Ένοπλες Συρράξεις

Το Ισραήλ ετοιμάζει ναυτικό αποκλεισμό της Α.Μεσογείου-Σχέδιο επίθεσης σε Χεζμπολάχ-Χαμάς-Ο Νασράλα έφερε πετρέλαιο από το Ιράν

Στη συνεχιζόμενη πυρηνική αντιπαράθεση που αφορά τις ΗΠΑ και το Ιράν με το Ισραήλ και τα μετριοπαθή σουνιτικά αραβικά κράτη η ανησυχία κορυφώνεται.

Πηγές της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας ανέφεραν στην The Jerusalem Post στο παρελθόν ότι όταν η Ουάσινγκτον είδε ότι ο Εμπραχίμ Ραΐσι θα εκλεγόταν πρόεδρος, αμβλύνθηκαν ορισμένες από τις κόκκινες γραμμές, ελπίζοντας σε μια συμφωνία.

Αυτές οι ήπιες θέσεις περιελάμβαναν το να είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία να βάλει τους προηγμένες φυγοκεντρητές της που θα της επέτρεπαν να παράγει μια πυρηνική βόμβα με ταχύτερο ρυθμό αποθήκευσης σε αντίθεση με την αρχική απαίτηση να καταστραφούν σχεδόν όλες.

Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με την πυρηνική συμφωνία του 2015 JCPOA Iran, η Τεχεράνη καταγράφει έναν πολύ περιορισμένο αριθμό αυτών των προηγμένων φυγοκεντρητών σε δεκάδες, σε σύγκριση με τις εκατοντάδες τώρα που λειτουργεί.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έδειξε κάποια επιπλέον ευελιξία ως προς τις ποινές που θα άρει ως μέρος της επιστροφής στο JCPOA.Αυτές οι παραχωρήσεις πριν από τις εκλογές του Raisi αποτελούν μέρος αυτού που ενθάρρυνε τον νέο Ιρανό πρόεδρο να επιδιώξει περισσότερες παραχωρήσεις, σταματώντας τις διαπραγματεύσεις για τρεις έως τέσσερις μήνες και προχωρώντας με εμπλουτισμό ουρανίου 60%-υψηλό επίπεδο εμπλουτισμού μόλις ένα βήμα παρακάτω το επίπεδο οπλοποίησης 90%.

Ο Νασράλα έφερε πετρέλαιο από το Ιράν

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σάγιεντ Χασάν Νασράλα πριν από μερικές εβδομάδες, έλεγε για τις τρομερές ελλείψεις καυσίμων στον Λίβανο, ότι αν “το κράτος σταματήσει ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του και συνεχιστεί η ταπείνωση, εμείς, στις τάξεις της Χεζμπολάχ, θα πάμε στο Ιράν, θα διαπραγματευτούμε με την ιρανική κυβέρνηση και θα αγοράσουμε πλοία γεμάτα με βενζίνη και μαζούτ και θα τα φέρουμε στο λιμάνι της Βηρυτού”.

 Το είπε και έγινε πράξη, καθώς πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν, ότι φορτηγά και βυτιοφόρα φορτωμένα με ιρανικά καύσιμα ντίζελ και βενζίνης διέσχισαν τα συριακά εδάφη προς τα λιβανικά εδάφη, υπό την αιγίδα και την προστασία της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, όπου τα ιρανικά δεξαμενόπλοια είχαν εκφορτωθεί στο λιμάνι Μπανιές τις τελευταίες ημέρες και τα μετέφερε οδικώς στη Χομς.

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία ελέγχει το μήκος και το πλάτος της ευρύτερης περιοχής, εξασφάλισε εκ των προτέρων με τις δυνάμεις της Τέταρτης Μεραρχίας την απομάκρυνση των λαθρέμπορων από την περιοχή, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την άφιξη των δεξαμενόπλοιων στον Λίβανο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο δημοσίευσε στις 12 αυτού του μήνα, ότι δύο δεξαμενόπλοια με  αργό πετρέλαιο έφτασαν στο λιμάνι Μπανιάς στην επαρχία Ταρτούς στη συριακή ακτή, προερχόμενα από το Ιράν και οι πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν, ότι τα δύο δεξαμενόπλοια μεταφέρουν ιρανικό αργό πετρέλαιο, και θα παραμείνουν στη Συρία και δεν θα έχουν καμία σχέση με τον Λίβανο, όπως συζητήθηκε.

Το μερίδιο του Λιβάνου στα καύσιμα έφτασε στη Συρία πριν από λίγες ημέρες μέσω 3 ιρανικών δεξαμενόπλοιων, δύο ντίζελ και ενός βενζίνης, και φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ έφερε το μερίδιο της μάζας του καυσίμου στον Λίβανο, όπως πρόσθεσαν οι πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου.

Παράλληλα ένα νέο ιρανικό δεξαμενόπλοιο καυσίμων, είναι καθ 'οδών προς τη Συρία και είναι άγνωστο αυτήν την στιγμή, αν θα παραμείνει  το περιεχόμενό του στη Συρία ή θα μεταφερθεί στον Λίβανο, μέσω της Χεζμπολάχ από ξηράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε στις 9 του μήνα, ότι  άλλα τρία δεξαμενόπλοια καυσίμων που έφτασαν στη Συρία από το Ιράν στις 6 Σεπτεμβρίου και ο κύριος προορισμός τους ήταν ο Λίβανος, όχι η Συρία,  (δύο δεξαμενόπλοια μαζούτ και ένα δεξαμενόπλοιο βενζίνης) αγκυροβόλησαν τη Δευτέρα στο λιμάνι Baniyas εντός του κυβερνητικού συγκροτήματος.

Το Tartous βρίσκεται στη συριακή ακτή και το φορτίο του εκφορτώνεται για να μεταφερθεί στη ξηρά στον Λίβανο,  υπό την επίβλεψη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

 Μια δημοσίευση του Παρατηρητηρίου στις 5 αυτού του μήνα, αναφέρει ότι μια νέα παρτίδα δεξαμενόπλοιων φορτωμένων με καύσιμα προερχόμενο από το Ιράκ, εισήλθε στο συριακό έδαφος με την χρήση βυτιοφόρων, συνοδευόμενα από περίπου 39 άρματα μάχης που εισήλθαν από τα περάσματα υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών που συνδέονται με το Ιράν Al-Mayadin και Albukamal, στην ανατολική ύπαιθρο του Deir Ezzor.

 Αυτή είναι η δεύτερη παρτίδα που εισέρχεται στη Συρία από το Ιράκ και κατευθύνεται προς τον Λίβανο,  μέσα σε μια εβδομάδα και η πρώτη παρτίδα περιελάμβανε τουλάχιστον 50 δεξαμενόπλοια.

Σύμφωνα με τις πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου, τουλάχιστον 9 τάνκερ από τη παρτίδα που μπήκε τις τελευταίες ώρες, κατευθύνθηκαν προς την πόλη Αλ-Μαγιαδίν υπό την προστασία της πολιτοφυλακής «Abu al-Fadl al-Abbas», όπου άδειασαν το φορτίο των  δεξαμενών τους σε μεγάλες αποθηκευτικές δεξαμενές, τις οποίες είχε δημιουργήσει το «Ισλαμικό Κράτος» κατά την περίοδο ελέγχου της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νασράλα, ευχαρίστησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,  και είπε “παρά την πολιορκία και τις κυρώσεις στο Ιράν και τις πιέσεις σε αυτό, δεν εγκατέλειψε ποτέ τους συμμάχους του και δεν απογοήτευσε τους φίλους του”.

Προφανές είναι ότι το Ισραήλ, θα ανταποδώσει αυτές τις ενέργειες της Χεζμπολάχ καθώς δίνουν και παίρνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, για επικείμενη σοβαρή αναμέτρηση του Ισραήλ με Χεζμπολάχ-Χαμάς, οι οποίες έχουν την αμέριστη βοήθεια Τούρκων και Ιρανών.

Σύμφωνα με ΜΜΕ του Ισραήλ, το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση από την θάλασσα κατά της Χεζμπολάχ, στα πρώτα στάδια ενός πιθανού πολέμου του Λιβάνου, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται και στην περίπτωση της Χαμάς”, σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού ναυτικού Υποναύαρχο Έλι Σάρβιτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ