Ένοπλες Συρράξεις

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την άμυνα της Σ. Αραβίας μετά από επιθέσεις των Χούθι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν τη Σαουδική Αραβία μετά από επιθέσεις drone και πυραύλων που εξαπέλυσαν οι Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας σαουδαραβικής εγκατάστασης ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν απώλειες ή απώλειες περιουσίας από τις επιθέσεις της Κυριακής που στόχευσαν  σε χώρους αποθήκευσης πετρελαίου στο Ras Tanura, έναν χώρο διυλιστηρίου και τη μεγαλύτερη υπεράκτια εγκατάσταση φόρτωσης πετρελαίου στον κόσμο, και ένα συγκρότημα κατοικιών στο Dhahran που χρησιμοποιείται από τον κρατικό ελεγχόμενο πετρελαϊκό γίγαντα Saudi Aramco.

Οι επιθέσεις, οι οποίες οδήγησαν τις τιμές του αργού Brent πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι στο υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2020, έρχονται σε μια περίοδο τριβής στη δεκαετή συμμαχία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο Πρόεδρος Joe Biden ασκεί πίεση στο Ριάντ για τα ανθρώπινα δικαιώματά και για τον  καταστροφικό πόλεμο της Υεμένης.

"Οι φρικτές επιθέσεις Houthi εναντίον αμάχων και ζωτικής σημασίας υποδομών καταδεικνύουν έλλειψη σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή και αδιαφορία για ειρηνευτικές προσπάθειες", δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στην αραβική γλώσσα στο Twitter.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη Σαουδική Αραβία και τον λαό της. Η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε το Βασίλειο και την ασφάλειά του είναι σταθερή."

Οι Houthi μάχονται έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη εδώ και έξι χρόνια σε μια σύγκρουση που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως πόλεμος μέσω εκπροσώπων, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Συνταγματάρχης Τουρκί αλ-Μάλκι, ο οποίος επίσης μιλά και για λογαριασμό του συνασπισμού, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya ότι το Ιράν προώθησε λαθραία πυραύλους και drone στους Χούτι, αν και η Τεχεράνη έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοιες κατηγορίες.

Το κίνημα Houthi δήλωσε ότι η επιχείρησή του την Κυριακή χρησιμοποιώντας 14 drone και οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους επιτέθηκε επίσης σε στρατιωτικούς στόχους στις πόλεις Dammam, Asir και Jazan της Σαουδικής Αραβίας.

Ο συνασπισμός είπε ότι κατέστρεψε 12drone των  Houthi, χωρίς να προσδιορίσει τοποθεσίες στο Βασίλειο, και δύο βαλλιστικούς πυραύλους που  εκτοξεύτηκαν προς το Jazan.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...