Ένοπλες Συρράξεις

Oι ΗΠΑ επανέρχονται δυναμικά στη Λιβύη σβήνοντας τα τουρκικά σχέδια

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ έχει επίσης διοριστεί ως Ειδικός Απεσταλμένος στη Λιβύη, ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

"Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώνει με χαρά ότι ο Πρεσβευτής στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, θα υπηρετήσει επίσης υπό την ιδιότητα του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Λιβύη. Στον ρόλο του ως ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, ο πρέσβης Νόρλαντ θα ηγηθεί των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ για την προώθηση της διεθνούς υποστήριξης για μια πολιτική λύση υπό την ηγεσία της Λιβύης, η οποία διευκολύνεται μέσω του ΟΗΕ.

Ο Πρέσβης Νόρλαντ, είναι διπλωμάτης  σταδιοδρομίας στην Υπηρεσία του Υπουργείου  Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει διατελέσει τρεις φορές πρεσβευτής, ενώ  έχει υπηρετήσει ως Αρχηγός Αποστολής στο Εξωτερικό Γραφείο της Λιβύης στην Τύνιδα από τον Αύγουστο του 2019.

Η προσθήκη του ρόλου του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ στις ευθύνες του Αρχηγού της Διπλωματικής Αποστολής του Πρέσβη Νόρλαντ, δείχνει  τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια εστιασμένη, υψηλού επιπέδου διπλωματική προσέγγιση για την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας της Λιβύης που αναμένεται να κορυφωθεί στις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Θα συνεργαστεί στενά με βασικούς εταίρους για να ενισχύσει τις προσπάθειες για να διατηρήσει την πολιτική διαδικασία σε καλό δρόμο και να απομακρυνθούν οι  ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη. "

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν δυναμικά και θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη

Εν τω μεταξύ αμέσως σχεδόν ανακοινώθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης το ποσό της ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης  των πόλεων της Βεγγάζης, της Ντέρνα, της Σύρτης και του Μουρζούγκ, το οποίο ανέρχεται σε  3 δισεκατομμύρια λίρες. Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται να βοηθήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης σε αυτές τις πόλεις που θεωρούνται ότι υπέστησαν τις περισσότερες ζημιές από τον πόλεμο.

Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη καμία ανακοίνωση σχετικά με το ταμείο για τη νότια Τρίπολη, το οποίο υπέστη επίσης μεγάλη ζημιά λόγω του πολέμου.

Η Βεγγάζη και η Ντέρνα μοιράζονται το ίδιο Ταμείο αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου LD, η Sirte διαθέτει 1 δισ. LD ενώ το Murzug λαμβάνει 500 εκατομμύρια LD.

Τα ανωτέρω χρηματικά ποσά  θα προέρχονται από τον Γενικό Προϋπολογισμό, τον Φόρο Πωλήσεων σε Ξένο Νόμισμα, τις εισφορές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από ξένες εταιρείες στη Λιβύη πιθανότατα εταιρείες πετρελαίου και από δωρεές.

Τέλος το πρώτο διεθνές συνέδριο για τα τρόφιμα και τη διατροφή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12-14 Ιουνίου στο Tajura Industrial Research Center, Τρίπολη.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τη Λιβυκή Εταιρεία Τροφίμων και Διατροφής και οργανώνεται από την εταιρεία Tfaseel.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι αφενός οι ΗΠΑ επανήλθαν δυναμικά στη Λιβύη και θα εποπτεύουν την πορεία αφενός προς την διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος του έτους, αφετέρου την απομάκρυνση ων ξένων δυνάμεων για τις οποίες έκανε εκ νέου λόγο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Βέβαια βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες προσεγγίσεις και διπλωματικές κινήσεις για τη Λιβύη, με ποιό επικίνδυνη για την Ελλάδα, η προσπάθεια της Τουρκίας για σύγκλιση τριμερούς συνόδου μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης-Αιγύπτου.

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι ΟΗΕ-ΕΕ-ΗΠΑ πιέζουν για αποχώρηση  των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, αποφάσισε να αντιδράσει, αφού δεν επιθυμεί με τίποτε να αποχωρήσει από τη χώρα.

Για το λόγο αυτό επικαλείται διακρατική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης για παραμονή στρατευμάτων της στη χώρα, ενώ με την τριμερή σύνοδο που επιθυμεί και θα επιδιώξει να πραγματοποιηθεί, μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου-Λιβύης, θέλει να δημιουργήσει ένα περιφερειακό μέτωπο το οποίο θα συμφωνεί με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Επιπλέον επιθυμεί να "τραβήξει" την Αίγυπτο από τη συμμαχία των χωρών, Ρωσία-ΗΑΕ-Αίγυπτο, που υποστηρίζουν τον Στρατάρχη Χαφτάρ με σκοπό την περαιτέρω απομόνωσή του.

Και τα δύο  δηλαδή την παραμονή των στρατευμάτων της στη Λιβύη και την αποστασιοποίηση της Αιγύπτου από τον Στρατάρχη Χαφτάρ που επιδιώκει να πετύχει , θέλει να το πουλήσει στη Δύση, έτσι ώστε να αδυνατίσει τη θέση Ρωσίας και Χαφτάρ στη Λιβύη και η χώρα να περάσει στη δυτική σφαίρα επιρροής προοδευτικά μετά τις εκλογές.

Τι όμως θα δώσει σε Αίγυπτο και Λιβύη η Τουρκία προκειμένου να πετύχει τα παραπάνω;

Μα φυσικά μεγάλο μέρος της  Ελληνικής και Κυπριακής  ΑΟΖ που περιλαμβάνονται μεταξύ Κρήτης-Λιβύης-Αιγύπτου- Κύπρου- Συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης.

Στην Λιβύη ήδη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο επιθυμεί η Τουρκία να διατηρήσει σε ισχύ, κλέβει και χαρίζει στη Λιβύη μεγάλο μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης, ενώ ένα εξίσου μεγάλο μέρος της ΑΟΖ μας στην υπόψη περιοχή το ιδιοποιείται παρανόμως η ίδια η Τουρκία. 

Το ίδιο θέλει να κάνει και με την Αίγυπτο, δηλαδή ένα νέο παράνομο μνημόνιο όπου να μοιράζονται Τουρκία και Αίγυπτος επίσης μεγάλο μέρος της Ελληνικής αλλά και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επιπλέον στην Αίγυπτο η Τουρκία, πουλάει ότι θα μεσολαβήσει για σύσφιξη των σχέσεων με το ΝΑΤΟ. Πρόσφατα μάλιστα η Τουρκία ήρε τις ενστάσεις της για την συμμετοχή της Αιγύπτου στις στρατιωτικές δραστηριότητες των χωρών του Μεσογειακού διαλόγου-ΝΑΤΟ, δίνοντας δείγμα γραφής στην Αίγυπτο περί των υποτιθέμενων καλών της προθέσεων.

Δεν αποκλείω μάλιστα, η Τουρκία να απεργάζεται την δημιουργία συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας με την Αίγυπτο, προκειμένου να κατοχυρώσει την εν λόγω χώρα σε θέματα ασφαλείας, αφού η Τουρκία σκοπεύει να εγκατασταθεί για τα καλά στη Λιβύη διατηρώντας βάσεις χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρέμβει άμεσα στην Αίγυπτο με σχέδιο και προτάσεις. Οποιαδήποτε χρονοτριβή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις σε βάρος του Ελληνισμού.

Κλείνω λέγοντας ότι  ο παραπάνω τουρκικός σχεδιασμός δεν προσκρούει μόνο στα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και σε εκείνα των ΗΠΑ-ΕΕ, οι οποίες θα κινηθούν αποτρεπτικά σε βάρος του σχεδιασμού του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ