Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Ναι" στο ανεξάρτητο κράτος του Αρτσάχ λέει η Γαλλική εθνοσυνέλευση

Μια εβδομάδα μετά την ιστορική απόφαση της Γαλλικής Γερουσίας για την αναγνώριση του Αρτσάχ (Ναγκόρνο/Καραμπάχ), η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε ψήφισμα που τονίζει την επείγουσα ανάγκη αναγνώρισης του Αρτσάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αρμενία, το ψήφισμα εγκρίθηκε με 188 ψήφους υπέρ και 3 κατά.

Το ψήφισμα διορθώνει επίσης τα γεγονότα της διακοπής της ειρηνευτικής διαδικασίας από το Αζερμπαϊτζάν και την ανάπτυξη μισθοφόρων από τρομοκρατικές ομάδες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την υποστήριξη της Τουρκίας, αναφέρει το μήνυμα.

https://twitter.com/301_AD/status/1334528304821448704

Την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (ή Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ) είχε υπερψηφίσει και η γαλλική Γερουσία την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 305, από τους 306 Γάλλους Γερουσιαστές, με μία ψήφο κατά. Αναλυτές ανά τον κόσμο σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα ως προς την τελική διεθνή αναγνώριση του Αρτσάχ.

Το ψήφισμα καταδικάζει επίσης τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τονίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει υποστηριχθεί από τις τουρκικές αρχές, μέσω της εμπλοκής τζιχαντιστών μισθοφόρων, και ζητεί παράλληλα την άμεση απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από τα εδάφη που κατελήφθησαν μετά τις 27 Σεπτεμβρίου του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί να άργησε λίγο η κίνηση αυτή, όμως πολύ πιθανό να ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των Αρμέννιων της περιοχής που έχουν περάσει τόσα όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Σαχάν Γκανταλαριάν, τώρα έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκά νομικά και πολιτικά βάθη για την αναγνώριση του καθεστώτος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αντι-τουρκική άξονα που δημιουργήθηκε, αρκετά τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά λόγω των καταπατήσεων της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Γαλλία, φαίνεται να τάσσεται ολοένα και περισσότερο απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος κατάφορα πλέον, έβαλε το χέρι του για τον ξεριζωμό των Αρμενίων από το Αρτσάχ. Λίγες ημέρες πριν, όπως σας είχαμε αναφέρει, ο πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γαλλίας, προπαγανδίζοντας πως έστειλε μισθοφόρους στην Αρμενία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...