Ένοπλες Συρράξεις

Η Μόσχα στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Τατζικιστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν

Στις αρχές Ιουλίου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πρόθυρα να αυξήσουν την προθεσμία για να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και να τερματίσουν τον μακρύτερο πόλεμο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ρωτήθηκε εάν η Μόσχα θα χρειαστεί κάποτε να στείλει πίσω τα δικά της στρατεύματα. Έδειξε ένα κράτος της Κεντρικής Ασίας, που μοιράζεται μακρά και πολύ πορώδη σύνορα, με το Αφγανιστάν.

«Πιστεύω ότι η απάντηση είναι προφανής», είπε ο Λαβρόφ . «Είμαστε σύμμαχοι με το Τατζικιστάν. Και αν υπάρξει επίθεση στο Τατζικιστάν, φυσικά, αυτό θα ήταν ένα άμεσο θέμα προς εξέταση από τον CSTΟ  (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας)».

Την αποστολή 12 τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Τατζικιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για μία χώρα  στενή σύμμαχο της Μόσχας. 

Τα σύνορα Τατζικιστάν – Αφγανιστάν εκτείνονται σε 1.344 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος τους, είναι ορεινό και δύσκολο για εποπτεία και αστυνόμευση.

Το Κρεμλίνο έχει πραγματοποιήσει αρκετές φορές στρατιωτικές ασκήσεις στο Τατζικιστάν και ενίσχυσε τον εξοπλισμό της στρατιωτικής του βάσης εκεί, της μεγαλύτερης σε ξένη χώρα, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την ταχεία άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν. Η Ρωσία εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο, να υπάρξουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και να παρεισφρήσουν ένοπλοι ισλαμιστές στην κεντρική Ασία, μια περιοχή την οποία η Μόσχα θεωρεί ουδέτερη ζώνη για την άμυνά της στα νότια.

Η μεταφορά του αμυντικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιχειρησιακό και προστατευτικό εξοπλισμό, θα εκσυγχρονίσει και θα ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές ικανότητες του Τατζικιστάν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία έχει στείλει στρατεύματα στα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν και Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν, για να πραγματοποιήσει δύο διαδοχικές ασκήσεις . Ο στόχος της είναι να καταλάβουν πώς, τα μέρη του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας, μιας μετασοβιετικής στρατιωτικής ένωσης, θα αντιμετωπίσουν μια πιθανή στρατιωτική απειλή από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το TASS, η Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια σκοπεύει να πραγματοποιήσει και άλλες  κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν κοντά στα σύνορα Τατζίκου-Άγκαν, 20 χιλιόμετρα από αυτό.  Παρόμοιες ασκήσεις διεξήχθησαν μεταξύ της Ρωσίας και του Ουζμπεκιστάν,  στις 30 Ιουλίου-10 Αυγούστου καθώς και στα σύνορα Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν, πιο συγκεκριμένα στο χώρο δοκιμών Termez.

Όσον αφορά τη ρωσική πλευρά,  στρατιωτικά τμήματά της βρίσκονται στην 201 στρατιωτική βάση του Τατζικιστάν, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Ντουσάνμπε, η οποία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτός του ρωσικού κράτους. Υπάρχει πεζικό (συμπεριλαμβανομένου του πεζικού ορεινού εξοπλισμένου με BTR-82A), πυροβολικό (οπλισμένο με  Goździk και Akacja και πυραύλους City) και άρματα μάχης (T-72). Υπάρχουν επίσης μονάδες για πληροφορίες και επικοινωνίες αεράμυνας. 

 Η βάση βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων μέχρι το 2042, σύμφωνα με τη συμφωνία με το Τατζικιστάν από το 2012. Ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν, σχολίασε τις προγραμματισμένες ασκήσεις με τη συμμετοχή στρατιωτών από την 201η βάση:

«Στις αρχές Αυγούστου,  λάβαμε μέρος σε κοινές ασκήσεις με στρατιωτικά στρατεύματα Τατζίκων και Ουζμπεκίους στον χώρο δοκιμών Sharp-Majdon. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, εξασκηθήκαμε στην προετοιμασία για τις επιχειρήσεις για τη διάλυση των στρατιωτικών ομάδων που πέρασαν παράνομα », δήλωσε ο στρατηγός συνταγματάρχης Αλεξάντερ Τσάπιν.

Τις τελευταίες ημέρες, γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας-Τατζικιστάν. Σχετίζεται με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Αφγανιστάν. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εμφανίστηκαν αναφορές ότι 1.000 Αφγανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο Τατζικιστάν φοβούμενοι τους Ταλιμπάν.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο  του Τζατζικιστάν και τον διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη, να βοηθήσει στην κλιμάκωση της επικίνδυνης κατάστασης στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε, ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους ενάντια σε μια πιθανή απειλή, από ένα ασταθές κράτος που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ