Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κήρυξαν τον ''πόλεμο'' στη Wagner οι Βρετανοί: ''Πρέπει να τους σταματήσουμε''!

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, κάλεσε τη χώρα του να αντιμετωπίσει τις ρωσικές μισθοφορικές ομάδες!

"Αυτές οι μυστηριώδεις ομάδες, που τώρα υποστηρίζονται από καλά χρηματοδοτημένους και άριστα εκπαιδευμένους στρατούς, αποτελούν ένα πολύπλοκο έργο για τους δυτικούς στρατούς και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τoυς μισθοφόρους'', ανέφερε Μπεν Γουάλας.

Ο Βρετανός υπουργός συνέχισε λέγοντας: "Η Ρωσική μισθοφορική εταιρεία της Wagner, που διευθύνεται από έναν άνθρωπο γνωστό ως" Πούτιν Κουκ ", έδειξε πώς ο σύγχρονος πόλεμος αλλάζει γρήγορα.''

Οι δηλώσεις του υπουργού Μπεν Γουάλας, συμπτωματικά συνέπεσαν με τον πρόσφατο αποχαρακτηρισμό φωτογραφιών της υπηρεσίας πληροφοριών, που δείχνουν ότι η ομάδα Wagner χρησιμοποιεί κανονικό ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, πράγμα που δείχνει ότι στην πραγματικότητα ανήκει στον στρατό του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφημερίδα ανέφερε ότι εμπειρογνώμονες ασφαλείας, πιστεύουν ότι η Ομάδα Wagner χρησιμοποιείται αναμφισβήτητα για να επιδείξει τη στρατιωτική δύναμη της Μόσχας, υποστηρίζοντας πολιτικά καθεστώτα, συχνά με άμεση στρατιωτική υποστήριξη από τον ρωσικό στρατό.

Η Ομάδα Wagner δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στη Συρία, τη Λιβύη και σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, καθώς η ένοπλη βοήθεια ανταμείβεται με την πρόσβαση σε ενεργειακά αποθέματα, χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κάτι νέο φυσικά.

Ο θεσμός των μισθοφόρων υπήρχε από την αρχαιότητα και εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και σήμερα. Εσχάτως έχει επικρατήσει ο όρος PMSC (Private Military & Security Contractor) με τον οποίο ορίζονται ως  διεθνείς επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες να ασκούν βία με  με στρατιωτικά ή παραστρατιωτικά μέσα.

Οι κατηγορίες PMSC είναι:

1  Oι παραδοσιακοί μισθοφόροι που λειτουργούν ανεξάρτητα και σποραδικά. Προσλαμβάνονται για να συμμετάσχουν σε ένοπλες συγκρούσεις σε ξένες περιοχές.

2. Oι ιδεολογικοί μισθοφόροι που μοιάζουν πολύ με τους παραδοσιακούς μισθοφόρους αλλά το κίνητρο τους είναι κυρίως ιδεολογικό ή θρησκευτικό και λιγότερο οικονομικό.

3. H ιδιωτική πολιτοφυλακή που παρέχει ασφάλεια σε συγκεκριμένες κοινότητες

4. Eταιρείες με νομική υπόσταση που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και τις προσφέρουν σε όποιον τις ζητήσει. Λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες του εμπορίου, διαφημίζουν τη δραστηριότητά τους και προσλαμβάνουν προσωπικό αναλόγως των προσόντων τους χωρίς περιορισμούς βάση εθνικότητας.

Οι μισθοφόροι παρέχουν τη δυνατότητα έμμεσης εμπλοκής της χώρας συμφερόντων του PMSC σε πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες διεξάγονται στο έδαφος άλλης χώρας, εξυπηρετώντας μέσω αυτών τα συμφέροντα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης ο χώρος των PMSC είναι "σκοτεινός", αφού μέσω αυτών δρούν μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, ενώ οι μισθοφόροι δεν εκθέτουν κάποια χώρα για τυχόν εγκλήματα πολέμου που μπορεί να διαπράξουν.

Οι εμπόλεμες συρράξεις πλέον έχουν φύγει από το αυστηρά Εθνικό πλαίσιο και μέσω των μισθοφορικών εταιρειών τείνουν να λάβουν "διεθνή υπόσταση". Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εμπόλεμες συρράξεις σε Συρία και Λιβύη όπου εμπλέκονται όχι μόνο οι αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά και πληθώρα άλλων  χωρών μέσω μισθοφόρων.

Η Τουρκία έχει συστήσει την μισθοφορική εταιρεία  SADAT, την οποία χρησιμοποιεί ευρέως ως "όχημα" στρατολόγησης και χρησιμοποίησης μισθοφόρων σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χρηματικός σπόνσορας της Τουρκίας σε αυτό τον εγχείρημα είναι το Κατάρ.

Περιοχές-χώρες στρατολόγησης των μισθοφόρων για λογαριασμό της SADAT, είναι οι τουρκόφωνες περιοχές-χώρες του Καυκάσου, η Μ. Ανατολή και η Αφρική, ενώ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν  το Στρατό της Σομαλίας, στην οποία έχουν δημιουργήσει μεγάλη στρατιωτική βάση, αλιεύοντας μισθοφόρους για τους σκοπούς της.

Τέλος η Τουρκία μέσω των μισθοφόρων της έχει διασφαλίσει την ελαχιστοποίηση των απωλειών των ΤΕΔ στα πεδία των μαχών, ενώ προσπορίζεται τα εδαφικά και οικονομικά κέρδη των όποιων νικηφόρων μαχών έχουν πετύχει οι μισθοφόροι της.

Η χώρα μας είναι αποστασιοποιημένη από την δημιουργία και εκμετάλλευση για όφελός της εταιρειών PMSC, γεγονός που θα σήμαινε την απόκτηση πολεμικής εμπειρίας σε σύγχρονα πεδία μαχών, όπου "δοκιμάζονται" και όπλα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία με τη σειρά τους διαμορφώνουν νέα δόγματα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.

Οπωσδήποτε όμως και αυτό πρέπει να επισημανθεί σε μια Ελληνοτουρκική σύρραξη, δεν πρόκειται να έχει ως χαρακτηριστικό της τη χρήση μισθοφόρων από την Τουρκία, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Αυτό είναι που κάνει διστακτικούς τους Τούρκους, παρά τα όσα επί του αντιθέτου λένε, αφού γνωρίζουν ότι σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης μαζί μας, οι απώλειες των ΤΕΔ και όχι των μισθοφόρων θα είναι πολύ μεγάλες. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινή γνώμη,  όπως άλλωστε έδειξαν τα αντανακλαστικά της στον πρόσφατο θάνατο των 13 Τούρκων στρατιωτικών-αστυνομικών και πρακτόρων της ΜΙΤ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ