Ένοπλες Συρράξεις

Ενοχλημένη η Άγκυρα από την ''σφήνα'' της ΕΕ στην Λιβύη

Σύμφωνα με τον ιστότοπο EUobserver που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η ΕΕ ετοιμάζεται να στείλει χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή προκειμένου να σταματήσει την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, η οποία ενισχύει την πολιτική και στρατιωτική της συνεργασία στη χώρα μέρα με τη μέρα.

Ο διευθυντής της ODAP Ali Semin είπε ότι η Τουρκία διαθέτει χερσαίες και αεροπορικές βάσεις στη Λιβύη και ότι η κίνηση της ΕΕ στοχεύει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να τις καταργήσει.

Ο Semin είπε: «Οι ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Λιβύη πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τη Λιβύη μέσω της ΕΕ με αυτόν τον τρόπο. Η ΕΕ θέλει να το κάνει μέσω της νόμιμης κυβέρνησης. Ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει ισχυρή παρουσία στη Λιβύη είναι ότι ενεργεί με τη νόμιμη κυβέρνηση. Η ΕΕ το γνωρίζει επίσης αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία έχασε την πρωτοβουλία στη Λιβύη, μετά την ενεργή εμφάνιση της Τουρκίας στη χώρα, ετοιμάζεται να κάνει ένα νέο βήμα για να επιστρέψει στο παιχνίδι.

"Η ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη απαιτεί εκτεταμένο αφοπλισμό, εκκαθάριση και επανένταξη μαχητών, καθώς και μεταρρύθμιση στον τομέα της ασφάλειας", ανέφερε ο ιστότοπος σε έκθεση της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Στο έγγραφο, αναφέρθηκε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι  ανησυχητική και τόνισε ότι το πετρέλαιο, τα όπλα και το λαθρεμπόριο ανθρώπων συνεχίζονται  αμετάβλητα.

Τρίτες χώρες θα εξαλειφθούν

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η ΕΕ πρόκειται να ολοκληρώσει τα σχέδιά της για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη Βόρεια Αφρική τους επόμενους μήνες και ότι τα σχέδια στοχεύουν επίσης στον τερματισμό της εμπορίας ανθρώπων και όπλων στην περιοχή.

"Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αξιολογηθεί η δέσμευση της Στρατιωτικής Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, έτσι ώστε ολόκληρο το πεδίο της στρατιωτικής δραστηριότητας να μην αφεθεί σε τρίτες χώρες", ανέφερε η έκθεση.

Αν και δεν αναφέρονται σαφώς στο έγγραφο τα τρίτα κράτη, είναι γνωστό ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Τσαντ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα με κάποιο τρόπο.

Εφιστώντας την προσοχή στην ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, η έκθεση ανέφερε ότι "Παρέχει εκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις, την ακτοφυλακή και το ναυτικό στα δυτικά της Λιβύης."

Η έκθεση αναφέρθηκε επίσης στις αρχές της Λιβύης "επισημαίνοντας ότι απαιτείται η υποστήριξη της ΕΕ στα σύνορά της".

Στις ειδήσεις, σημειώθηκε ότι οι διπλωμάτες της ΕΕ θα συζητήσουν σύντομα το σχέδιο, αλλά η επιτροπή δεν έχει ακόμη υποβάλει τα εν λόγω σχέδια ως επίσημη πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλουν την έκπτωση της Τουρκίας

Η Τουρκία διατηρεί μια επίσημη στρατιωτική δύναμη στη Δυτική Λιβύη για περισσότερο από ένα χρόνο μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η συνεργασία που προχωρά με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών ενοχλεί ορισμένες χώρες.

Στη δεύτερη διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας, έγινε έκκληση για απόσυρση όλων των μισθοφόρων από τη χώρα και διεξαγωγή εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να απομακρυνθεί η Τουρκία από την περιοχή.

Ωστόσο, η Άγκυρα, μετά από πρόσκληση της επίσημης κυβέρνησης, απέρριψε την έκκληση για «άμεση απόσυρση» ξένων στρατιωτών και μαχητών από τη χώρα.

Απόπειρα για εξάλειψη της Τουρκίας

Ο Διευθυντής του (ODAP) της Μέσης Ανατολής, Ευρασίας και Ασίας-Ειρηνικού  Ali Semin, αξιολόγησε τις προσπάθειες της ΕΕ να εξαλείψει την Τουρκία στη Λιβύη προς την εφημερίδα Yeni Şafak, λέγοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία βρισκόταν σε μια "μάχη εξουσίας" για τη Λιβύη.

"Ωστόσο, αφού αυτές οι χώρες εισήλθαν μία προς μία, αντιμετώπισαν πολλούς " άλλους διεθνείς παίκτες" όπως οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος.

"Τώρα η ΕΕ θέλει να μπεί έντονα στο παιχνίδι", είπε.

Ο Semin είπε ότι η Τουρκία διαθέτει χερσαίες και αεροπορικές βάσεις στη Λιβύη και η ΕΕ στοχεύει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να διαλύσει αυτές τις βάσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Λιβύη χρειάζεται επίσης την υποστήριξη της ΕΕ. Η αναγνώριση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ένα σημαντικό πράγμα όσον αφορά τη διεθνή νομιμότητα.

Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας πρόσκλησης από την κυβέρνηση της Τρίπολης σημαίνει αύξηση της νομιμότητάς της ΕΕ και ενίσχυση της επιρροής της. Έτσι, θα θεωρηθεί ως ο μόνος εκπρόσωπος κατά του Haftar.

Σε περίπτωση πρόσκλησης από τη νόμιμη κυβέρνηση, η ΕΕ πιθανότατα θα παρουσιάσει τους δικούς της όρους, οι οποίοι θα λένε: 

«Βγάλτε πλήρως τους μισθοφόρους και τις ξένες δυνάμεις από τη χώρα. Επειδή δεν θα σας παράσχουμε μόνο χρήματα, αλλά θα σας βοηθήσουμε και στρατιωτικά. Νομίζω ότι η ΕΕ θα παρουσιάσει μια τέτοια πρόταση και θα επιμείνει σε αυτήν. Εάν εμπλακεί η ΕΕ, η δουλειά της Τουρκίας στη Λιβύη μπορεί να γίνει πιο δύσκολη" είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...