Τσαβούσογλου
Ένοπλες Συρράξεις

Σε μαύρη απελπισία ο Τσαβούσογλου : "ΗΠΑ και η Ρωσία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους για τους Κούρδους YPG της Συρίας"

Η κατάσταση της Τουρκίας είναι απελπιστική στο θέμα των Κούρδων του YPG  της Συρίας, όπου γίνεται πλέον αντιληπτό ότι ΗΠΑ και Ρωσία προέβησαν σε συμφωνία "κυρίων" αφήνοντας τον Ερντογάν εκτός αυτής.

ΗΠΑ-Ρωσία σβήνουν τον Ερντογάν

Η μεν ΗΠΑ αποδέχονται σιωπηρά τον Άσσαντ ικανοποιώντας τον Πούτιν, η δε Ρωσία "βάζει πλάτη" για την δημιουργία Ομόσπονδου κράτους στη Συρία που να εμπεριέχει κουρδικό ημιανεξάρτητο κρατίδιο στα ΒΑ της χώρας.

Συνεπώς μετά το ημιαυτόνομο κουρδικό κρατίδιο στο Β. Ιράκ, η Τουρκία βρίσκεται μπροστά στη δημιουργία ενός ημιαυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη ΒΑ Συρία αυτή τη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπόψιν ότι αυτά τα δύο κρατίδια θα συνορεύουν φυσικά μεταξύ τους, δημιουργώντας επιπλέον φοβίες στην Τουρκία, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η μαζική απαίτηση των Κούρδων της ΝΑ Τουρκίας για αυτονόμηση των περιοχών τους, αρχικά εντός τουρκικής επικράτειας, με την συνέχεια να έπεται.

Ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του αντιλαμβάνονται πλέον πως όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η Τουρκία στη Συρία δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα πλέον στο Κουρδικό ζήτημα , εάν υποχωρήσουν στις επιταγές ΗΠΑ-Ρωσίας.

Είναι συνεπώς αυτοπαγιδευμένοι οι Τούρκοι να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις σε βάρος των Κούρδων του SDF.

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί non fly zone στην περιοχή είτε από τη Ρωσία, είτε από τις ΗΠΑ, οπότε η διεξαγωγή των επιχειρήσεων θα είναι κοστοβόρος σε χρόνο και αίμα για τους Τούρκους και χωρίς πάλι ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού ακόμη και αν προελάσουν τα τουρκικά στρατεύματα σε βάθος 5 ή 10 χιλιομέτρων θα τους σταματήσει ένας εκ των ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ, ή και οι τρείς μαζί.

Ταύρος σε υαλοπωλείο ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους για να διασφαλίσουν την αποχώρηση της τρομοκρατικής ομάδας PKK/YPG από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η Τουρκία δήλωσε ότι "θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά της" μετά την αύξηση των διασυνοριακών επιθέσεων της τρομοκρατικής ομάδας PKK/YPG στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Τουρκίας στην Άγκυρα με τον Denis Moncada Colindres, υπουργό Εξωτερικών της Νικαράγουα.

«Η Τουρκία θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να εξαλείψει τους τρομοκράτες από τη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην τρομοκρατική ομάδα PKK/ YPG, η οποία στοχοποιεί επανειλημμένα τις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η Τουρκία δήλωσε ότι η αστυνομία στην περιοχή Αζάζ της βόρειας Συρίας χτυπήθηκε από πυραυλική επίθεση την Κυριακή που ξεκίνησε από το YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας PKK, όπως διατείνεται.

Τη Δευτέρα, οβίδες που πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκαν από περιοχή που ελέγχεται από τα YPG ανατολικότερα εξερράγησαν σε δύο περιοχές του Καρκάμη στη νότια Τουρκία, δήλωσε η Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους για να διασφαλίσουν την αποχώρηση του YPG από τη συνοριακή περιοχή της Συρίας.

"Στις τελευταίες επιθέσεις τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη καθώς δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους", δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Δεδομένου ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά μας», είπε.

Η Άγκυρα, μετά από στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, κατέληξε σε συμφωνίες με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον που δήλωσαν ότι θα ωθήσουν τα "τρομοκρατικά στοιχεία 30 χιλιόμετρα πίσω στο νότο", μακριά από τα τουρκικά σύνορα, πρόσθεσε.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των γραμμών μάχης που χωρίζουν τις Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες του Συριακού Εθνικού Στρατού μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών από τις δύο πλευρές.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στις περιοχές γύρω από την πόλη Tal Tamr, Nahiyat Abou Rasein, Zurkan στη βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας Hasakah και τα δύο βόρεια του Ain Issa στη Raqqa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο SDF προειδοποιεί.

Ένας ανώτερος στρατιωτικός ηγέτης των SDF προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις θα αποκρούσουν κάθε επιθετικότητα εναντίον των εδαφών και των περιοχών επιρροής τους.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε επιθετικότητα από τον τουρκικό στρατό κατοχής ή τους μισθοφόρους του και έχουμε αρκετή δύναμη και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ματάι Χάνα, επίσημος εκπρόσωπος του Συριακού Στρατιωτικού Συμβουλίου, ενός από τους σχηματισμούς των SDF.

«Οι δυνάμεις μας απαντούν στα βομβαρδισμούς πυροβολικού καθώς είναι νόμιμο δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές επιθέσεις στοχοποίησαν χωριά και περιοχές που κατοικούνταν από άοπλους πολίτες, καθώς και σχολεία και πυλώνες ηλεκτροδότησης.

«Όλα αυτά στοχεύουν στη δημιουργία χάους και αστάθειας στην περιοχή, προκειμένου να υπονομεύσουν το δημοκρατικό σχέδιο που επιδιώκει να υλοποιήσει η Αυτόνομη Διοίκηση και οι στρατιωτικές της δυνάμεις», υπογράμμισε ο Χάνα.

Στρατιωτικός αξιωματούχος και κάτοικοι του Tal Tamr ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός και οι πιστές φατρίες της Συρίας εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση στα ασσυριακά χωριά Tal Jumaah, Tal Shanan και Tal Kaifji, βορειοανατολικά του Tal Tamr την Κυριακή.

Ο Aram Hanna, ο επίσημος εκπρόσωπος των SDF, σημείωσε τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που εμπλέκονται στη Συρία απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια κατάσταση χάους και αστάθειας.

«Οι τουρκικές επιθέσεις επηρεάζουν τις προσπάθειές μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την επιδίωξη ενεργών και αδρανών κυττάρων που προέρχονται από περιοχές που ελέγχονται από τους Τούρκους, οι οποίες έχουν γίνει γόνιμο έδαφος για την εξαγωγή της τρομοκρατίας», δήλωσε.

Πως επηρεάζονται τα ελληνοτουρκικά;

Τα παραπάνω επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά, αφού έχουν κοινό παρονομαστή την Τουρκία. Ωστόσο το Κουρδικό είναι θεμελιώδες ζήτημα για την Τουρκία, αφού μπορεί να προκαλέσει απόσχιση μεγάλων εδαφικών και πληθυσμιακών τμημάτων της.

Συνεπώς εκτιμούμε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει οπωσδήποτε να προσεγγίσει τις ΗΠΑ , για αυτό άλλωστε ζήτησε να αγοράσει 40 F-16  Block 70 και να εκσυγχρονίσει άλλα 80 F-16 της.

Ωστόσο αυτό είναι  πάρα πολύ αναμφίβολο έως αδύνατο ότι θα συμβεί στην περίπτωση που  h Τουρκία επιτεθεί κατά των Κούρδων του SDF.

Χωρίς την υλοποίηση του παραπάνω εξοπλιστικού προγράμματος από την Τουρκία, η Ελλάδα θα κυριαρχεί για τα επόμενα χρόνια αεροπορικά σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται όντως σε δεινή θέση και πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση Μπάϊντεν αν τελικά συναντήσει τον Ερντογάν στο περιθώριο των G-20 στη Ρώμη, πράγμα πολύ αβέβαιο έως απίθανο, μέχρι στιγμής.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η αγορά Rafale από Ελλάδα-Αίγυπτο-ΗΑΕ μαζί με την μετεγκατάσταση 36 μαχητικών του Κατάρ στην Τουρκία, φέρνουν πιό κοντά την σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας;

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την διατήρηση της συμμαχίας της με ΗΑΕ-Αίγυπτο και ιδιαίτερα με το Ισραήλ,...