Ένοπλες Συρράξεις

Πως Κίνα-Πακιστάν-Ιράν & Τουρκία υλοποιούν τον "Δρόμο του Μεταξιού"

Από τότε που ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ  μελετούν να επανατοποθετήσουν δυνάμεις σε γειτονικές χώρες.

Την Τρίτη, το Πακιστάν απέκλεισε την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ή για άλλους πολέμους των ΗΠΑ.

Σε ομιλία του σε δημοσιογράφους στο Ισλαμαμπάντ, ο υπουργός Εξωτερικών Σάχ Μουντ Κράιμι δήλωσε ότι το Πακιστάν έχει υιοθετήσει μια πολιτική που του επιτρέπει να γίνει «μόνο εταίρος στην ειρήνη» και να μην συμμετάσχει σε μελλοντικό πόλεμο των ΗΠΑ.

"Όχι κύριε, δεν σκοπεύουμε να επιτρέψουμε να μεταφερθούν  βάσεις των  ΗΠΑ στο Πακιστάν", δήλωσε ο Κουσίρ όταν ρωτήθηκε αν το Ισλαμαμπάντ πιέζεται να φιλοξενήσει στρατεύματα των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκέφτονται να επανατοποθετήσουν τις δυνάμεις που φεύγουν από το Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν, το Καζακστάν ή το Ουζμπεκιστάν, αλλά η Ουάσινγκτον δεν έχει συμφωνίες με αυτές τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

«Θα κοιτάξουμε όλες τις χώρες της περιοχής, οι διπλωμάτες μας θα φτάσουν και θα μιλήσουμε για μέρη όπου θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις μας», δήλωσε ο στρατηγός Frank McKenzie, επικεφαλής των Κεντρικών Διοικήσεων των ΗΠΑ, στο Κογκρέσο τον Απρίλιο. Ο Μακένζι είπε ότι θα ήταν «πιο δύσκολο» αλλά «όχι αδύνατο» να βομβαρδιστεί το Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των στρατευμάτων.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον αφγανικό στρατό οικονομικά και σκέφτονται να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις σε άλλες χώρες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε όλα τα στρατεύματα μάχης να φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη, η CENTCOM δήλωσε ότι η απόσυρση ήταν περίπου μεταξύ 6% έως 12% ολοκληρωμένη.

Ο αμερικανικός στρατός αναζητά τρόπους για να διατηρήσει την ικανότητα βομβαρδισμού στόχων στο Αφγανιστάν χωρίς παρουσία στρατευμάτων στη χώρα.

Την Τρίτη, ο Στρατηγός Frank McKenzie, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα ήταν «πιο δύσκολο» αλλά «όχι αδύνατο» να επιτύχει στόχους εντός του Αφγανιστάν εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ακολουθήσει το σχέδιο αποχώρησής του.

"Αν φύγετε από το Αφγανιστάν και θέλετε να επιστρέψετε για να πραγματοποιήσετε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε: πρέπει να βρείτε τον στόχο, πρέπει να καθορίσετε τον στόχο και πρέπει να είστε σε θέση να  πλήξετε το στόχο », δήλωσε ο McKenzie στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών.

«Τα δύο πρώτα απαιτούν βαριά υποστήριξη πληροφοριών. Εάν βρίσκεστε εκτός της χώρας και δεν έχετε το σύστημα που έχουμε εκεί, θα είναι πιο δύσκολο να το κάνετε αυτό. Δεν είναι αδύνατο να το κάνουμε αυτό», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση από τους New York Times ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να επανατοποθετήσουν τις δυνάμεις τους στο γειτονικό Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο McKenzie δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επί του παρόντος συμφωνίες για φιλοξενία στρατευμάτων τους με αυτές τις χώρες, αλλά πρότειναν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εργαστούν για πιθανές συμφωνίες. «Θα εξετάσουμε όλες τις χώρες της περιοχής, τους διπλωμάτες μας θα φτάσουν και θα μιλήσουμε για μέρη όπου θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε βάσεις μας», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έκανε παρόμοια σχόλια την Κυριακή. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα «έχουν τα μέσα» για να παρακολουθούν το Αφγανιστάν και να «αναλαμβάνουν δράση» εάν χρειαστεί. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το πού οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επανατοποθετήσουν «αντιτρομοκρατικά περιουσιακά στοιχεία», αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν την «εμβέλεια και την ικανότητα» να «βρούν τους στόχους και να τους εμπλέξουν σε μέρη όπου δεν είμαστε».

Ο Ώστιν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν να «πληρώνουν μισθούς» στον αφγανικό στρατό.

Ενώ ο Μπάιντεν είπε ότι σκοπεύει να αποσύρει όλα τα στρατεύματα έως τις 11 Σεπτεμβρίου, δεν είναι σαφές εάν το σχέδιο επεκτείνεται στους 18.000 εργολάβους στο Αφγανιστάν που απασχολούνται από το Πεντάγωνο, στο οποίο βασίζεται ο αφγανικός στρατός για συντήρηση και επισκευές.

Οι ΗΠΑ μέσω των συζητήσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες με τους Αγιατολάχ, έτσι ώστε μέσω των βάσεων τους σε Μ. Ανατολή και Κεντρική Ασία να ελέγξουν τον  "Δρόμο του Mεταξιού" της Κίνας και να "στριμώξουν" περισσότερο τη Ρωσία.

Η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal,κυκλοφόρησε ένα χαρακτηριστικό  άρθρο με τίτλο "Afghan Pullout Leaves U.S", στο οποίο ουσιαστικά ψάχνει για άλλα μέρη για να σταθμεύσουν τα  αμερικανικά στρατεύματά,  διερευνώντας επιλογές που το Πεντάγωνο έχει, προκειμένου να συνεχίζει να ασκεί  στρατιωτικό ρόλο στο Αφγανιστάν.

Το άρθρο αναφέρει τρεις επιλογές: είτε εγκαθιστώντας  το στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό των ΗΠΑ  προερχόμενο από το Αφγανιστάν σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, είτε  συγκεντρώνοντάς τα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στον Περσικό Κόλπο συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή της Ντόχα, Κατάρ, και σε  πάνω από δώδεκα άλλες βάσεις σε χώρες από το Κουβέιτ  ως το Ομάν, είτε χρησιμοποιώντας αεροπλανοφόρα και τις ομάδες κρούσης τους για προβολή ισχύος στο έθνος της Νότιας Ασίας.

Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας που αναφέρονται στο κομμάτι ως προοπτικές εγκατάστασης σε χώρες της Κεντρικής Ασίας ήταν το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Zalmay Khalilzad, επισκέφθηκε και τις δύο χώρες την περασμένη εβδομάδα. Υπόψιν ότι ο Khalilzad ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2004-2005, πρέσβης στο Ιράκ από το 2005-2007 και πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη από το 2007-2009.

Η τοποθέτηση, ή όπως θα φανεί αργότερα, η επανατοποθέτηση του στρατού των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία θα ανταγωνίζεται άμεσα τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα. Από τις πέντε πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν συνορεύουν με την Κίνα και το Καζακστάν συνορεύει τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος εμπλέκονται όλοι στην επιλογή της επιλογής της Κεντρικής Ασίας. Το προσωπικό που θα αναπτυχθεί εκεί ή στον Περσικό Κόλπο θα αποτελείται από 25.000-30.000 στρατεύματα  των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το κύριο πλεονέκτημα της Κεντρικής Ασίας είναι η εγγύτητα με το Αφγανιστάν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιλέγουν να αναπτύξουν εκεί στρατεύματα, να χρησιμοποιήσουν drone και να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό για χρήση .

 Όσον αφορά το ενδεχόμενο της Κεντρικής Ασίας, η εφημερίδα παρείχε μια σύντομη επισκόπηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ εκεί που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια, αναφέροντας ότι το Πεντάγωνο είχε διατηρήσει τη βάση του στο Κιργιζιστάν και το Ουζμπεκιστάν, μέχρι το 2014 στην πρώτη  χώρα και το 2005 στη δεύτερη.

Το 2010 ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τον Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και η συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αποκτήσει το δικαίωμα να πετάξει με στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό πάνω και αργότερα απευθείας μέσα από το έδαφος του Καζακστάν για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Τα τέσσερα παραπάνω κράτη της Κεντρικής Ασίας - το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι μέλη του στρατιωτικού προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ. Οι τρεις πρώτοι είναι μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια με επικεφαλής τη Ρωσία.

Εάν το Πεντάγωνο και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ τοποθετήσουν εκ νέου στρατεύματα  μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη στην Κεντρική Ασία, η Κίνα και η Ρωσία θα είχαν ένα Δούρειο Άλογο στην αυλή τους. 

Το κοινό που έχουν το Ιράν - Αφγανιστάν και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που μνημονεύσαμε παραπάνω, είναι ότι φιλοξενούν τις οδικές και σιδηροδρομικές οδούς που διέρχεται η Κινεζική πρωτοβουλία "Δρόμος του Mεταξιού", προκειμένου τα κινεζικά προϊόντα να αφιχθούν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. 

Συνεπώς η Τουρκία και η Κίνα έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, για την μη υποτροπή σε ένοπλη σύρραξη των κακών σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ και για την εγκόλπωση των χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Αντίστοιχα οι ΗΠΑ μέσω των συζητήσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες με τους Αγιατολάχ, έτσι ώστε μέσω των βάσεων τους σε Μ. Ανατολή και Κεντρική Ασία να ελέγξουν τον "Δρόμο του Mεταξιού" της Κίνας.

Από την άλλη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα "στριμώξουν" περισσότερο τη Ρωσία. πιέζοντας την και από την κατεύθυνση των χωρών της Κεντρικής Ασίας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...