στρατος αιθιοπιας
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πόλεμος στην Αιθιοπία: Ανυποχώρητοι οι μαχητές στο Τιγκράι

Όσοι πιστεύουν ότι επίκειται η νίκη του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας στο Τιγκράι “ονειρεύονται ξύπνιοι”, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, διαψεύδοντας ότι θα υπάρξει σύντομα τέλος στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 4 Νοεμβρίου μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της χώρας. Χθες Πέμπτη ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ –που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2019– δεσμεύθηκε για μια νίκη “σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα” απέναντι στις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPFL), που κυβερνά εδώ και χρόνια την επαρχία αυτή στη βόρεια Αιθιοπία.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι “ένα όνειρο”, του απάντησε ο πρόεδρος του Τιγκράι Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ. “Είμαστε περήφανοι άνθρωποι που μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. (Αυτή η γη) θα γίνει το νεκροταφείο των εισβολέων”, τόνισε. Ο Ντεμπρετσιόν απέρριψε εξάλλου κατηγορηματικά την εμπλοκή στρατευμάτων που πρόσκειται στο TPFL σε “σφαγές” αμάχων στο Τιγκράι, όπως αναφέρουν μαρτυρίες που δημοσίευσε χθες η Διεθνής Αμνηστία. “Δεν βασίζονται πουθενά. Δεν μπορούν να συνδεθούν με εμάς”, επεσήμανε, προσθέοντας: “Έχουμε αξίες, έχουμε κανόνες. Ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε στους ανθρώπους”.

Αντίθετα ο Ντεμπρετσιόν κατηγόρησε την πολεμική αεροπορία της Αιθιοπίας ότι σκότωσε αμάχους στη διάρκεια επιδρομών που εξαπέλυσε στη Μέκελε, την περιφερειακή πρωτεύουσα, και το Αντιγκράτ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι από τις εχθροπραξίες έχουν εκτοπιστεί χιλίαδες άνθρωποι στο εσωτερικό του Τιγκράι. “Η σημαντικότερη επίπτωση της σύγκρουσης προς το παρόν είναι οι εκτοπισμοί. Σίγουρα υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν έχουμε αριθμούς”, δήλωσε ο Ντεμπρετσιόν κατηγορώντας τον στρατό της γειτονικής Ερυθραίας ότι εμπλέκεται στη σύγκρουση, κάτι που η Αιθιοπία αρνείται.

Η διακοπή στις επικοινωνίες στο Τιγκράι και οι περιορισμοί των μετακινήσεων των δημοσιογράφων καθιστούν δύσκολη την επιβεβαίωση των ισχυρισμών και των δύο πλευρών. Την Πέμπτη η δικαιοσύνη της Αιθιοπίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ντεμπρετσιόν, καθώς και 63 άλλων ατόμων που θεωρείται ότι “θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη” της Αιθιοπίας. Εξάλλου σήμερα το γραφείο του Άμπιι ανακοίνωσε τον διορισμό του Μούλου Νέγκα, μέχρι πρότινος υπουργού Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης, στη θέση του επικεφαλής της νέας “μεταβατικής κυβέρνησης του κρατιδίου Τιγκράι”.

Ο Ντεμπρετσιόν έχει κερδίσει στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο, παρά την εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ακυρωθούν. Ο Άμπιι κατηγορεί το TPFL για προδοσία και τρομοκρατία, ενώ αυτό απαντά ότι διώκει συστηματικά όσους ανήκουν στη φυλή Τιγκρέ από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Απρίλιο του 2018. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν, σύμφωνα με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό το TPFL επιτέθηκε εναντίον βάσης του ομοσπονδιακού στρατού. Στις εχθροπραξίες συμμετέχουν πλέον τοπικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές της φυλής Αμχάρα, που έχει εδαφικές διαφορές με τη φυλή Τιγκρέ, στηρίζοντας την εκστρατεία του ομοσπονδιακού στρατού.

“Εκτός ελέγχου”

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί “ανεξάρτητη έρευνα” για τους πολλούς αμάχους που φέρονται να έχουν σκοτωθεί στο Τιγκράι, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα “εγκλήματα πολέμου”. “Αν και οι λεπτομέρειες της ‘σφαγής’ την οποία κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία στο Μάι Κάντρα στο νοτιοδυτικό Τιγκράι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί πλήρως”, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε τη διεξαγωγή “μιας ενδελεχούς έρευνας”. Η Μπατσελέτ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την κατάσταση στο Τιγκράι, καθώς κινδυνεύει να βγει εντελώς εκτός ελέγχου.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Σουδάν από το Τιγκράι από τις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μπαμπάρ Μπαλόχ, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για μαζικούς εκτοπισμούς χιλιάδες προσφύγων από την Ερυθραία που ζουν σε καταυλισμό στην Αιθιοπία.

Αποπομπές αξιωματούχων

Εξάλλου σήμερα έγινε γνωστό ότι η Αφρικανική Ένωση απέπεμψε τον επικεφαλής ασφαλείας της, τον Γκεμπρεεγκζιαμπχέρ Μεμπράτου Μελέσε, έναν Αιθίοπα, αφού η κυβέρνηση Άχμεντ τον κατηγόρησε για απιστία. Ο Ρασίντ Άμπντι, ειδικός σε θέματα που αφορούν το Κέρας της Αφρικής, εκτίμησε ότι η αποπομπή του Μελέσε από την Αφρικανική Ένωση εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης Άχμεντ να περιθωριοποιήσει σημαίνοντα μέλη της φυλής Τιγκρέ. “Η δίωξη ικανών αξιωματούχων που ανήκουν στη φυλή Τιγκρέ εν μέσω της σύγκρουσής δεν είναι καλή για το ηθικό των υπηρεσιών (ασφαλείας και του στρατού)”, επεσήμανε, αναφερόμενος και στην αποπομπή άλλων αξιωματούχων της ίδιας φυλής μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. “Επίσης ενισχύει την άποψη ότι στη πραγματικότητα πρόκειται για εθνοτικό πόλεμο ο οποίος παρουσιάζεται σαν μια σύγκρουση μεταξύ της κεντρικής και της περιφερειακής εξουσίας”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ