Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Φορτισμένο το κλίμα στη Λιβύη - Δε λένε να φύγουν οι ξένοι μαχητές από τη χώρα

Η προθεσμία για την αναχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη στο πλαίσιο της εκεχειρίας του Οκτωβρίου έληξε το Σάββατο, και οι εκκλήσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας συνεχίζονται, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ούτε παρατηρηθεί ανάλογη κίνηση αποχώρησής τους στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου, οι αντίπαλες πλευρές της Λιβύης, συγκεκριμένα η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και ο Στρατηγός Khhalifa Haftar, έφτασαν σε μόνιμη εκεχειρία στη Γενεύη, δίνοντας προθεσμία τριών μηνών για την απόσυρση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων.

Η αποστολή υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) και μια διεθνής ομάδα παρακολούθησης υπογράμμισαν την υποστήριξή τους για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το Σάββατο.

"Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την πλήρη και συνεχή δέσμευσή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την αναχώρηση όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη", ανέφερε η αποστολή σε δήλωση.

Κάλεσαν τους ηγέτες της Λιβύης να επιταχύνουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένου του «άμεσου επαναπατρισμού όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων».

Οι συμπρόεδροι της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης της Ομάδας Ασφαλείας της Λιβύης (SWG), εκπροσωπούμενης από την Αφρικανική Ένωση, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τον ΟΗΕ και την UNSMIL συναντήθηκαν στις 20 Ιανουαρίου με την Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 (JMC).

Οι συμπρόεδροι προέτρεψαν τα κόμματα της Λιβύης να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιταχύνουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, δίνοντας προτεραιότητα στο άνοιγμα του παραλιακού δρόμου μεταξύ Abu Grein και Sirte, καθώς και τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων».

Επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να διευκολύνουν το έργο της JMC 5 + 5 μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας και της συνεχούς υποστήριξής τους στην πολιτική διαδικασία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres κάλεσε όλους τους "περιφερειακούς και διεθνείς φορείς να σεβαστούν τις διατάξεις" της συμφωνίας εκεχειρίας των 23 Οκτωβρίου που προέβλεπε την απόσυρση εντός τριών μηνών από όλα τα ξένα στρατεύματα και μισθοφόρους.

Ξένοι μισθοφόροι και όπλα υπάρχουν στη χώρα από τότε που ο Χάφταρ ξεκίνησε την επίθεσή του, με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να είναι οι κύριοι υποστηρικτές του Στρατηγού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, επί του παρόντος υπάρχουν 20.000 άνδρες ξένων δυνάμεων ή μισθοφόροι στη Λιβύη.

Το Russian Wagner Group, το οποίο ανήκει στον επιχειρηματία Yevgeny Prigozhin, φίλου του Ρώσου πρόεδρου του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι γνωστή ως μία από τις κύριες ομάδες που έστειλαν μισθοφόρους να πολεμήσουν στη Λιβύη.

Οι περισσότερες από τις ξένες δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από τη Σύρτη, στην αεροπορική βάση Jufra που κατέχουν οι δυνάμεις του Haftar 500 χιλιόμετρα (300 μίλια) νότια της Τρίπολης και πιο δυτικά στο Al-Watiya.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιούνιο, η Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής (AFRICOM) αποκάλυψε ότι 2.000 Ρώσοι μισθοφόροι από την Ομάδα Wagner λειτουργούσαν παράλληλα με τις δυνάμεις του Haftar.

Μια έκθεση του ΟΗΕ για το Σουδάν που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020 ανέφερε επίσης ότι πολλοί Άραβες από την περιοχή του Νταρφούρ πολεμούσαν ως «μεμονωμένοι μισθοφόροι» παράλληλα με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης.

Τον Ιούλιο του 2020, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε στους ξένους μισθοφόρους ως τη ρίζα των προβλημάτων στη Λιβύη, αν και ο ίδιος είχε στείλει αρκετές χιλιάδες μισθοφόρων του από τη Συρία για να πολεμήσουν στη Λιβύη στο πλευρό της GNA,

Πολιτική διαδικασία

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μια σειρά από διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της σχεδόν δεκαετούς σύγκρουσης στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σάββατο, εκπρόσωποι της GNA και του αντιπάλου κοινοβουλίου στην ανατολική Λιβύη δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την πλήρωση βασικών κρατικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, του επικεφαλής ενός παρατηρητή κατά της διαφθοράς και μιας εκλογικής επιτροπής, σε συνομιλίες στο μαροκινό θέρετρο της Bouznika, έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Τα αντίπαλα κόμματα συμφώνησαν επίσης να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας για τη διαδικασία υποψηφιότητας για τις θέσεις, για τις οποίες υπήρξαν από καιρό σημεία διαφωνίας, πρόσθεσε η δήλωση.

Μόλις οριστικοποιηθούν, οι υποψηφιότητες θα παρουσιαστούν σε εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Σε ξεχωριστές συνομιλίες νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, απεσταλμένοι της Λιβύης στις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Αίγυπτο συμφώνησαν να διενεργήσουν συνταγματικό δημοψήφισμα ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί  εντός του έτους.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα, στον οποίο θα αποφασιστεί ο "οδικός χάρτης για το δημοψήφισμα και τις εκλογές".

Η Τουρκία χαιρέτισε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) για την επιλογή του μηχανισμού της νέας εκτελεστικής αρχής που θα παραμείνει στην υπηρεσία μέχρι τις εκλογές, καθώς και την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

"Η Τουρκία, η οποία αποδίδει σημασία στην κυριαρχία, την ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Λιβύης, επιθυμεί σύντομα την επιλογή μιας νέας ενοποιημένης εκτελεστικής αρχής. Ο άμεσος σχηματισμός μιας ενοποιημένης εκτελεστικής αρχής έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τις προετοιμασίες των γενικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών του φιλικού και αδελφικού Λιβυκού λαού ενόψει της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την επιθετικότητα στην Τρίπολη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και τον ακόλουθο αποκλεισμό πετρελαίου", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών  της Τουρκίας σε γραπτή δήλωση.

Υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στη διάσκεψη του Βερολίνου μέσω των εποικοδομητικών συνεισφορών της, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή των συμπερασμάτων της διάσκεψης συνέβαλε στη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, εξισορρόπησης της κατάστασης επί τόπου, επιτρέποντας την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βυθίστηκε σε χάος μετά από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011, ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι και χώρισε τη χώρα μεταξύ των δυνάμεων του GNA και του Haftar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη σύγκρουση στη Λιβύη, η Ρωσία, μαζί με τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), υποστήριξαν το Χαφτάρ κατά της κυβέρνησης της Λιβύης που είχε την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ