Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανοί αξιωματικοί παρείχαν βοήθεια στους Αζέρους κατά των Αρμενίων

Εξοργιστικά πράγματα έρχονται στην επιφάνεια σε έναν “στυγερό” από όλες τις πλευρές πόλεμο στο Αρτσάκ, αφού Ουκρανοί αξιωματικοί παρείχαν βοήθεια στους τομείς της αντιαεροπορικής άμυνας και του ηλεκτρονικού πολέμου στους Αζέρους.

Λίγες μέρες πριν από το τέλος της στρατιωτικής σύγκρουσης στο έδαφος του Αρτσάx, αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλώθηκαν από αρμενικά στρατεύματα του στρατού Αρτσάκ κατά της οπισθοχώρηση τους.

Υποτίθεται ότι οι Αρμένιοι θα αναλάμβαναν τον έλεγχο κάποιας περιοχής εντός των επόμενων 72 ωρών, ωστόσο, λόγω της υπογραφής τριμερούς μνημονίου σχετικά με την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την παύση των εχθροπραξιών, δεν έγινε δυνατή η σύλληψη των αξιωματικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο ουκρανικός στρατός παρείχε κάλυψη στην πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο έδαφος του Αρτσάx.

Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, μιλάμε για 20 Ουκρανούς αξιωματικούς που συμμετείχαν  στις εχθροπραξίες, και οι οποίοι είχαν αναλάβει την διαχείριση της αντιαεροπορικής άμυνας και του ηλεκτρονικού πολέμου των Αζέρων.

Οι Ουκρανοί φέρονται παρεμπιπτόντως να έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πολεμική σύγκρουση.

Σύμφωνα με  ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στις 30 Νοεμβρίου 2020, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος πρόκειται να φτάσει στο Μπακού για να παραλάβει τους Ουκρανούς.

«Ο ουκρανικός στρατός βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Αρτσάκ. Στις 30 Νοεμβρίου, περίπου 20 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα επιστρέψουν στο Κίεβο με ειδική πτήση από το Μπακού". Αυτό ανακοινώθηκε από το κανάλι Tsibul.

Ο ουκρανικός στρατός παρακολούθησε τις κοινές ασκήσεις  Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας τον Αύγουστο με την συμμετοχή παρατηρητών και στη συνέχεια αυτοί οι Ουκρανοί αξιωματικοί παρέμειναν για την περίοδο των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μεταξύ αυτών των στρατιωτικών υπήρχαν ειδικοί της αεράμυνας, του ηλεκτρονικού πολέμου και των πληροφοριών.

"Ποιος ήταν όμως ο κύριος ρόλος των Ουκρανών σε αυτόν τον πόλεμο παραμένει άγνωστο, ωστόσο, θυμόμαστε ότι οι ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά όπλων και Τζιχαντιστών από την Τουρκία και το Αφγανιστάν στο Μπακού”, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Infoteka24.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είχε αναφερθεί νωρίτερα ότι το Κίεβο είχε σχέση με την μεταφορά όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά η ουκρανική πλευρά δεν είχε σχολιάσει επίσημα τέτοιες πληροφορίες.

Οι Αρμένιοι δεν πολεμούσαν τελικά μόνο με τους Αζέρους, αλλά με Σύριους Τζιχαντιστές, Τούρκους, Ουκρανούς εταιρείες ενέργειας, και με την ίδια την κυβέρνηση τους πιθανόν.

 Για αυτό είναι πολύ πιθανό ότι δεκάδες Αρμένιοι θα ξεκινήσουν αντάρτικο στο Αρτσάκ, προσελκύοντας και άλλους αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την κυβέρνηση του Γερεβάν.

Άλλωστε είναι και στην φύση των Αρμενίων να πολεμούν χωρίς να υπολογίζουν απώλειες, όπως έδειξε και ο “προδομένος” για αυτούς πόλεμος στο Αρτσάx.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ