Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σε εξέλιξη το σχέδιο ''Μ. Κουρδιστάν'' - Αμερικανοί αξιωματούχοι δίνουν το ''πράσινο φως''

Την περασμένη εβδομάδα στο Yale Jackson Institute, διοργανώθηκε ένα συνέδριο με θέμα “Justice for Kurds”, με σκοπό την  υπεράσπιση και την ευαισθητοποίηση για την κουρδική υπόθεση.Το ινστιτούτο μαζί με οργάνωση εστίασε στο κατά πόσον πρέπει να υπάρξει μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ για τη Συρία, το Ιράκ και τους Κούρδους.

Σύμφωνα με την Janine di Giovanni μέλος του Yale Jackson Institute for Global Affairs, τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά λύση θα δοθεί κάποια στιγμή.

“Άρχισα να εργάζομαι στο Κουρδιστάν πριν από την ανατροπή από τις ΗΠΑ του  Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Όπως και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι, ξέρω τι γίνεται εκεί και πάντα πίστευα ότι οι Κούρδοι, όπως όλοι οι άνθρωποι χωρίς πατρίδα, αξίζουν το δικαίωμα του αυτο- προσδιορισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Κούρδοι έπρεπε να είχαν κράτος μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τώρα προβλέπω ειδικά αντιπαράθεση με την Τουρκία, πιθανώς στρατιωτική, εάν οι ΗΠΑ υποστήριζαν την ανεξαρτησία τους.

Το Ιράκ δεν θα ήταν ευχαριστημένο από αυτό, ούτε οι Ιρανοί ή οι Σύριοι. Ο μόνος γείτονας που θα μπορούσε να ωφεληθεί είναι το Ισραήλ, το οποίο κάνει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των ΗΠΑ, είναι ζήτημα πίστης. Κατά τη διάρκεια της μάχης ενάντια στο ISIS, έδινα ρεπορτάζ από τις κουρδικές γραμμές. Παρακολούθησα την αντοχή των Peshmerga να πολεμάνε δίπλα σε διεθνείς δυνάμεις, αφού τα ιρακινά στρατεύματα εξαφανίστηκαν μετά την πτώση της Μοσούλης το 2014.

Οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στον πλανήτη χωρίς το δικό τους κράτος. Πιστεύω ότι οι Κούρδοι θα πρέπει μια μέρα, πρέπει να έχουν το δικό τους κράτος. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον και πιθανότατα όχι χωρίς αμερικανική βοήθεια.

Ίσως ένα από τα πιο διαφωτιστικά αποσπάσματα από το συνέδριό μας στο Yale, προήλθε από τον Ken Pollock, που είναι τώρα στο American Enterprise Institute και είναι ένας εμπειρογνώμονας στο Ιράκ και τον Κόλπο, ο οποίος κάποτε εργάστηκε ως στρατιωτικός αναλυτής για τη CIA.

Ο κ. Pollock υποστηρίζει σθεναρά την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα πιθανό κουρδικό κράτος, αλλά παραδέχεται ότι «η αυτοδιάθεση είναι καλή για τις διεθνείς υποθέσεις, αλλά όχι για το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η ίδια μεταξύ άλλων.

Το κουρδικό κράτος θα γίνει και παράλληλα θα διαλυθεί το τουρκικό κράτος αφού οι γνήσιοι Τούρκοι είναι πολλοί πιο λίγοι  από όσους υπολογίζει ο Ερντογάν σήμερα.

 

Κουρδικά drone σπέρνουν τον θάνατο στους Τούρκους

 

Γνωστό κουρδικό κανάλι δημοσίευσε πλάνα μιας επιχείρησης δράσης στην οποία οι κουρδικές δυνάμεις στόχευσαν και εξόντωσαν Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή Metina στο Βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε το Γραφείο Τύπου του HPG, οι κουρδικές δυνάμεις αεροπορικής άμυνας χτύπησαν τα τουρκικά στρατεύματα που στάθμευαν στο λόφο Zendura στις 7:30 και 08:15 στις 9 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τους Κούρδους του ΡΚΚ και του YPG, η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) κατά της Τουρκίας είναι ο καλύτερος και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να πετύχουν τον σκοπό τους, παρά η επίτευξη αιματηρών μαχών στα βουνά του Ιράκ, για τον απλό λόγο ότι τόσο οι στρατιωτικές βάσεις εντός της Τουρκίας, όσο και οι τουρκικές δυνάμεις στην Συρία, κατέχουν μεγάλες σε έκταση περιοχές και αποτελούν τον ιδανικότερο στόχο.

Μάλιστα υπάρχουν και στόχοι πραγματικά ακόμα πιο ελκυστικοί όπως (το παλάτι του Ερντογάν, για παράδειγμα, που είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Λευκού Οίκου).

Μια εναέρια μαζική επίθεση με drones θα ήταν ήταν στρατηγικής σημασίας, δεδομένου του συντριπτικού αποτελέσματος και των τεραστίων ζημιών που θα προκαλούσε, μαζί με τον αντίκτυπο διεθνώς.

Με απλά λόγια, η Τουρκία μπορεί να πιστεύει ότι έχει ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των Κούρδων, αλλά θα ήταν ανόητο για την Άγκυρα να υποθέσει ότι ένα τέτοιο πλεονέκτημα θα είναι διαρκές. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ