Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Χαμάς δέχεται κατάπαυση του πυρός - ''Άκυρο'' από το Ισραήλ

Έντονες διεργασίες υπάρχουν εδώ και ώρες, καθώς η Αίγυπτος πρότεινε από την Πέμπτη να υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς το δέχεται, αρκεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της όμως.  

Tαυτόχρονα, το Ισραήλ πραγματοποιεί δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα αυτή την στιγμή, μη δεχόμενο την πρόταση από το Κάιρο.
 

https://twitter.com/galberger/status/1394733909896794112

Οι Τούρκοι απαιτούν στρατό στην Ιερουσαλήμ 

 

 

Τούρκοι "ειδικοί", δηλώνουν ότι η πρόταση της Τουρκίας να αναπτύξει μια «δύναμη προστασίας» στην Παλαιστίνη για την ασφάλεια ζωής των πολιτών, είναι η μόνη λύση, και αυτή έχει επίσης διεθνή νομική βάση.

Εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν αξιολογήσεις σχετικά με τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης προστασίας, λέγοντας ότι ''το ψήφισμα ES-10/20 του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2018 και η 7η Έκτακτη Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ( OIC), όπου υπάρχει δήλωση για τη συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.''

Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Τουρκικού Καζακστάν Ahmet Yesevi, καθηγητής Dr. Cengiz Tomar, δήλωσε ότι η πρόταση «θέσπισης ενός διεθνούς μηχανισμού προστασίας», η οποία ήρθε στην ημερήσια διάταξη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του OIC που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2018, είναι η καλύτερη ελάχιστη λύση για τώρα.

Υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρόταση λύσης πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και του ΟΙΚ, ο Τόμαρ είπε: "Φυσικά, υπάρχει μια ισραηλινή διάσταση στην εκδήλωση. Για να αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ σε μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει πρώτα να λάβει μια απόφαση. Δεν φαίνεται δυνατόν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση λόγω της προστατευτικής του στάσης. Είναι σημαντικό να πείσουμε τις ΗΠΑ σε αυτό το σημείο." είπε.

Τονίζοντας ότι ο διεθνής μηχανισμός προστασίας μπορεί να επιτευχθεί εάν οι δύο πλευρές τερματίσουν τις συγκρούσεις και δώσουν αμοιβαία συναίνεση, ο Τομάρ δήλωσε ότι είναι αδύνατο για το Ισραήλ να το αποδεχθεί χωρίς τον εξαναγκασμό των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τομάρ σημείωσε ότι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ES-10/20 του Ιουνίου 2018 και η δήλωση έκτακτης Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής της 7ης OIC, αναφέρθηκαν στη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού προστασίας, επομένως το ζήτημα έχει νομική βάση.

Δηλώνοντας ότι το παλαιστινιακό ζήτημα δεν μπορούσε να επιλυθεί λόγω πρακτικών αδυναμιών, ο Τομάρ συνέχισε λέγοντας τα εξής:

"Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαιτείται για την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης στην Παλαιστίνη. Αυτό δεν ισχύει στην πράξη λόγω της εξουσίας αρνησικυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δεύτερο ζήτημα είναι το" ζήτημα της συγκατάθεσης". Προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η Δύναμη Στήριξης της Ειρήνης του ΟΗΕ, η «συγκατάθεση» των ενδιαφερόμενων μερών είναι η κύρια.''

Ο καθηγητής  Δρ Zekeriya Kurşun του Πανεπιστημίου Fatih Sultan Mehmet Foundation, δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ κατέδειξαν σαφώς την ανάγκη διεθνούς προστασίας του παλαιστινιακού λαού.

«Η προτεραιότητα εδώ είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του παλαιστινιακού λαού από τον βομβαρδισμό του Ισραήλ. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφάλειά τους σημαίνει επίσης την ασφάλεια του ισραηλινού λαού. Προς το παρόν, οι άνθρωποι δεν έχουν ασφάλεια. Η ανάθεση ασφάλειας στην ισραηλινή διοίκηση αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη."

Ο Κουρσούν δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Τουρκία να ζητήσει διεθνή προστασία για την Παλαιστίνη, "Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την κινητοποίηση διεθνών μηχανισμών συνεργαζόμενη με την OIC. Ο κόσμος πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτήν την πρόσκληση. Μπορεί να ληφθεί απόφαση."

Σημειώνοντας ότι τα μέλη του OIC έχουν ακόμη πολλά να κάνουν για την Παλαιστίνη, ο Kurşun είπε:

"Τα μέλη του OIC έχουν τα εργαλεία, ιδίως τους ενεργειακούς πόρους, για να κινητοποιήσουν το διεθνές σύστημα αφενός και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ από την άλλη. Ενώ η ασφάλεια του λαού απειλείται, παιδιά της Παλαιστίνης, γυναίκες, ηλικιωμένοι και αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν από την όραση, θα πρέπει  τουλάχιστον ορισμένα από τα μέλη του OICι να χρησιμοποιήσουν την προμήθεια των πόρων τους ως όπλο."

https://www.youtube.com/watch?v=LvXWJdvoksI&t=13s

Υπάρχει νομική βάση αποστολής ειρηνευτικής δύναμης;

Μέλος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Τεχνικού Πανεπιστημίου Yıldız (YTU) Καθηγητής Δρ. Mehmet Akif Oku,r δήλωσε ότι εάν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Παλαιστίνη, αλλά η παρανομία του Ισραήλ και η υποστήριξη που δίνεται σε αυτήν τη χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα το εμποδίσουν.

Επισημαίνοντας ότι παρόλο που η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων έχει νομική βάση, ο Okur επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στο πεδίο, "Αυτό είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη διεθνή ασφάλεια. Ο μηχανισμός απόφασης είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ένας τέτοιος μηχανισμός δεν μπορεί να καθιερωθεί επειδή οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στις πρωτοβουλίες για αυτό το ζήτημα.

Δηλώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί εντός του OIC, ο Okur είπε, "Μια απόφαση διεθνούς προστασίας στο πλαίσιο του OIC θα δείξει τις διαστάσεις της δυσαρέσκειας του διεθνούς κοινού και θα είναι επίσης αποτελεσματική στην πίεση  κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ".

Ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Yıldırım Beyazıt, καθηγητής Dr. Yücel Acer, δήλωσε ότι μια διεθνής ομάδα εργασίας που θα συσταθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ειδικά στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, θα εξυπηρετήσει μια πολύ σημαντική ''ανθρωπιστική'' λειτουργία.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kastamonu, στο Τμήμα Ιστορίας, ο Δρ. Alaattin Dolu δήλωσε επίσης ότι μία από τις ιδρυτικές αποστολές του OIC είναι η διατήρηση του Masjid-i Aqsa και τόνισε ότι η απόφαση που έλαβε ο οργανισμός το 2018 για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού προστασίας είναι η ηθική και ιστορική ευθύνη όλων των ηγετών της  κάθε ισλαμικής χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Dolu είπε ότι «Η απόφαση διεθνούς προστασίας που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την ηγεσία της Τουρκίας, θα διακόψει στο εξής την ενθάρρυνση των χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ προς την κατοχή». 

Υπενθυμίζοντας ότι ο διεθνής μηχανισμός προστασίας εξηγείται αναλυτικά στα άρθρα 3 και 4 στην 7η Έκτακτη Συνάντηση του OIC, ο Dolu είπε:

"Το ζήτημα που σημειώθηκε στη συνοικία Sheikh Cerrah, που έγινε πρόσφατα η αφορμή των εχθροπραξιών, είναι το αποτέλεσμα της διεθνούς κοινότητας που αγνοεί τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ. Ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει τις προηγούμενες αποτυχίες του. Ο ΟΗΕ πρέπει να δημιουργήσει τη δύναμη προστασίας του παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ."

Τέλος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πακιστανό ομόλογό του Σάχμαντ Κουρσί Κρίσι στην Άγκυρα για να συζητήσει την κατάσταση στην Παλαιστίνη εν μέσω συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει την αποφασιστικότητά μας καθώς στέκουμε δίπλα-δίπλα με τον λαό της Παλαιστίνης στο νόμιμο δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση και ίδρυση ανεξάρτητου κράτους με σύνορα πριν από το 1967 και  να έχει ως πρωτεύουσα του την Αλ-Κουντ Αλ Σαρίφ».έγραψε σε  ξεχωριστό tweet. (δηλαδή την Ιερουσαλήμ).

Κατά τα λοιπά οι Τούρκοι μιλάνε για να μιλάνε, αφού ούτε εντός του κόλπου των χωρών του OIC υπάρχει ομοφωνία και εύλογα αφού δεν είναι δυνατόν κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να δεχθούν καπέλωμα από τους Τούρκους

Ωστόσο η Τουρκία για δικό της όφελος συντηρεί και θα συντηρεί το θέμα για αρκετό καιρό στην επικαιρότητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές