Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το Ισραήλ σταματάει την παράδοση όπλων στους Αζέρους!

Σημαντικές εξελίξεις θα έχουμε στο μέτωπο του πολέμου στο Αρτσάχ. Πριν λίγα λεπτά, ισραηλινά ΜΜΕ που βρίσκονται κοντά στον Μ. Νετανιάχουν, ανέφεραν πως το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει βοήθεια στους Αζέρους! 

Συγκεκριμένα αναφέρουν: 

''Ο πρέσβης της Αρμενίας στο Ισραήλ, ανέφερε ότι ο Νετανιάχου του υποσχέθηκε να σταματήσει να παραδίδει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν. "Μου δόθηκε προφορική υπόσχεση από την ισραηλινή κυβέρνηση."

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς τα ισραηλινά όπλα δίνουν μεγάλη ώθηση στους Αζέρους. 

Με το "πιστόλι στο κρόταφο" ο Αλίεφ

 

Με το "πιστόλι στο κρόταφο" είναι ο “πανίσχυρος” σύμφωνα με πολλά ξένα πρακτορεία ειδήσεων, δικτάτορας Αλίεφ που είναι πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, σε σχέση με την πιθανή έκβαση του πολέμου στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ.       

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται έναν νικηφόρο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να αντισταθμίσει μια τεράστια εγχώρια κρίση που οφείλεται στη μείωση των εσόδων από πετρέλαιο και το διχασμό της κυρίαρχης ελίτ στην χώρα”, δήλωσε ο Αρμένιος δημοσιογράφος και συγγραφέας, Βίκεν Τσέτεριαν.

Οι θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ξέσπασαν την προηγούμενη Κυριακή, αποτελώντας τον τελευταίο γύρο βίας μεταξύ των δύο χωρών μετά τον πόλεμο του 1994.

Ο Αρμένιος δημοσιογράφος είπε ότι οι ρίζες της σύγκρουσης ανάγονται στην σοβιετική εποχή, όταν η αρμενική κοινότητα δεν είχε εδαφική αυτονομία, και αναγκάστηκε να την αποκτήσει δια των όπλων.

Κάτω από αυτό το σύστημα, «οι Αρμένιοι του Καραμπάχ - που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία στην «Αυτόνομη Δημοκρατία του Ορεινού Καραμπάχ», δέχονταν καθημερινά την καταπιεστική εξουσία των Αζέρων, έχοντας έτσι έννομους λόγους να αισθάνονται διακρίσεις αμέσως μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ».

Έτσι η όλη κατάσταση οδηγήθηκε αναγκαστικά σε πόλεμο την δεκαετία του 1990 με την κατάληψη της περιοχής της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, όπως την ονομάζουν οι Αρμένιοι.

Από την άλλη πλευρά η κυρίαρχη τάξη του Αζερμπαϊτζάν «που είναι τα παιδιά της Σοβιετικής νομεκλατούρας», όπως έγραψε και ο Αρμένιος δημοσιογράφος, ελέγχουν την χώρα "από την κορυφή έως τα νύχια" .

Αυτή η νομεκλατούρα επωφελήθηκε από την «κατασκευή του αγωγού Μπακού-Σεϊχάν που έδινε τρελό χρήμα που άρχισε να εισρέει από το 2006.

“Ωστόσο, εδώ και πολλούς μήνες τα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν μειωθεί αισθητά λόγω της μείωσης της παραγωγής και του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στη διεθνή οικονομία, η οποία  περιόρισε την ζήτηση. Έτσι με λιγότερα χρήματα, οι διαμάχες ανάμεσα στις διάφορες φυλές στο Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκαν, ενώ σε κίνδυνο τίθεται πλέον και η εξουσία του προέδρου Αλίεφ”, δήλωσε ο Cheterian.

Ο πόλεμος με την Αρμενία έχει αποσπάσει κυριολεκτικά όλον τον λαό του Αζερμπαϊτζάν, με τις αρχές να είναι βέβαιες για τη νίκη τους, έχοντας επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πανάκριβο στρατιωτικό εξοπλισμό, «συμπεριλαμβανομένων ρωσικών αρμάτων μάχης, βαλλιστικών πυραύλων από τη Λευκορωσία, αλλά και των ισραηλινών και τουρκικών drone.

Η σύγκρουση όμως στην περιοχή του Ναγκόρνο/Καραμπάχ ώθησε αναπόφευκτα περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία να διεισδύσουν εντός του εσωτερικού του Αζερμπαϊτζάν δημιουργώντας την δική της “κυρίαρχη τάξη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άγκυρα προσφέροντας πλήρη υποστήριξη στο Μπακού, παρέχοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και μαχητές εκπαιδευμένους στην Συρία, δεν επιδιώκει απλά να ενισχύσει έναν βασικό περιφερειακό σύμμαχο, αλλά θέλει να ελέγξει και την πολιτική ζωή της χώρας όπως κάνει παντού, όπου πατούν το πόδι τους οι Τούρκοι.

Το μόνο ερώτημα που παραμένει και αφορά την εν λόγω κατάσταση είναι το πώς θα αντιδράσουν η Ρωσία και το Ιράν κά, στην αυξανόμενη ανάμειξη των Τούρκων στις υποθέσεις του νότιου Καυκάσου.

Το πιο πιθανό είναι η Ρωσία να παρέμβει τώρα όσο είναι καιρός ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, που είναι συγχρόνως και "πελάτες" της, αλλιώς οι Τούρκοι θα ελέγξουν ολοκληρωτικά την αζέρικη κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλίεφ, όπως έκαναν και με τον Σάρατζ στην Λιβύη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ