Ένοπλες Συρράξεις

Προετοιμασίες πολέμου: Το Ιράν ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση αεράμυνας

Το Ιράν ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση αεράμυνας, καθώς πρόκειται να εκτοξευθούν επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι, εναντίον χερσαίων στόχων προκειμένου να δοκιμαστούν οι επιδόσεις των συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ.

Ο στρατός του Ιράν και το Σώμα της Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ξεκίνησαν μια κοινή στρατιωτική άσκηση με επίκεντρο την αεροπορική άμυνα, που λένε ότι θα περιλαμβάνει το μισό εναέριο χώρο της χώρας. Της διήμερης άσκησης, που ξεκίνησε στην κεντρική έρημο του Ιράν τα ξημερώματα της Τρίτης, ηγήθηκε το Αρχηγείο Αεροπορικής Άμυνας Khatam al-Anbia.

Η άσκηση έρχεται μια μέρα αφότου το Ιράν αποκάλυψε το Majid, ένα πυραυλικό σύστημα μικρής εμβέλειας αντιαεροπορικής άμυνας, που υποστηρίζει,  ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα τοπικά κατασκευασμένο σύστημα ραντάρ με βεληνεκές 30 χιλιομέτρων (19 μίλια) και θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων (πέντε μίλια).

Στο πλαίσιο της άσκησης, επρόκειτο να εκτοξευθούν επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εναντίον χερσαίων στόχων προκειμένου να δοκιμαστούν οι επιδόσεις των συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα, που έδειχναν αρκετούς πυραύλους να εκτοξεύονται από τοπικά κατασκευασμένα συστήματα αεράμυνας.

Ο Ταξίαρχος Qader Rahimzadeh, γενικός διοικητής της βάσης Khatam al-Anbia, δήλωσε ότι το 3ο σύστημα πυραυλικής άμυνας του IRGC και το 15ο σύστημα Khordad του στρατού είχαν αναπτυχθεί ως μέρος της άσκησης, εκτός από άλλους ιρανικούς εξοπλισμούς για ηλεκτρονικό πόλεμο και κυβερνοπόλεμο.

«Ευαίσθητα κέντρα»

Ο Rahimzadeh, δήλωσε την Τρίτη ότι ένας από τους στόχους της άσκησης ήταν να αποδείξει, ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να υπερασπιστούν τα «ευαίσθητα και ζωτικά κέντρα» της χώρας.

Αρκετές μεγάλες πυρηνικές και στρατιωτικές τοποθεσίες βρίσκονται στα κεντρικά τμήματα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών εγκαταστάσεων Natanz στο Ισφαχάν,  οι οποίες ήταν στόχος δύο επιθέσεων δολιοφθοράς από πέρυσι για τις οποίες το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ.

Το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Τον περασμένο μήνα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αβίβ Κοχάβι, δήλωσε ότι το Ισραήλ «επιτάχυνε πολύ» τα στρατιωτικά σχέδιά του να επιτεθεί στο Ιράν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν θα αναζητήσει ποτέ πυρηνική βόμβα.

Οι τελευταίες ασκήσεις έρχονται, καθώς τόσο ο ιρανικός στρατός όσο και η IRGC, πραγματοποίησαν ασκήσεις και κινητοποίησαν όπλα στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας που συνορεύουν με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Ιράν δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την παρουσία ισραηλινών περιουσιακών στοιχείων κοντά στα σύνορά του, εκτός από τις «τρομοκρατικές» δυνάμεις, που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του 44ήμερου πολέμου του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία πέρυσι.

Πέρυσι και νωρίτερα φέτος, ο ιρανικός στρατός και το IRGC πραγματοποίησαν μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων, για την επίδειξη εδαφικών, αεροπορικών και ναυτικών δυνατοτήτων εν μέσω εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, με στόχο την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Έχει χάσει το Ιράν τον έλεγχο της Βαγδάτης μετά τις εκλογές στο Ιράκ;

Εν τω μεταξύ, ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στο Ιράκ, αλλά η Τεχεράνη εξακολουθεί να έχει κάποιους υποστηρικτές, που θα την βοηθήσουν να διατηρήσει την επιρροή της στη γειτονική χώρα.

Την παραμονή των εκλογών στο Ιράκ, το Asaib Ahl al-Haq έβαλε πανό και αφίσες σε όλη τη Βαγδάτη, που ήταν κάποτε το σημείο εκκίνησης των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα. 

Η εικόνα που απεικονίζεται στις αφίσες, έδειχνε κόκκινες σκηνές - μια σκηνή που αντιπροσωπεύει το μαρτύριο του Χουσεΐν, εγγονό του Προφήτη Μοχάμεντ τον 7ο αιώνα - που περιβάλλει το κτίριο του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. 

Το Asaib Ahl al-Haq, μια σιιτική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, λειτουργεί υπό το Hashd al Shaabi (Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης), μια οργάνωση-ομπρέλα ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη. 

Αλλά οι εκλογές της Κυριακής δεν πήγαν καλά για το Hashd al Shaabi και τα συμμαχικά του πολιτικά κόμματα, όπως η Συμμαχία Φατάχ, η οποία έχασε σημαντικό αριθμό εδρών κυρίως επειδή οι άνθρωποι δεν βρίσκουν πλέον καμία έκκληση στο μαχητικό της μήνυμα. 

Μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που συνδέονται με το Ιράν, η Συμμαχία Φατάχ έχασε σχεδόν τα δύο τρίτα των εδρών της στο κοινοβούλιο, σε 14 από 48, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ