Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πάει εσπευσμένα Τουρκία ο Λίβυος πρωθυπουργός & το μισό υπουργικό Συμβούλιο!

Ο Ερντογάν ''απλώνει'' τα πλοκάμια τα παντού. Μετά την χθεσινή επίσκεψη-''αστραπή'' Ζελένσκι στην Τουρκία, αύριο, θα επισκεφθεί την Άγκυρα και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα.

Με λίγα λόγια, ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα, τα ''δίνει'' όλα στην Τουρκία, με την Ελλάδα να βρίσκεται για άλλη μία φορά στο θέμα της Λιβύης, με την ''πλάτη στον τοίχο'', καθώς η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τρίπολη δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης Μοχάμεντ Χάμουντ, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι η αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που θα συνοδεύσει τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα , θα περιλαμβάνει 5 αναπληρωτές πρωθυπουργούς και 14 υπουργούς, καθώς και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Μοχάμεντ αλ-Χαντάντ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά συνέπεια, μεταξύ των υπουργών της Λιβύης που θα συνοδεύσουν το Ντιμπέιμπε, θα υπάρχουν υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομίας και Εμπορίου, Υγείας, Πετρελαίου, Τοπικών Αρχών, Οικονομικών, Μεταφορών, Σχεδιασμού, Βιομηχανίας και Μεταλλείων, Περιβάλλοντος και Παιδείας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα συζητηθούν ζητήματα όπως η ενέργεια και η υγεία, καθώς και η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω της κρίσης στη χώρα.

Εσωτερική κρίση στην Λιβύη

 

Το μέλος της νομικής επιτροπής του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου Zahraa Naqi δήλωσε: "Έχει επιτευχθεί συναίνεση σε συνταγματική βάση, αλλά υπάρχουν αμφισβητούμενα σημεία σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και αν θα διεξαχθούν απευθείας από τον λαό ή το αν ο πρόεδρος  θα εκλέγεται από το Κοινοβούλιο".

Η νομική επιτροπή του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, το Σάββατο, δεν κατάφερε να καταλήξει σε πλήρη συναίνεση σχετικά με τη συνταγματική βάση στην οποία θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, λόγω διαφωνίας σχετικά με τον μηχανισμό εκλογής του προέδρου μεταξύ εκείνων που πιέζουν για την εκλογή του άμεσα, και εκείνων που θέλουν να εκλέγεται  έμμεσα από το Κοινοβούλιο.

Η νομική επιτροπή του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Τυνησίας για μια περίοδο 3 ημερών και συζήτησε διάφορες συνταγματικές και νομικές προτάσεις και επιλογές για τις επερχόμενες εκλογές με την ελπίδα να συμφωνηθεί μόνο μία, η οποία θα παρουσιαστεί στο Σώμα εκπροσώπων και του κράτους που θα την εγκρίνει και θα είναι η βάση για τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μέλος του Λιβυκού Φόρουμ Διαλόγου, Αμάλ Μπουγκιέγης, εξήγησε σε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, ότι «η πλειοψηφία στη νομική επιτροπή ζήτησε άμεσες προεδρικές εκλογές», σημειώνοντας ότι «η μεθοδολογία για την εργασία στην επιτροπή εξαρτάται από τη συναίνεση.  Δεν υπήρξε συναίνεση σχετικά με αυτό το θέμα, ειδικά με την παρουσία βουλευτών  που επέμειναν  ότι θα υπάρξουν έμμεσες προεδρικές εκλογές, οπότε αποφασίστηκε να παραπεμφθεί αυτή η διαφορά στα μέλη του φόρουμ."

Αυτή η διαφωνία προκάλεσε διαμάχη σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στη Λιβύη όπου εκφράστηκαν μεγάλες αντιρρήσεις που αρνούνται να διεξαγάγουν τις προεδρικές εκλογές με έμμεσο τρόπο στον οποίο ο λαός δεν συμμετέχει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιβύης, Malek Abu Shaheyah, εξέφρασε την απόρριψή του για οποιοδήποτε μηχανισμό επιλογής του προέδρου της χώρας που εμποδίζει την ελεύθερη και άμεση λαϊκή ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι «οι Λιβύοι θέλουν να εκλέξουν τον πρόεδρο μέσω καθολικής, μυστικής, ελεύθερης και άμεσης ψηφοφορίας και με την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Επομένως, οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να απορριφθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, το «Κίνημα της 24ης Δεκεμβρίου» στο ίδιο μήκος κύματος, απείλησε να βγει στους δρόμους εναντίον οποιουδήποτε μηχανισμού που« δεν θα  δίνει το δικαίωμα άμεσης  εκλογής  του Προέδρου στους Λιβύους, μακριά από ατζέντες και σκιερές συμφωνίες

Το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει δεν αναμένεται να λυθεί εύκολα και γρήγορα, αφού είναι πολλά και αντικρουόμενα συμφέροντα τα οποία υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών φορέων της Λιβύης. Το θέμα δυναμιτίζεται και από τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν να έχουν λόγο και επιρροή στη χώρα και που έχουν κάθε λόγο να υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της Λιβύης.

Η βασική αρχή του "διαίρει και βασίλευε" παίρνει σάρκα και οστά ξανά, στην πολύπαθη χώρα.

https://twitter.com/milligazetecom/status/1381154349691371522

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ