Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σίσι προς Ερντογάν: ''Απαιτώ να φύγεις από την Λιβύη''

Νέα σύγκρουση έχουμε ανάμεσα σε Τουρκία-Αίγυπτο για το ζήτημα της Λιβύης και για την Α. Μεσόγειο.

Το Κάιρο έστειλε εκτάκτως πριν λίγες ώρες, νέες επιστολές προς τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, δηλώνοντας ότι θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, εάν συνεχιστεί η στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη. 

Επίσης πηγές ανέφεραν στο Al-Arabiya, ότι το Κάιρο ενημέρωσε την Άγκυρα ότι τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δεν αρκούν για την αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αιγυπτιακά μηνύματα τόνισαν ξεκάθαρα επίσης, ότι η ασφάλεια της χώρας δεν υπό διαπραγματεύσιμη με κανέναν τρόπο. Επιπλέον, οι πηγές κατέστησαν σαφές ότι το Κάιρο απαιτεί την άνευ όρων έξοδο της Τουρκίας από το έδαφος της Λιβύης, διαφορετικά οι διαπραγματεύσεις θα ανασταλούν εντελώς.

Όσον αφορά το φάκελο της Ανατολικής Μεσογείου, οι αιγυπτιακές αρχές τόνισαν στην Άγκυρα ότι απορρίπτουν τις διαπραγματεύσεις για υδρογονάνθρακες στην Α. Μεσόγειο, ένα θέμα που αφορά φυσικά και την Ελλάδα.

 

Τι αποφασίστηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου 

 

Παρατίθενται παρακάτω τα κυριότερα αποτελέσματα του Συνεδρίου του Βερολίνου, όπως αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε. Αυτά είναι τα εξής:

1.Σήμερα, μετά από πρόσκληση του γερμανικού υπουργού Εξωτερικών Maas και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Guterres, οι Ύπατοι Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Αλγερίας, της Κίνας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (προεδρία της ΑΕ), της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Λιβύης, Κάτω Χώρες, Ρωσία, Ελβετία, Τυνησία, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό (πρόεδρος της επιτροπής υψηλού επιπέδου της ΑΕ για τη Λιβύη), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα Ηνωμένα Έθνη, Η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ένωση Αραβικών Κρατών, έχουν συγκεντρωθεί για τη Δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

2.Εμείς, οι συμμετέχοντες, επαναλαμβάνουμε και επιβεβαιώνουμε τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη της 19ης Ιανουαρίου 2020.

3.Η κατάσταση στη Λιβύη έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου 2020. Οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει. Υπάρχει εκεχειρία. Η διακοπή πετρελαίου άρθηκε.

Ο πολιτικός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς, υπό την ηγεσία της Λιβύης και της Λιβύης, επαναλήφθηκε μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων και παραγόντων της Λιβύης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Δημιουργήθηκε μια προσωρινή εκτελεστική αρχή και η προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

4.Κατά συνέπεια, καθώς η Λιβύη προχωρεί τώρα προς τις εθνικές εκλογές, η Διαδικασία του Βερολίνου περιλαμβάνει τώρα τη Λιβύη ως πλήρη συμμετέχοντα. Χαιρετίζουμε θερμά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Νταμπάιμπα, που εκπροσωπεί την προσωρινή κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την ημερομηνία των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου 2021, στη σημερινή διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5.Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση και επίλυση των υποκείμενων αιτίων των συγκρούσεων, την εδραίωση της κυριαρχίας της Λιβύης, την ανάπτυξη της προόδου που έχει σημειωθεί και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους Λίβυους.

Οι εθνικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021, πρέπει να πραγματοποιηθούν όπως συμφωνήθηκε στον χάρτη πορείας που ενέκρινε το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) στην Τύνιδα τον Νοέμβριο του 2020 και τα αποτελέσματά τους πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους.

Πρέπει να θεσπιστούν οι απαραίτητες συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις. Όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση, ενώ ο τομέας της ασφάλειας μεταρρυθμίζεται και τίθεται σταθερά υπό ενιαία, πολιτική εξουσία και εποπτεία.

Πρέπει να διασφαλιστεί μια διαφανής και δίκαιη κατανομή πόρων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι παραβιάσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, περιεκτική και βασιζόμενη στα δικαιώματα την εθνική συμφιλίωση και μεταβατική δικαιοσύνη. Ο ενδολιβυκός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς πρέπει να συνεχιστεί.

6.Συγχαίρουμε τα κόμματα της Λιβύης για την ετοιμότητά τους να γυρίσουν τη σελίδα, να βάλουν πίσω τους τις προηγούμενες συγκρούσεις και να λάβουν σοβαρά μέτρα για την ενοποίηση των θεσμών της Λιβύης και τον τερματισμό της πολιτικής μετάβασης.

7.Επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για την πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, υπό την ηγεσία της Λιβύης για την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και εθνική ενότητα της Λιβύης.

8 Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αποφύγουμε την παρέμβαση στη σύγκρουση ή στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και παροτρύνουμε όλους τους διεθνείς παράγοντες να κάνουν το ίδιο.

9 Αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο και τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών και του Κουαρτέτου της Λιβύης (Αφρικανική Ένωση, Ένωση Αραβικών Κρατών, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

10.Χαιρετίζουμε τον ρόλο της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), ευχαριστούμε τους πρώην Ειδικούς Αντιπροσώπους του ΟΗΕ και τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Kubiš για το έργο τους, και υποστηρίζουμε πλήρως τις συνεχιζόμενες προσπάθειες καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

11.Χαιρετίζουμε το προσωρινό Συμβούλιο Προεδρίας (PC) και την προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU), καθώς η κυβέρνηση της Λιβύης είναι επιφορτισμένη με την ηγεσία της χώρας  για τις εθνικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, και υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε πλήρως τη Λιβύη σε αυτήν τη διαδικασία.

Από τα παραπάνω εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η πρόβλεψη που αναφέρει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αποχώρηση από τη Λιβύη σε σύντομο χρονικό διάστημα των Σύριων μισθοφόρων της Τουρκίας και Ρωσίας, ενώ μένει να δούμε τι θα γίνει τελικά με το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα.

Η Τουρκία εμμένει στη θέση της ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της βρίσκεται  νόμιμα στη χώρα κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση Σαρατζ η οποία ήταν η νόμιμη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης από τον ΟΗΕ.

Μένει να δούμε τι τελικά θα γίνει με αυτό το θέμα, αν και η εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία τελικά στη Λιβύη προκειμένου να νομιμοποιήσει η νέα κυβέρνηση της χώρας το παράνομο τουρκολιβυκό μνηνόνιο για τις ΑΟΖ, πάνω στο οποίο εδράζεται το αφήγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" του Ερντογάν

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου Βερολίνου ΙΙ θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη και όχι να έχουν την τύχη εκείνων του Συνεδρίου Βερολίνο Ι, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι προέβλεπε την απαγόρευση εφοδιασμού των εμπολέμων με όπλα από τρίτες χώρες  η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού είναι γνωστά τα τουρκικά παιγνίδια για την μη εφαρμογή της επιχείρησης "Ειρήνη" της ΕΕ, για νηοψίες σε πλοία με κατεύθυνση τη Λιβύη, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν μεταφέρουν όπλα στη χώρα.

Ίδομεν!

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ