Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα βάλθηκαν να αποκαταστήσουν την ειρήνη στο Αφγανιστάν;

Η Ρωσία φιλοξένησε μια ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν την Πέμπτη, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους της κυβέρνησης, τους Ταλιμπάν και τους διεθνείς παρατηρητές σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην εκκίνηση της καθυστερημένης ειρηνευτικής διαδικασίας της χώρας.

Η μονοήμερη διάσκεψη ήταν η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες διεθνείς διασκέψεις πριν από την προθεσμία της 1ης Μαΐου για την τελική απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα, ημερομηνία που καθορίστηκε βάσει μιας παλαιάς συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Ταλιμπάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προσπάθεια της Μόσχας για διαμεσολάβηση έρχεται καθώς οι συνομιλίες στο Κατάρ μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, έχουν σταματήσει. Η Ουάσιγκτον και η Καμπούλ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός ενώ οι Ταλιμπάν λένε ότι θα το διαπραγματευτούν στο πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση.

«Ελπίζουμε ότι οι σημερινές συνομιλίες θα βοηθήσουν στην επίτευξη προόδου στις ενδο-αφγανικές συνομιλίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην αρχή της συνάντησης.

Τη διάσκεψη της Μόσχας παρακολούθησαν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνη Zalmay Khalilzad. Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Συμφιλίωσης του Αφγανιστάν · και ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Πακιστάν, του Ιράν, της Ινδίας και της Κίνας.

Η Μόσχα, η οποία διεξήγαγε έναν 10ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν που τελείωσε με την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων το 1989, έκανε μια διπλωματική επιστροφή ως διαμεσολαβητής στο Αφγανιστάν,καθώς παλεύει με τις ΗΠΑ για επιρροή στη χώρα. Το 2019, φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ διαφόρων αφγανικών φατριών.

Ο Λαβρόφ κάλεσε την Πέμπτη την αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να λάβουν εποικοδομητική στάση και να συμβιβαστούν, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς συμμετέχοντες θα πρέπει να βοηθήσουν στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επίτευξη συμφωνίας.

«Τα αφγανικά κόμματα που ενδιαφέρονται για την εθνική συμφιλίωση μπορούν να επιτύχουν ειρήνη μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών», δήλωσε ο Λαβρόφ. "Είναι σημαντικό να υπογράψουμε μια συμφωνία που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα όλων των βασικών εθνοτικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας και θα καθορίσει τον φορέα της ανάπτυξής της."

Τόνισε ότι ήταν σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα μια ειρηνευτική συμφωνία «εν μέσω της επιδεινούμενης στρατιωτικής-πολιτικής κατάστασης» πριν από το καλοκαίρι, όταν είναι πιθανή μια αύξηση των συγκρούσεων.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Πακιστάν κάλεσαν τα αντιμαχόμενα μέρη να μειώσουν το επίπεδο βίας στη χώρα - και κάλεσαν συγκεκριμένα τους Ταλιμπάν να μην συνεχίσουν την εαρινή επίθεση.

«Προτρέπουμε τους συμμετέχοντες στις ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις να συμμετάσχουν άμεσα σε συζητήσεις για θεμελιώδη ζητήματα για την επίλυση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων του μελλοντικού ειρηνικού και σταθερού αφγανικού κράτους, το περιεχόμενο ενός πολιτικού χάρτη πορείας που οδηγεί σε μια χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνηση και τις λεπτομέρειες μόνιμης και ολοκληρωμένης κατάπαυσης του πυρός. "

Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, ανέφεραν, θα πρέπει «να περιλαμβάνει προστασία για τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, των θυμάτων πολέμου και των μειονοτήτων και θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην έντονη επιθυμία όλων των Αφγανών για οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη."

Η κοινή δήλωση υπογράμμισε ότι οι τέσσερις χώρες δεν υποστηρίζουν την αποκατάσταση ενός ισλαμικού εμιράτου στο Αφγανιστάν, όπως κατά την περίοδο των Ταλιμπάν.

Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Αφγανοί συμμετέχοντες στις συνομιλίες έδειξαν προθυμία να διαπραγματευτούν την ειρήνη, προσθέτοντας ότι θα έχουν περισσότερες συναντήσεις στη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος έχαιρε της προστασίας από τους Ταλιμπάν. Η εισβολή ανέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά οδήγησε σε μακροχρόνιο πόλεμο μεταξύ  Αφγανιστάν και ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τις δαπάνες των ΗΠΑ περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και μια θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους έχει ριζώσει στα ανατολικά της χώρας. Πολλοί Αφγανοί φοβούνται ότι η απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ των αντίπαλων φατριών της χώρας.

Οι Ταλιμπάν, που κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους επέβαλαν  το "σκληρό  Ισλάμ" στο Αφγανιστάν, τώρα ελέγχουν περίπου τη μισή χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έχει προειδοποιήσει ότι οι αντάρτες θα μπορούσαν να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη, χωρίς την παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

https://youtu.be/vqZ6ks9x_V4

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι τρείς Υπερδυνάμεις συμφωνούν σε ένα θέμα: Την ειρήνευση στο Αφγανιστάν. Γιατί όμως;

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν και την απεμπλοκή τους από ένα 20ετή πόλεμο με τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά και κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα επιθυμεί την ειρήνευση στη χώρα για δύο  λόγους κυρίως:

Ο πρώτος είναι για λόγους ασφαλείας της, αφού δεν επιθυμούν να έχουν στα δυτικά τους μια χώρα πυρήνα Ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι θα μπορούσαν να της δημιουργήσουν πρόβλημα δημιουργώντας θύλακες στον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας και κατά συνέπεια  το υπόβαθρο για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό της.

Ο δεύτερος είναι ότι θα ήθελαν να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφαλείας  το εμπόριό τους, "ο δρόμος του μεταξιού", καθιστώντας δυσχερείς τις χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές των προϊόντων τους προς τη Δυτική Ασία και την Ευρώπη.

Τέλος η Ρωσία δεν θα ήθελε και αυτή να έχει στα νότια της μια χώρα πυρήνα Ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι θα μπορούσαν να  δημιουργήσουν σίγουρα  πρόβλημα  στην αυλή της δημιουργώντας θύλακες στον μουσουλμανικό πληθυσμό του Καζακστάν-Κιργιζίας-Τορκμενιστάν-Ουζμπεκιστάν, αποσταθεροποιώντας τες. Επίσης σταδιακά αυτό μπορούσε να  οδηγήσει σε διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό της.

https://youtu.be/r37FHifI_04

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...