά μέτωπα του κόσμου. Έχει οδηγήσει και τις δύο χώρες να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα, προκαλώντας μια επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στη Νότια Ασία.

Όλα άρχισαν στις 15 Αυγούστου 1947. Ινδία και Πακιστάν κέρδισαν την ανεξαρτησία τους την ίδια στιγμή, όταν η βρετανική κυριαρχία στην Ινδία, τη μεγαλύτερη αποικία της αυτοκρατορίας, έληξε επισήμως εκείνη την ημέρα. Μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου, η Βρετανία συμφώνησε να διαιρέσει τη χώρα στα δύο.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό και κυρίως μουσουλμανικό έθνος, το Πακιστάν, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι η μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα δεν θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση στην ινδουιστική κατά πλειονότητα ανεξάρτητη Ινδία.

Αποτέλεσμα ήταν να διαιρεθούν δύο από τις μεγαλύτερες επαρχίες της Ινδίας, το Πουντζάμπ και η Βεγγάλη. Οι λεπτομέρειες για το πού βρίσκονταν τα νέα διεθνή σύνορα, δημοσιοποιήθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά την ανεξαρτησία.

Εύθραυστες σχέσεις

Η βιαστική διχοτόμηση και η βία που στιγμάτισε την αναγκαστική μετακίνηση τόσο πολύ κόσμου, προκάλεσαν μία από τις μεγάλες καταστροφές της σύγχρονης εποχής. Κανένας δεν γνωρίζει τους ακριβείς αριθμούς, αλλά περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες, καθώς προσπάθησαν απεγνωσμένα να μετακινηθούν από το ένα νέο ανεξάρτητο κράτος στο άλλο.

Μόνιμη εστία σύγκρουσης είναι βέβαια το διαφιλονικούμενο Κασμίρ, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Ο ινδουιστής μαχαραγιάς του αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνει μέρος της Ινδίας, και μέσα σε λίγους μήνες ινδικά και πακιστανικά στρατεύματα άρχισαν να πολεμούν για τον έλεγχο του Κασμίρ.

Σύγκρουση πολύπλοκη, που αναζωπυρώνεται κατά καιρούς και παραμένει ανεπίλυτη μέχρι σήμερα, προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ινδία κατηγορεί επίσης το Πακιστάν, ότι υποστηρίζει οργανώσεις που έχουν πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις σε ινδικές πόλεις. Το Πακιστάν καταγγέλλει ότι η Ινδία, συνδράμει αποσχιστικά κινήματα σε περιοχές όπως το Βαλουχιστάν.

Πολιτικοί ηγέτες των δύο χωρών έχουν συναντηθεί κατά διαστήματα, αλλά οι περιστασιακές ελπίδες για κάποια σημαντική βελτίωση έχουν διαψευστεί και, προς το παρόν, οι σχέσεις είναι ξεκάθαρα παγωμένες.

Η Ινδία, ας πούμε, έχει πολύ περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με χώρες όπως η Νιγηρία, το Βέλγιο και την Νότια Αφρική παρά με το γειτονικό Πακιστάν.

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν, κατηγόρησε τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Ινδία , ότι «τρομοκρατεί» τους μουσουλμάνους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ινδικής αντιπροσωπείας. Στην ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Χαν κατηγόρησε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ότι επιθυμεί «να εκκαθαρίσει τους μουσουλμάνους από την Ινδία».

«Η χειρότερη και πιο διαδεδομένη μορφή ισλαμοφοβίας, κυριαρχεί πλέον στην Ινδία και επηρεάζει τους περίπου 200 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν εκεί », κατήγγειλε ο Πακιστανός πρωθυπουργός.

Ο Χαν έκανε τις δηλώσεις αυτές, την ημέρα που ο Μόντι επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ότι κλείνουν τα μάτια μπροστά «στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Ινδία «που μένουν ατιμώρητες».

Από την πλευρά του, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Μόντι εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο του Πακιστάν στο Αφγανιστάν. Παράλληλα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Χαρς Βαρντάν Σρίνγκλα, τάχθηκε υπέρ «μιας στενής εξέτασης και εποπτείας του ρόλου του Πακιστάν στο Αφγανιστάν και τον ρόλο του Πακιστάν στο θέμα της τρομοκρατίας», μιλώντας σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ.

Στο Πακιστάν, ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι μακράν οι ισχυρότεροι θεσμοί. Η διαρκής αίσθηση της στρατιωτικής απειλής από τον πολύ μεγαλύτερο γείτονα, έχει ενισχύσει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεων, οδηγώντας συχνά σε στρατιωτικές δικτατορίες, που έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη μιας ώριμης δημοκρατίας.

Και η θρησκευτική δημογραφία, δεν προοιωνίζεται μείωση των εντάσεων στο μέλλον. Το Πακιστάν έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 200 εκατομμυρίων  κυρίως μουσουλμάνων. Στην Ινδία ζουν 1,3 δισεκατομμύρια και περίπου ένας στους επτά πιστεύει στο Ισλάμ. Με άλλα λόγια, η Ινδία έχει ήδη τόσους μουσουλμάνους όσους και το Πακιστάν. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 η Ινδία θα ξεπεράσει την Ινδονησία και θα γίνει η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...