Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, με τη βοήθεια της τουρκικής ΜΙΤ, στρατολογούν εκατοντάδες Σύριους μισθοφόρους, αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές. Για το θέμα υπάρχει αναταραχή στα αραβικά κοινωνικά δίκτυα.
“Σε αυτό το ζήτημα, η Ουκρανία επικουρείται από εκπροσώπους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνοι για την στρατολόγηση των ισλαμιστών τρομοκρατών.
Για την πιθανή συμμετοχή μισθοφόρων στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί φέρονται να είναι διατεθιμένοι να δώσουν μέχρι 1500 δολάρια σε κάθε Τζιχαντιστή, με την προτεραιότητα να δίνεται ειδικά σε ρωσόφωνους Καυκάσιους μισθοφόρους που πολέμησαν στη Συρία”, αναφέρει πηγή.
Οι ίδιες πηγές είναι πεπεισμένες ότι οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να αναβιώσουν το "τάγμα Dudaev", το οποίο είχε σχηματιστεί το 2014-2015 από ρωσόφωνους του Βορείου Καυκάσου που ζούσαν μόνιμα στην Ουκρανία.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο, εμφανίστηκαν σχετικές πληροφορίες για την συμμετοχή μισθοφόρων από τη Συρία.
“Το παζάρι πρόσληψης ισλαμιστών μαχητών οργανώνεται επί του παρόντος στη Συρία, σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία», εξηγεί ο Alexander Perendzhiev, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plekhanov.
Ο ίδιος ειδικός τονίζει ότι "η Άγκυρα έχει ήδη αποκτήσει πλούσια εμπειρία στη χρήση μισθοφόρων και στη Λιβύη σε μάχες υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση, στην πραγματικότητα είναι στενός εταίρος της Τουρκίας στο παζάρι πρόσληψης "ισλαμιστών τρομοκρατών", καθώς η κρατική τρομοκρατία, τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική, αποτελεί την επίσημη πολιτική στην Άγκυρα”.
Το Κίεβο με αυτήν την κίνηση συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικής απειλής στη χώρα.
“Παρεμπιπτόντως, η διενέργεια σαμποτάζ και τρομοκρατικών ενεργειών, κυρίως κατά της Ρωσίας, θα γίνει πλέον το επίσημο στρατιωτικό δόγμα αυτών των ομάδων.
Η βοήθεια δε της Τουρκίας σε αυτήν την διαδικασία προκαλεί ήδη σοβαρές διαφωνίες στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.
Μπορώ να πω με σιγουριά δε ότι, εάν η Ρωσία δεν είχε προσαρτήσει την Κριμαία, σήμερα στην θέση της θα ήταν η Τουρκία, που θα έλεγχε τόσο την Μαύρη Θάλασσα, όσο και την Αμπχαζία. Χωρίς την Κριμαία μετά το 2017, δεν θα είχαμε βάση για το ομώνυμο στόλο μας στην θαλάσσια αυτή περιοχή”, κατέληξε ο ίδιος Ρώσος ειδικός.
Σύμφωνα με αραβικό πρακτορείο ειδήσεων, η Άγκυρα, παίζει μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια σε ολόκληρη την περιοχή, και ειδικά με το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, θέλοντας να προσφέρει στις ΗΠΑ μια διαρκή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, με την ακύρωση της συνθήκης του Μοντρέ, κάτι που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω των σημερινών συνθηκών και της σθεναρής στάσης της Ρωσίας.
Η κύρια αιτία πάντως μιας πιθανής σφοδρής “σύγκρουσης“ Τούρκων και Ρώσων,θα είναι σίγουρα το τουρκικό σχέδιο παρουσίας μισθοφόρων, τζιχαντιστών στην περιοχή του Ντονιένσκ.