Ένοπλες Συρράξεις

ΗΠΑ: Κατάσχεση χιλιάδων πολυβόλων των Χούτι στην Αραβική Θάλασσα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι κατέσχεσε μια αποστολή  χιλιάδων όπλων επίθεσης, πολυβόλων και πυροβόλων όπλων, κρυμμένων σε ένα πλοίο στην Αραβική Θάλασσα, που προφανώς προορίζονταν για την Υεμένη,  για να υποστηρίξει τους αντάρτες της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας, είπε στο Associated Press, ότι η αρχική έρευνα του Ναυτικού διαπίστωσε ότι το πλοίο προήλθε από το Ιράν, συνδέοντας ξανά την Ισλαμική Δημοκρατία με τον οπλισμό των Χούτι, παρά το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αν και η Τεχεράνη, αρνήθηκε στο παρελθόν να δώσει στους αντάρτες όπλα.

Οι αποστολές όπλων από το 2015

 

Η κατάσχεση, μία από τις πολλές εν μέσω του μακροχρόνιου πολέμου στην Υεμένη, έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και άλλοι, προσπαθούν να τερματίσουν μια σύγκρουση, που δημιούργησε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο. Η αποστολή όπλων, που περιγράφεται ως σημαντική, δείχνει ότι ο πόλεμος μπορεί να έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Όταν οι ειδικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στον πλοίο,  βρήκαν σχεδόν 3.000 κινέζικα τουφέκια τύπου 56, μια παραλλαγή του Kalashnikov. 

Ανακάλυψαν επίσης, εκατοντάδες άλλα βαρέα πολυβόλα και τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, καθώς και δεκάδες προηγμένους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους, όπως και αρκετές εκατοντάδες εκτοξευτές χειροβομβίδων και όπλα.

Οι κατασχέσεις, ξεκίνησαν το 2016 και συνεχίστηκαν κατά διαστήματα, καθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου, στον οποίο οι Χούτι χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους και  αεροσκάφη, που πολλοί συνδέουν με το Ιράν. Η Υεμένη πλημμυρίζει με μικρά όπλα, που έχουν λαθραία εισέλθει σε  ελεγχόμενα λιμάνια, εδώ και χρόνια συγκρούσεων.

Ο πόλεμος της Υεμένης, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν οι Χούτι κατέλαβαν τη Σάνα και ξεκίνησαν μια πορεία νότια, για να προσπαθήσουν να καταλάβουν ολόκληρη τη χώρα.

Η Σαουδική Αραβία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, μπήκαν στον πόλεμο μαζί με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, τον Μάρτιο του 2015. 


Το Ιράν υποστήριξε τους Χούτι, οι οποίοι παρενοχλούσαν τη Σαουδική Αραβία με πυραύλους και επιθέσεις με drone.

 

Ο αντίκτυπος της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Υεμένη

 

Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περίπου 130.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 13.000 αμάχων, που σκοτώθηκαν σε στοχευμένες επιθέσεις, σύμφωνα με το Έργο Ένοπλων Συγκρούσεων & Εκδηλώσεων.

Ο πόλεμος έχει δει φρικαλεότητες από όλες τις πλευρές. Αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας, που χρησιμοποιούν βόμβες αμερικανικής κατασκευής, σκότωσαν παιδιά σχολείου και πολίτες.


Τα ΗΑΕ, πλήρωσαν τους ντόπιους μαχητές της Αλ Κάιντα, για να αποφύγουν τις μάχες και τις ελεγχόμενες φυλακές, όπου τα βασανιστήρια και η σεξουαλική κακοποίηση ήταν ανεξέλεγκτα. Οι Χούτι, απασχολούν παιδιά στρατιώτες και βάζουν νάρκες ξηράς.

Από το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέβαλε εμπάργκο όπλων στους Χούτι. Παρ 'όλα αυτά, οι ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποιούν, ότι «όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν, ότι άτομα ή οντότητες στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, προμηθεύουν σημαντικούς όγκους και εξαρτήματα στους Χούτι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ