Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κατάπτυστη προπαγάνδα: Η Τουρκία κατηγορεί τους Κούρδους για βομβαρδισμό νοσοκομείου

Η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πρόφαση για να  κατηγορήσει τους  Κούρδους του YPG της Συρίας, οι οποίοι  των υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ,την παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο ότι πραγματοποιήθηκε «τρομοκρατική επίθεση» σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη  από την Τουρκία επαρχία της Συρίας Αφρίν, η οποία κατοικείτο από Κούρδους και στην οποία από το 2018, η Άγκυρα προέβη σε εθνοκάθαρση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικές αναφορές κάνουν λόγο ότι πύραυλοι και πυροβολικό έπληξαν την πόλη Αφρίν, που το πιθανότερο είναι να προέρχονται από δυνάμεις του  συριακού καθεστώτος.

Ωστόσο, η Άγκυρα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, κατηγόρησε αμέσως το YPG  για την επίθεση, ισχυριζόμενος ότι οι βολές «πυραύλων και πυροβολικού» πραγματοποιήθηκαν από μια περιοχή που ονομάζεται Tel Rifaat και  έπληξαν το νοσοκομείο Shifa «στο κέντρο του Afrin». Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν 13 πολίτες.

Η Τουρκία συχνά επινοεί μυθικές σχέσεις μεταξύ των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας, ή YPG, και διάφορων βομβαρδισμών σε περιοχές της Συρίας που  έχει καταλαμβάνει παράνομα η Τουρκία.

Οι περισσότερες από τις επιθέσεις φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μάχης μεταξύ διαφόρων πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Τουρκία ή ως αποτέλεσμα του συριακού καθεστώτος και των ρωσικών βομβαρδισμών ή αεροπορικών επιθέσεων.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το YPG έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις πυραύλων μεγάλης εμβέλειας ή έχει στοχεύσει ποτέ νοσοκομεία.

Η Τουρκία φαίνεται να έχει εφεύρει απλώς αυτήν την αφήγηση χωρίς έρευνα για να προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το 2018, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν «τρομοκράτες» στη Συρία ως δικαιολογία για να εισβάλουν και να προβούν σε εθνοκάθαρση της Συριακής επαρχίας  Αφρίν από 170.000 Κούρδους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζουν τώρα κοντά στο Τελ Ριφαάτ και σε άλλες περιοχές

Η απάντηση της Τουρκίας στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ήταν τόσο γρήγορη και τόσο οργανωμένη, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων από ανώτερους αξιωματούχους όπως ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay και άλλοι, που φαίνεται σαν η Άγκυρα  σα να περίμενε μια δικαιολογία για να κατηγορήσει το YPG.

Μάλιστα το κοινό σε όλη τη  "γκάμα" των κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας  που κατηγόρησαν το YPG για την επίθεση,  κανείς δεν επικαλέστηκε καμία απόδειξη.

Η επίθεση αναφέρθηκε επίσης σε φιλοιρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σημείωσαν ότι ο βομβαρδισμός και η πυραυλική επίθεση, προκάλεσαν το θάνατο σε  18 άτομα.

Η έκθεση του Al-Mayadeen δείχνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν αυξημένες εντάσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και του Hayat Tahrir al-Sham, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και δραστηριοποιείται στο τουρκικό ελεγχόμενο Idlib.

Δεν είναι σαφές εάν ο βομβαρδισμός συνδέθηκε με τις αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο HTS την περασμένη εβδομάδα που σκότωσαν ανώτερα μέλη της ομάδας. Οι ειδήσεις Tasnim στο Ιράν κάλυψαν επίσης την επίθεση στο Afrin.

Σύμφωνα με τον North Press στην ανατολική Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αρνήθηκαν κανένα σύνδεσμο με την επίθεση και σημείωσαν ότι δεν έχουν εκεί δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αναφορές, ενώ πολλοί μη Τούρκοι σχολιαστές κατηγόρησαν το καθεστώς του Άσαντ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να έχουν λάβει εντολή από τα υψηλότερα επίπεδα να αποδώσουν την επίθεση στο «YPG / PKK» παρά τα στοιχεία.

Η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS) που υποστηρίζει το νοσοκομείο σημείωσε στο Twitter «σήμερα, το νοσοκομείο al-Shifaa που υποστηρίζεται από το SAMS στο # Affin στοχεύτηκε από 2 πυραύλους, με αποτέλεσμα πολλαπλούς τραυματισμούς και θύματα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και την πλήρη καταστροφή του πολυκλινικού τμήματος και δωμάτιο παράδοσης. Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την επίθεση και απαιτούμε άμεση έρευνα.

" Οι αρχικές αντιδράσεις στο tweet τους κατηγόρησαν τους «πιλότους» δείχνοντας Ρωσία και Δαμασκό.

Μόνο αργότερα οι λογαριασμοί υπέρ της Τουρκίας ακολούθησαν την αφήγηση της κατηγορίας του «YPG».

Οι υποστηρικτές του νοσοκομείου και της SAMS σημείωσαν ότι η επίθεση ήταν βαριά παραβίαση και ζήτησαν να σταματήσουν οι επιθέσεις και να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Ο ίδιος λογαριασμός Twitter αργότερα σημείωσε «είμαστε βαθιά λυπημένοι και αποθαρρυνμένοι από αυτήν την φρικτή επίθεση που σκότωσε 2 από το προσωπικό μας και τραυμάτισε 3 άλλους, συμπεριλαμβανομένης μιας μαίας που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτά τα κατάφωρα εγκλήματα και παραβιάσεις της IHL πρέπει να διερευνηθούν για να λογοδοτήσουν οι δράστες. "

Το επίπεδο καταστροφής των νοσοκομείων φαίνεται να προέρχεται από την ακριβή γνώση της τοποθεσίας του νοσοκομείου, και όχι να προκλήθηκε από αστοχία βλήματος

Ο Mark Cutts, ένας αναπληρωτής περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, έγραψε «άλλη μια τρομακτική επίθεση σε νοσοκομείο στο Afrin σήμερα. Πολλοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Όλα τα χαρακτηριστικά μιας σκόπιμης, στοχευμένης επίθεσης .Μια πραγματική σφαγή. "

Τα νοσοκομεία έχουν στοχοθετηθεί συχνά στη Συριακή σύγκρουση. Για παράδειγμα, ο Cutts έγραψε τον Ιούλιο του 2019 ότι υπήρξε επίθεση σε πολιτικό νοσοκομείο στο Kafr Nabl στο Idlid λέγοντας: 

«Είναι η δεύτερη φορά σε δύο μήνες που αυτό το νοσοκομείο επλήγη από αεροπορικές επιθέσεις».

Τον Μάρτιο του 2021, αναφορές σημείωσαν ότι αρκετοί πολίτες σκοτώθηκαν όταν εργάζονταν στο νοσοκομείο της πόλης Al-Atareb με το βομβαρδισμό των δυνάμεων του Άσαντ στο νοσοκομείο. Το Human Rights Watch έχει επίσης τεκμηριώσει επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων από το συριακό καθεστώς.

Δεδομένης της μακράς ιστορίας των επιθέσεων σε νοσοκομεία, ειδικά στο Idlib, φαίνεται ότι είναι πιθανό να είναι γνωστός ο πιθανός ένοχος για την πρόσφατη επίθεση. Ταιριάζει σε ένα μοτίβο.

Το YPG δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν για βομβαρδισμό νοσοκομείων, ούτε οι Κούρδοι έχουν βαρύ πυροβολικό ή πυραύλους ακριβείας για τη διεξαγωγή τέτοιων επιθέσεων, ούτε έχουν τα αεροσκάφη που είχαν επίσης χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε παρόμοιες επιθέσεις.

Φαίνεται ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε αυτό το περιστατικό για να προωθήσει τη δική της ατζέντα. Δεν είναι σαφές γιατί το συριακό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του στη Μόσχα θα είχαν στοχεύσει αυτό το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, αφήνοντας ερωτηματικά.

Επειδή η Άγκυρα ελέγχει την πρόσβαση στο Αφρίν και το Ίντλιμπ και επιτρέπει μόνο στους δημοσιογράφους του καθεστώτος της Άγκυρας να εισέλθουν στην περιοχή και δεν επιτρέπει ανεξάρτητες έρευνες, δεν είναι σαφές πώς θα αποφασιστεί ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση.

Η Άγκυρα κατηγορεί  για τις επιθέσεις τους Κούρδους του YPG, σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ουάσινγκτον να άρει την υποστήριξή της προς αυτούς.

Η Άγκυρα επίσης  συνεργάζεται στενά με τη Μόσχα, από την οποία έχει  αγοράζει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 και είναι φυσικό ότι δεν θέλει να κατηγορήσει τη Ρωσία για  τις επιθέσεις.

Κλείνουμε με την ακόλουθη επισήμανση σε όλα τα παραπάνω.

Είναι ποτέ δυνατόν να είναι τόσο ανόητοι οι Κούρδοι του YPG της Συρίας που την παραμονή της συνάντησης Μπάϊντεν-Ερντογάν, να χτυπούσαν νοσοκομείο στο Αφρίν, αφού ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό θα ήταν εναντίον τους και θα τους εξέθετε στον "προστάτη" τους Μπαϊντεν;

Όχι βέβαια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ