Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία στέλνει εσπευσμένα όπλα στη Λιβύη - Αντίδραση από ΗΠΑ: ''Σταματήστε τις προκλήσεις''

Ασταμάτητη είναι η Τουρκία, η οποία προκαλεί σε Κύπρο και Λιβύη.  

Οι τουρκικές δυνάμεις παραβίασαν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ εγκαθιστώντας ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή Bani Walid, δεδομένης της στρατηγικής του θέσης για την υποστήριξη των τουρκικών στρατιωτικών ενεργειών εντός της Λιβύης και εκτός της χώρας.
 
Όλα αυτά, την στιγμή που Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στείλει μια στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη για να ενισχύσει την επιρροή της, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε.  

 

Αμερικανική αντίδραση  

 

Έντονη είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου κατά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών.

Η υποψήφια βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν προκλητικές και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κ. Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400, θα διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Σε αντίστοιχο αυστηρό ύφος σχολίασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων με τη στήριξη της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ