Ένοπλες Συρράξεις

Σε νέα φάση το AUKUS: Οι ΗΠΑ ανοίγουν 5 βάσεις στις Φιλιππίνες και θα κατασκευάζουν drone στην Αυστραλία

Η Αμερική προχωρά ακάθεκτη και ξεδιπλώνει όλες τις φάσεις της πρόσφατης συμφωνίας AUKUS με την Αυστραλία, αφού ακόμη δεν έχει κατασταλάξει ο θόρυβος που προκλήθηκε, ανακοίνωσε ότι ο  αεροδιαστημικός κολοσσός Boeing θα κατασκευάσει drone στο έδαφος της Αυστραλίας και σαν να μην έφτανε αυτό, ανακοινώθηκε από κοινού, ότι οι Φιλιππίνες επιτρέπουν στις ΗΠΑ το άνοιγμα πέντε βάσεων.

Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες, ξεκίνησαν εκ νέου τις εργασίες για την κατασκευή εγκαταστάσεων για τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας . Ο Πρεσβευτής των Φιλιππίνων στις ΗΠΑ Χοσέ Μανουέλ Ρομουάλντεζ, δήλωσε την Πέμπτη, ότι η Μανίλα σχεδιάζει να εργαστεί στο έργο «μάλλον γρήγορα».

Σύμφωνα με ένα στρατιωτικό σύμφωνο του 2014, οι Φιλιππίνες επέτρεψαν την κατασκευή πέντε εγκαταστάσεων για τις αμερικανικές δυνάμεις σε πέντε στρατιωτικές βάσεις. Το σύνταγμα των Φιλιππίνων απαγορεύει τις μόνιμες βάσεις των ΗΠΑ, αλλά η Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας του 2014, επιτρέπει στις ΗΠΑ να λειτουργούν εγκαταστάσεις σε βάσεις των Φιλιππίνων και να αποθηκεύουν εξοπλισμό.

Το έργο σταμάτησε για μερικά χρόνια λόγω των αβεβαιοτήτων, σχετικά με μια μελλοντική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα. Πέρυσι, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, είπε ότι πρόκειται να καταργήσει τη Συμφωνία Επισκεπτικών Δυνάμεων (VFA), η οποία περιγράφει κανόνες για τα αμερικανικά στρατεύματα που θα σταθμεύουν στις Φιλιππίνες σε περιστροφική βάση. Αλλά ο Ντουτέρτε, καθυστέρησε την απόφαση και ανέτρεψε επίσημα την κίνηση τον Ιούλιο.

Η αντιμετώπιση της Κίνας είναι τώρα η κορυφαία προτεραιότητα του Πενταγώνου, οπότε η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στις Φιλιππίνες εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες, μοιράζονται επίσης μια Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας, την οποία η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η Κίνα εφαρμόζει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Μανίλα και το Πεκίνο έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις και οι ΗΠΑ πλέουν συχνά πολεμικά πλοία.

Με τις ΗΠΑ επικεντρωμένες στην περιοχή, οι Φιλιππίνες είναι σε καλή θέση να λάβουν περισσότερη βοήθεια από την Ουάσινγκτον. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Ντελφίν Λορενζάνα, αμφισβήτησε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες, επισημαίνοντας άλλες χώρες που λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από την Ουάσινγκτον.

«Οι σύμμαχοι εκτός συνθήκης, λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων και προηγμένα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ. Ίσως, ένας μακροχρόνιος σύμμαχος όπως οι Φιλιππίνες, που αντιμετωπίζει μεγάλους αντιπάλους στην Ασία, αξίζει τόση, αν όχι περισσότερη, βοήθεια και δέσμευση », είπε ο Lorenzana.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αεροδιαστημικός κολοσσός Boeing με έδρα το Σικάγο, ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός νέου τύπου στρατιωτικών αεροσκαφών με drone στην Αυστραλία.

Η Boeing δήλωσε την Τετάρτη, ότι επέλεξε την πόλη Toowoomba στην πολιτεία Queensland ως το τελευταίο σημείο συναρμολόγησης, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Loyal Wingman. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις ολοκληρώθηκαν νωρίτερα φέτος.

Η ανακοίνωση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, ανακοίνωσαν μια νέα συμμαχία ασφαλείας που θα προμηθεύει την Αυστραλία με πυρηνικά υποβρύχια. Η συμφωνία καταδικάστηκε από την Κίνα και αύξησε τις εντάσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο Scott Carpendale, διευθύνων σύμβουλος της Boeing Defense Australia, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο. Είπε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, για να λειτουργήσει παράλληλα με επανδρωμένα αεροσκάφη και σχεδιάστηκε  και αναπτύχθηκε στην Αυστραλία.

Είναι το πρώτο στρατιωτικό μαχητικό αεροσκάφος, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Αυστραλία εδώ και μισό αιώνα. Η Boeing Australia αναπτύσσει αυτή τη στιγμή, έξι αεροσκάφη σε συνεργασία με τη Βασιλική Αεροπορία της Αυστραλίας.

Ο Carpendale είπε, ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί παραγγελίες, αλλά η αυστραλιανή κυβέρνηση φαίνεται σίγουρη και χαρούμενη για τις δυνατότητες του Loyal Wingman.

"Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από άλλες χώρες", πρόσθεσε ο Carpendale.

Είπε ότι το drone θα κατασκευαστεί σε μια εγκατάσταση στο αεροδρόμιο Wellcamp, το οποίο ανήκει στην Wagner Corp.

Ο πρόεδρος της Wagner John Wagner, είπε ότι ελπίζει ότι ένας αμυντικός και αεροδιαστημικός χώρος στο αεροδρόμιο θα προσελκύσει περισσότερες εταιρείες σε παρόμοιους τομείς.

Η Πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Ανναστάσια Παλάζκουκ, δήλωσε ότι η ανακοίνωση ήταν «φανταστική είδηση» και αντιπροσωπεύει, την πρώτη φορά που η Boeing έχει δημιουργήσει μια εγκατάσταση αυτού του τύπου εκτός Βόρειας Αμερικής.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 16 Σεπτεμβρίου, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση, που περιελάμβανε άμεση επίθεση στην Κίνα, αναφερόμενη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. 

Δύο ημέρες αργότερα, ένα άρθρο στην κορυφαία αυστραλιανή εφημερίδα Murdoch, The Australian, του Πολ Μονκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γραφείου της Κίνας στον Οργανισμό Αμυντικών Πληροφοριών της Αυστραλίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει, να « διευκολύνει ένα πραξικόπημα μέσα στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα ». Αυτό είναι ένα άμεσο αίτημα για αλλαγή καθεστώτος στην Κίνα.

Η πολεμική γλώσσα από την Αυστραλία δεν πρέπει να θεωρείται ασήμαντη. Παρόλο που η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, (τόσο όσον αφορά τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές), η δημιουργία αυτών των νέων στρατιωτικών συμφώνων-με πυρηνικό πλεονέκτημα σε αυτές-απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή. Εάν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία όπλων, που κρύβεται πίσω από ένα στρατιωτικό σύμφωνο, τότε πρόκειται για μια κυνική χρήση πολεμικής ρητορικής για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Αυτός ο κυνισμός θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ