Ένοπλες Συρράξεις

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τελούν σε κατάσταση συναγερμού

Ο Διοικητής των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν προειδοποίησε το Σάββατο, ότι θα ήταν λάθος για τους αντάρτες  να επιτεθούν  στα ξένα στρατεύματα που εξακολουθούν να είναι παρόντα στη χώρα, μετά τη λήξη της προθεσμίας απόσυρσης της 1ης Μαΐου που συμφωνήθηκε πέρυσι με μαχητές Ταλιμπάν.

Τα σχόλια έγιναν μετά από "αναποτελεσματικά έμμεσα πυρά" σε  αεροδρόμιο στο Κανταχάρ που δεν προκάλεσε  τραυματισμούς ή ζημιές.

Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το εάν συμμετείχαν στο συμβάν.

Σύμφωνα με συμφωνία του Φεβρουαρίου 2020 μεταξύ της Διοίκησης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και των Ταλιμπάν, οι ξένες δυνάμεις  θα έπρεπε να αποσυρθούν από τη χώρα μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδαθα σταματούσε τις επιθέσεις της σε ξένα στρατεύματα και βάσεις.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα αφού εξέτασε την κατάσταση, ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη χώρα για μήνες μετά τον Μάιο, αποσυρόμενες ολοκληρωτικά έως τις 11 Σεπτεμβρίου. 

Η Καμπούλ το Σάββατο φοβούμενη αντίδραση των Ταλιμπάν, αναβάθμισε και αύξησε την στρατιωτική  της παρουσία και ασφάλεια στα σημεία ελέγχου.

Πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν βρίσκεται σε «υψηλή επιφυλακή», ενώ οι στρατιωτικές περιπολίες και η ασφάλεια αυξάνονται σε όλες τις κύριες πόλεις της χώρας.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter από εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά το περιστατικό του Σαββάτου στο Κανταχάρ, ο στρατηγός Μίλερ είπε ότι θα ήταν λάθος να επιτεθούν οι Ταλιμπάν εναντίον των ξένων στρατευμάτων.

"Μην κάνετε λάθος, έχουμε τα στρατιωτικά μέσα να ανταποκριθούμε δυνατά σε κάθε είδους επιθέσεις εναντίον του συνασπισμού και τα στρατιωτικά μέσα για να στηρίξουμε τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας", είπε.

Η βία κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με περισσότερους από εκατό υπαλλήλους των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν να σκοτώνονται.

Την Παρασκευή, μια τεράστια έκρηξη στο ανατολικό Λογκάρ σκότωσε δεκάδες καθώς έσπασαν τη νηστεία τους κατά τη διάρκεια του ιερού ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού.

Δεν ήταν σαφές ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά η κυβέρνηση κατηγόρησε τους Ταλιμπάν που δήλωσαν ότι μελετούσαν το θέμα. 

Οι Ταλιμπάν απάντησαν στην κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν με φλογερή ρητορική και απειλώντας με συνέπειες, μποϊκοτάροντας μια κρίσιμη διάσκεψη στην Τουρκία που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο μήνα, που αποσκοπούσε στο  να βοηθήσει να ξεκινήσει η αναστολή των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Αφγανιστάν.

Επίσημες πηγές και πηγές  των Ταλιμπάν, αναφέρουν ότι διατηρήθηκαν επαφές για να προσπαθήσουν να επιστρέψουν οι Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν για την εκτεταμένη παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά δεν είχε γίνει ανακοίνωση για παράταση μέχρι το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπίχ Μουχαχίντ έγραψε στο Σάββατο ότι η προθεσμία που πέρασε σήμαινε ότι "αυτή η παραβίαση κατ 'αρχήν άνοιξε το δρόμο για τους μαχητές Ταλιμπάν, να αναλάβουν κάθε αντεπίθεση που κρίνουν κατάλληλη εναντίον των δυνάμεων κατοχής", προσθέτοντας  ότι οι μαχητές περίμεναν την απόφαση της ηγεσίας των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα την εβδομάδα, ο Μουτζαχίντ δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, λέγοντας: "Οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν και  εντός της ηγεσίας των Ταλιμπάν βρίσκονται σε εξέλιξη εάν θα  επεκτείνουν  χρονικά ή όχι την τήρηση της συμφωνίας".

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε επίσης ότι εάν οι ξένες δυνάμεις δεχθούν επίθεση κατά τη διάρκεια της απόσυρσης τους, θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους "με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους"

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι απειλές των Ταλιμπάν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αλλά ορισμένοι παράγοντες επεσήμαναν ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι επιθέσεις πλήρους κλίμακας εναντίον ξένων στόχων, καθώς οι Ταλιμπάν συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις.

"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις επιθέσεις", δήλωσε ο Michael Kugelman, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Ασίας στο Κέντρο Woodrow Wilson στην Ουάσινγκτον. "Τούτου λεχθέντος, οι Ταλιμπάν είναι λιγότερο πιθανό να επιτεθούν σε ξένες δυνάμεις τώρα που ξέρουν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα φύγουν."

Επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Zalmay Khalilzad, είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, Μουλά Μπαραντάρ, στη Ντόχα, δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν την Παρασκευή.

Επίσης την Παρασκευή, την παραμονή της συμφωνηθείσας προθεσμίας, απεσταλμένοι από τη Ρωσία, την Κίνα, το Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν συναντήσεις με αξιωματούχους Ταλιμπάν και διαπραγματευτές της αφγανικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι συζήτησαν την ειρηνευτική διαδικασία και το αίτημά τους να απομακρυνθούν οι ηγέτες των Ταλιμπάν από τους καταλόγους κυρώσεων.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι μια αντιπροσωπεία πολιτικών ηγετών Ταλιμπάν ήταν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ αυτήν την εβδομάδα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ