Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ισραηλινοί έβγαλαν στη ''φόρα'' τις συνομιλίες Ιράν-Χαμάς

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η Jerusalem Post, δίνοντας στη ''φόρα'' την βοήθεια που παρέχει το Ιράν στη Χαμάς. 

Ο επικεφαλής της Ισραηλινής Επαναστατικής Φρουράς του Σώματος Quds Force, Esmail Ghaani, μίλησε με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χάνιγια το Σαββατοκύριακο και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση και τη σύγκρουση στη Γάζα.

Το Tasnim Νews, έκανε λόγο για τη συζήτηση, η οποία έρχεται εν μέσω μιας ιρανικής περιφερειακής ώθησης για τη στήριξη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Χαντί αλ-Αμίρι στο Ιράκ, ο οποίος είναι επί της ουσίας ο εκπρόσωπος του Ιράν στην εν λόγω χώρα και ο οποίος εκφράζει την υποστήριξή του προς τη Χαμάς.

Η Τουρκία, οι Χούτι της Υεμένης και η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζονται από το Ιράν, υποστηρίζουν επίσης τον πόλεμο της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται στο ότι ο επικεφαλής της Ισραηλινής Επαναστατικής Φρουράς του Σώματος Quds Force, Esmail Ghaani, ήρθε σε επαφή με την ανώτερη ηγεσία της Χαμάς, λίγες μέρες αφού ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσαλά, μίλησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αναφέρθηκε στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη στρατηγική της Χαμάς.

Αυτό που είναι σημαντικό εδώ, είναι ότι η συνομιλία με τον Ghaani, έρχεται καθώς τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια αναφορά για τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δείχνει τρωτά σημεία.

Το Tasnim Νews του Ιράν, υποστήριξε το Σάββατο ότι το σύστημα Iron Dome είναι ευάλωτο στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού πυραύλων και ρουκετών.

Η Χαμάς πραγματοποίησε εκτοξεύσεις μεγάλου αριθμού πυραύλων και ρουκετών σε μικρά χρονικά διαστήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε πέντε λεπτά εκτόξευσε 135 ρουκέτες.

Η Χεζμπολάχ παρακολουθεί όπως και το Ιράν την ανταπόκριση της Ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας.

Αναφορές δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εκτοξεύσει 2.000 ρουκέτες την ημέρα στο Ισραήλ σε έναν μελλοντικό πόλεμο.Οι συζητήσεις του Ghaani με τον Haniyeh περιελάμβαναν δημόσια σχόλια, όπου ο Διοικητής του IRGC, ο οποίος αντικατέστησε τον Στρατηγό Qasem Soleimani το 2020, «επανέλαβε την υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προς το παλαιστινιακό έθνος και την παλαιστινιακή αντίσταση, ενόψει της συνεχούς επιθετικότητας και εγκλημάτων των εχθρών Σιωνιστών κατά της Ιερουσαλήμ και της Γάζας», σημείωσε το Tasnim Νews.

Ο Ghaani επαίνεσε τη Χαμάς στην απόδοσή της μέχρι στιγμής. Καταδίκασε τα «βάναυσα εγκλήματα» του Ισραήλ και «επαίνεσε τις θέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προς υποστήριξη του έθνους και της δίκαιων αιτημάτων της Παλαιστίνης».

Ένας ανώτερος διοικητής του IRGC την ίδια στιγμή, είπε επίσης ότι «το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ είναι απρόσεκτο και περιβάλλεται πλήρως από το μέτωπο της αντίστασης».

Σύμφωνα με το Press TV,  «τα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα εδάφη, έδειξαν την ικανότητα της αντίστασης  ενάντια στη στρατιωτική δύναμη των Σιωνιστών και αποκάλυψαν το ελαττωματικό αμυντικό σύστημα του σιωνιστικού καθεστώτος», όπως δήλωσε ο Υποδιοικητής του IRGC, Ταξίαρχος Yadollah Javani.

"Το Ιράν παρακολουθεί στενά και πιθανώς συμβουλεύει τη Χαμάς για τις τακτικές της.Το σιωνιστικό καθεστώς βρίσκεται υπό πίεση τόσο στα κατεχόμενα εδάφη όσο και από τη διεθνή κοινή γνώμη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έχει αλλάξει υπέρ της Παλαιστίνης και του μετώπου της αντίστασης", δήλωσε στο Press TV.

"Το σιωνιστικό καθεστώς δεν έχει καθόλου ικανότητα να αλλάξει την κατάσταση προς όφελός του, και με βάση την πραγματικότητα, η διαδικασία της παρακμής των σιωνιστών έχει αποκτήσει δυναμική", δήλωσε ο Υποδιοικητής του IRGC.

Στις 13 Μαΐου, ο Αρχηγός του Ιρανικού στρατού Mohammed Baqeri, είπε ότι υπήρξε μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και  πως το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο. Συνέχισε δε λέγοντας ότι:

"H Χαμάς στοχεύει συστοιχίες του συστήματαος αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome και ισραηλινές υποδομές, όπως χημικά εργοστάσια, επισημαίνοντας επίσης πώς η Χαμάς στόχευσε τα αεροδρόμια του Ισραήλ και  έχει απόθεμα σε πυραύλους για να συνεχίσει τον πόλεμο για έξι μήνες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς ο Ghaani συνομιλούσε με τον ηγέτη της Χαμάς στο Tasnim News, σημείωσαν ότι «από την αρχή της σύγκρουσης, υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ικανότητα των αμυντικών συστημάτων του ισραηλινού στρατού, στο βαθμό που ορισμένοι έχουν αξιολογήσει την ικανότητά τους ως θετική και μερικoί ως έλλειψη ικανότητας αντιμετώπισης παλαιστινιακών πυραύλων.

Η έκθεση  στο Tasnim Νews περιελάμβανε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το Iron Dome και άλλα ισραηλινά μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.

Αυτό φαίνεται να υπερβαίνει απλώς μια στρατιωτική ανάλυση και στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο το IRGC παρέχει συμβουλές  ακολουθητέας στρατηγικής από τη Χαμάς, κατά του Ισραήλ.

Για παράδειγμα, το Tasnim News αναφέρει ότι :

''O Σιωνιστικός Στρατός είναι οργανωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε τα αντιαεροπορικά συστήματα Iron Dome τα οποία διαθέτουν τα 137 και 947 Τάγματα, να είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση στόχων χαμηλού υψομέτρου. Αντίστοιχα τα 138 και 139 Τάγματα που διαθέτουν αντιαεροπορικά Patriot και το 66ο Τάγμα που διαθέτει το αντιαεροπορικό σύστημα David Sling, είναι επιφορτισμένα με στόχους μέσου υψομέτρου. Τέλος και το 136ο Τάγμα Megan Batalion, που διαθέτει τα αντιαεροπορικά συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών μεγάλου υψομέτρου και βαλλιστικών πυραύλων."

Το άρθρο στη συνέχεια σημειώνει ότι ''από την άλλη πλευρά, το μόνο ισραηλινό αμυντικό σύστημα που έχει ενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια είναι το σύστημα Iron Dome και άλλα αμυντικά συστήματα του στρατού του καθεστώτος, εκτός από μερικές περιπτώσεις, δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε σοβαρή σύγκρουση και ως εκ τούτου η ορθότητα της λειτουργίας τους είναι αμφισβητήσιμη.''

 

Τι πιστεύει το Ιράν ότι πρέπει να κάνει η Χαμάς 

 

Το Tasnim Νews λέει ότι το σύστημα Iron Dome έχει επίσης πολλές αδυναμίες. «Πρώτον, ο αριθμός των διαθέσιμων συστημάτων δεν είναι σε θέση να καλύψει όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ως εκ τούτου σε περίπτωση ενός πολέμου πολλαπλών μετώπων, αυτό το σύστημα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών, με αποτέλεσμα η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ σε χαμηλό υψόμετρο να είναι ανεπαρκής και η χώρα εξαιρετικά ευάλωτη».

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι ''από την άλλη πλευρά, μία από τις αδυναμίες αυτού του συστήματος είναι η αδυναμία αντιμετώπισης μεγάλου αριθμού στόχων. Αυτό είναι ένας λόγος που οι ομάδες αντίστασης εκτόξευσαν μεγάλο αριθμό ρουκετών."

Το Tasnim Νews λέει ότι η Χαμάς, πιθανότατα με ιρανικές συμβουλές, αύξησε την ταχύτητα των πυραύλων τους, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να το παρακολουθήσουν. Έχει επίσης αυξήσει την ακρίβεια και τον όγκο πυρός τους.

''Αυτό δείχνει ότι οι ομάδες αντίστασης έχουν αυξήσει σταδιακά την ποιότητα των επιθέσεών τους, μελετώντας προσεκτικά τα δυνατά και αδύνατα σημεία της αντιαεροπορικής άμυνας του Σιωνιστικού Στρατού και ειδικά του συστήματος Iron Dome και μέχρι στιγμής κατάφεραν να εξισορροπήσουν την μάχη με το σιωνιστικό καθεστώς. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα οδηγήσει τις ομάδες αντίστασης να αποκτήσουν πολύ πιο προηγμένα όπλα από ό, τι σήμερα και να επιβάλουν βαρύτερα χτυπήματα στο σιωνιστικό καθεστώς."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δείχνει ένα σαφές σχέδιο για το πώς η Χαμάς διεξήγαγε αυτόν τον πόλεμο.

Το Ιράν είχε προβλέψει αυτόν τον πόλεμο μεταξύ 6 και 8 Μαΐου και η Χαμάς ξεκίνησε τον πόλεμο στις 10 Μαΐου. Αυτό είναι σαφώς ένα μήνυμα, ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται στενά.

Τελικά το Ιράν συνεργάζεται με την Χαμάς προκειμένου αυτή να νικήσει το Ισραήλ ή απλώς για να δοκιμάσει τις άμυνες του Ισραήλ ως πρόβα τζενεράλε πρίν την εμπλοκή της Χεζμπολάχ;

Νωρίτερα μέσα στο έτος, αναφορές προειδοποίησαν ότι οι Χούθι αποκτούσαν αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας για να απειλήσουν το Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ έχει ζητήσει πυραύλους ακρίβειας για να επιτεθεί κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε χιλιάδες αεροπορικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στη Συρία για να απαγορεύσει τη ροή όπλων στη Χεζμπολάχ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το Ιράν το λέει ανοιχτά. «Σε περίπτωση πολέμου πολλών μετώπων, το αντιαεροπορικό σύστημα Irone Dome δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών». Αυτό είναι το σχέδιο του Ιράν τελικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...