Ένοπλες Συρράξεις

Λιβύη ώρα μηδέν! Ο Ιταλός ΥΠΕΞ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για βία και αστάθεια στη χώρα

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η κατάσταση  στη Λιβύη «δεν είναι εξαιρετική», επιβεβαιώνοντας ότι «η διεθνής κοινότητα έχει πλήρη επίγνωση ότι ο Λιβυκός λαός θέλει εκλογές» που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν  στις 24 Δεκεμβρίου.

Η προειδοποίηση Ντί Μάιο

Ο Ιταλός  ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι χωρίς εκλογές, υπάρχει κίνδυνος αστάθειας στη Λιβύη,  προσθέτοντας ότι με την αστάθεια αυξάνεται ο κίνδυνος  αύξησης  της τρομοκρατίας και να ξεσπάσει ένα κύμα  μη διαχειριζόμενης μετανάστευσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντι-Μάιο κάλεσε τα κόμματα της Λιβύης να επιτύχουν συναίνεση για τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών.

Αυτές οι παρατηρήσεις ήρθαν ιδιαίτερα αφού το κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ απέσυρε την εμπιστοσύνη της προσωρινής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Νταμπάιμπα.

Ο Ιταλός ανώτατος διπλωμάτης, στο περιθώριο των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Οι εκλογές στη Λιβύη γίνονται όλο και πιο σημαντικές για να αποφευχθεί η  χώρα της Βόρειας Αφρικής  να παρασυρθεί σε ένα νέο κύμα βίας και αστάθειας».

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης «αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων», οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί στη Λιβύη παρά τη διακοπή των συγκρούσεων στα τέλη Αυγούστου 2021 και τη μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), υπήρχαν ακόμη 20.000 από αυτούς στο Λιβυκό έδαφος τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτό περιλαμβάνει αρκετές εκατοντάδες Τούρκους στρατιώτες που ήρθαν στη χώρα μετά τη σύναψη  του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Ερντογάν -Σάρατζ

Συγκεκριμένα, η Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) κάλεσε τα μέλη να παραστούν σε μια σύνοδο για να συζητήσουν το σχέδιο νόμου για την εκλογή του νέου κοινοβουλίου. Η Προεδρία του Κοινοβουλίου έχει ορίσει την ερχόμενη Δευτέρα για σύνοδο για τη συζήτηση του νόμου.

Καθήκοντα και ευθύνες του νέου Προέδρου της Λιβύης

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο καθόρισε τα καθήκοντα και τις ευθύνες του νέου προέδρου, καθώς πλησιάζουν οι επικείμενες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Το Κοινοβούλιο έστειλε ένα αντίγραφο του σχεδίου στον επικεφαλής της αποστολής υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), Ján Kubiš. Οι εξουσίες και τα προνόμια του Προέδρου καθορίστηκαν σε έντεκα άρθρα.

Οι αρμοδιότητες του Προέδρου περιλάμβαναν την επιλογή του Πρωθυπουργού και την ανάθεσή του για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς και τη δυνατότητα να απολύσει τον Πρωθυπουργό.

Του δίνεται επίσης η εξουσία να επιλέξει έναν Αντιπρόεδρο, υπό τον όρο ότι ο Αντιπρόεδρος και ο Πρωθυπουργός προέρχονται από διαφορετικές περιοχές από τον Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να εκτελεί τα καθήκοντα του Ανώτατου Διοικητή του Λιβυκού Στρατού, να διορίζει και να απολύει τον Αρχηγό της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μετά από έγκριση του κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος έχει επίσης το δικαίωμα να διορίσει Πρέσβεις και εκπροσώπους της Λιβύης σε διεθνείς οργανισμούς, με βάση την πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών.

Τα προνόμια περιλάμβαναν επίσης την έκδοση νόμων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο εντός ενός μήνα.

Ο Πρόεδρος έχει επίσης το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, οι οποίες πρέπει να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο.

Ο νόμος παρέχει στον Πρόεδρο τη δυνατότητα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την έγκριση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο για έγκριση εντός χρονικού διαστήματος που δεν θα υπερβαίνει τις δέκα ημέρες.

Οι εκλογές "στον αέρα"

Σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε  αναφέρει αναφέρει ότι το μέλλον των εκλογών στη Λιβύη μοιάζει με κινούμενη άμμο, με  τα δύο κόμματα στην αναμέτρηση να θεωρούν το ένα το άλλο άσχετο με την πολιτική διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι  θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση για το νομικό υπόβαθρο διεξαγωγής των  εκλογών.

Έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και ιδιαίτερα όταν εκφράστηκε η τελεσίδικη απόφαση της Τουρκίας δια στόματος του ΥΠΑΜ Ακάρ με την οποία έλεγε ότι " Δεν θα αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από τη Λιβύη", τονίζοντας ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν ήταν ξένη δύναμη που αναπτύχθηκε στη Λιβύη.

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο έδαφος της Λιβύης είναι ιδιαίτερα σημαντική από στρατηγικής άποψης, για τη διατήρηση του αποτυπώματός της στην Αφρική, ενώ η αεροπορική βάση στο al Watiya και η ναυτική στη Μισράτα, προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες στην Τουρκία από αυτή την άποψη, αλλά για την υλοποίηση του οράματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τυχόν πλήρης στρατιωτική αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, από τη Λιβύη, θα ισοδυναμούσε με τεράστια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αφού ουσιαστικά  η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης για αποδοχή και νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ.

Τα σενάρια για τη Λιβύη είναι τρία: η διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο, με  λίγες πιθανότητες πάντως, η επανάληψη εχθροπραξιών και τέλος το ενδεχόμενο τριχοτόμησης της χώρας σε τρία κρατίδια με οικονομική αυτοτέλεια, αφού το καθένα θα έχει τα δικά του έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτω από μια πολύ χαλαρή Ομοσπονδία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...