Ένοπλες Συρράξεις

“Ανοικτό μήνυμα” Αρμένιου αμυντικού αναλυτή για την μέθοδο δράσης των Τούρκων στο Καραμπάχ

Η μαζική χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων κατά της εχθρικής αεράμυνας, είναι η κύρια μέθοδο των Τούρκων αξιωματικών, σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο.     

Ο γνωστός στρατιωτικός αναλυτής της Αρμενίας Χ. Αρζομανιάν σε συνέντευξή του σημείωσε ότι το 80% των απωλειών του στρατού του Αρτσάκ προέρχονται αποκλειστικά από τις ενέργειες των τουρκικών UAV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η μαζική χρήση των UAV  που αφορά την αεροπορική υπεροχή και την πλήρη καταστολή των εχθρικών συστημάτων εναέριας άμυνας, έχει γίνει το πιο χαρακτηριστικό στυλ του τουρκικού στρατού στις μάχες σε Idlib, Λιβύη και τώρα το Ναγκόρνο”, δηλώνει ο ίδιος σε βαρυσήμαντο άρθρο του.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της επίθεσης "σμήνους"  Bayraktar TB2 στη Συρία, εκατοντάδες στρατιώτες της συριακής κυβέρνησης, δεκάδες άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό καταστράφηκαν.

Στις 4 Μαρτίου 2020, η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη ρωσικές στρατιωτικές πηγές, ανέφερε ότι πέντε UAV Anka και επτά UAV Bayraktar TB2 είχαν καταρριφθεί από τα συριακά συστήματα αεροπορικής άμυνας Buk και Pantsir.

Το 2019, τα Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν στη Λιβύη εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χ.Χαφτάρ.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο LNA είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε δύο τουρκικά  Bayraktar TB2 στο Ain Zarah κοντά στην Τρίπολη.

Στις 31 Μαρτίου 2020, ο LNA κατέρριψε ένα ακόμη  Bayraktar TB2 κοντά στην Τρίπολη.

Στις 2 Μαΐου 2020, το Al-Marsad ανέφερε ότι ένα τουρκικό Bayraktar TV2 UAV συνετρίβη σε ένα κτίριο κατοικιών στην Τρίπολη.

Στις 9 Μαΐου 2020, το τμήμα στρατιωτικής πληροφόρησης LNA ανέφερε ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας LNA χτύπησε ένα τουρκικό TB2 UAV Bayraktar στην περιοχή al-Kabail στο Ain Zar.

Στις 12 Μαΐου 2020, εμφανίστηκαν αναφορές μέλη του 82ου τάγματος πεζικού του LNA ότι κοντά στην περιοχή Al-Shvareif, η αεροπορική άμυνα του LNA κατάφερε να καταρρίψει ένα τουρκικό UAV.

Τον Μάιο όμως του 2020, το  Anadolu ανέφερε όμως ότι "ο στρατός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των παράνομων ένοπλων σχηματισμών του Χαφτάρ κατέστρεψε εννέα ρωσικά πυραυλικά συστήματα "Pantsir ".

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τουρκικά Bayraktar TB2 UAV, κατέστρεψε δεκάδες συστήματα αεράμυνας 9K33 Osa και 9K35 Strela-10 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η αρμενική πλευρά, με τη σειρά της, ανέφερε την πτώση ενός Bayraktar TB2 UAV.

“Αυτές οι πληροφορίες σήμερα δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως αξιόπιστες, αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουμε "σμήνη" του Bayraktar TB2 UAV , τα οποία επιτίθενται σε  Συρία, Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επιτυγχάνοντας  σοβαρές επιχειρησιακές επιτυχίες", δήλωσε ο ίδιος.

Το τούρκικο UAV Bayraktar TB2, που δημιουργήθηκε από τον Boykor Makina, είναι μια τροποποίηση του Bayraktar Block B και ανήκει στην κατηγορία των τακτικών UAV μεσαίου υψομέτρου με μεγάλη διάρκεια πτήσης.

Το Bayraktar TB2 διαθέτει προηγμένα συστήματα λογισμικού και ελέγχου, ενώ έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην κατηγορία του μετά τη διεξαγωγή δοκιμαστικών πτήσεων τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2014 σε υψόμετρο 8 χλμ. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 24 ώρες και 34 λεπτά.

Παρόλο που τα UAV Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από μια τουρκική εταιρεία, δεν θα σήμαινε τίποτα χωρίς το σύστημα  πυραύλων Hornet, το οποίο αναπτύχθηκε και παραδόθηκε στους Τούρκους από τη βρετανική εταιρεία EDO MBM Technology.

Αυτή η εταιρεία ανήκει πλέον στον αμερικανικό γίγαντα L3 Harris, τον έκτο μεγαλύτερο αμυντικό κολοσσό στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι L3 Harris "έξυπνοι πυλώνες" εξωτερικών βομβών και πυραύλων χρησιμοποιούνται σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II, F-22 Raptor, F / A-18E / F Super Hornet, F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, Τα τύμπανα P-8A Poseidon και MQ-9 Reaper.

"Τώρα αυτό το αριστούργημα μηχανικής των αγγλοσαξόνων σχεδιαστών βοηθά την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να πολεμούν με επιτυχία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σήμερα, η Τουρκία, με έναν στόλο 86 Bayraktar TB2, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις με τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και το Ισραήλ.

Η μαζική χρήση των drone εναντίον των ενόπλων δυνάμεων ενός εχθρού περίπου ίσης δύναμης έχει μεταβάλλει ολόκληρη την έως τώρα στρατιωτική μεθοδολογία”, αναφέρει ο η Χ. Αρζομάνιαν.

Πώς θα αλλάξει η πορεία των εχθροπραξιών με την εμφάνιση και την επιτυχή εμπειρία χρήσης ενός νέου τύπου όπλων;

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα σμήνος από επιθετικά drone;

Οι βετεράνοι των μαχών στο Donbass σχεδιάζουν ήδη  να αντιδράσουν έντονα σε μια πιθανή παρόμοια κατάσταση.

Για παράδειγμα, ο πρώην διοικητής της αεροπορικής αναγνώρισης του DPR, με μια ομάδα συνεργατών μελετά τη δυνατότητα χρήσης ελαφρών αεροσκαφών ενάντια στο Bayraktar των Ουκρανών, όπως  για παράδειγμα, με την χρήση αεροσκαφών Cessna εξοπλισμένα με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά και άλλα όπλα καταστροφής.

Τα Bayraktar θα μπορούσε να γίνει εύκολο θήραμα  ειδικά για αεροσκάφη Α-10 ή για τα αεροσκάφη τύπου "Super Tucano".

"Η ευπάθεια των Bayraktars είναι συγκρίσιμη με την ευπάθεια των αεροσκαφών στην αρχή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε δεν είναι δύσκολο να τα καταρρίψουμε", δήλωσε ο Ρώσος ειδικός A. Goodwin σε συνέντευξή του.

“Οι Τούρκοι όμως, τις επιδρομές των UAV τους τα καλύπτουν με τουρκικά αεροσκάφη AWACS και F-16 όπως κάνουν στο Ναγκόρνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ψηφιακός χώρος του θεάτρου επιχειρήσεων του Καραμπάχ «λάμπει» από τη δορυφορική ομάδα του ΝΑΤΟ, η οποία σε πραγματικό χρόνο μεταδίδει τρέχουσες πληροφορίες για τον εχθρό στον τουρκικό στρατό, καθοδηγώντας τις αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Με άλλα λόγια, ένας ισορροπημένος εχθρικός στόλος  λειτουργεί εναντίον της Αρμενίας, η οποία δύσκολα μπορεί  να τον αντιμετωπίσει επιτυχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποστολή παρόμοιων αεροσκαφών οπλισμένων με μικρά όπλα ή πυραύλους όπως το τουρκικό Bayraktar δεν θα είναι επιτυχής. Θα καταρριφθούν από μαχητικά που καλύπτουν την όλη επιχείρηση.Απαιτείται ένας ισορροπημένος στόλος”, αναφέρει ο Αρμένιος ειδικός.

Η Ρωσία διαθέτει όλα τα συστατικά των αεροπορικών δυνάμεων, εκτός από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα  μεσαίου υψομέτρου τύπου Bayraktar. Η απουσία τους επηρέασε αρνητικά την όλη πορεία των εχθροπραξιών στο Idlib και την Λιβύη.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοτυρ Ζελένσκυ συμφώνησε με τους Τούρκους για την αγορά τουρκικών εναερίων οχημάτων αυτού του τύπου, χωρίς να κρύψει ότι σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στους φιλορώσους του Ντονέσνκ,  σε μια πιθανή επίθεση στην Κριμαία.

"Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα πρέπει να ανταποκριθεί επαρκώς σε όλες αυτές τις εξωτερικές απειλές. Έχουμε την ευκαιρία να προετοιμαστούμε όχι για τον τελευταίο πόλεμο, αλλά για τον πόλεμο του μέλλοντος, ο οποίος έχει ήδη ξεσπάσει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, καταλήγει ο Χ. Αρζομανιάν σε ένα ανοικτό μήνυμα σε όλες τις χώρες που εχθρεύονται τους Τούρκους, ειδικά στην Α.Μεσόγειο.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ