Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο πρέσβης της Αρμενίας απαντά στο Αζερμπαϊτζάν: "Θα φέρουν την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση"

Η πρόσφατη ένταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν πυροδότησε αντιδράσεις και στη χώρα μας, καθώς η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα προέβη σε σχετική τοποθέτηση με μήνυμα στη σελίδα μας, μετά την εκτενή κάλυψη των γεγονότων από το Πενταπόσταγμα. 

Η παρέμβαση αυτή της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίστηκε από σφοδρές κατηγορίες κατά της Αρμενίας για την έναρξη της σύρραξης και εξηγεί τους λόγους που ο ΟΣΣΑ φέρεται να μην ενεπλάκη στη σύγκρουση παρά τις εκκλήσεις από την αρμενική πλευρά, σύμφωνα με την οπτική του Μπακού.

Σε αυτές τις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν απαντά η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα, μετά από σχετική επικοινωνία.

Ακολουθεί αυτούσιο το σχόλιο του Έκτακτου και Πληρεξούσιου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Δημοκρατία της Ελλάδας κυρίου Φατεϊ Τσαρτσογλιάν σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και την τοποθέτηση της πρεσβείας: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η στρατιωτική κλιμάκωση προς την κατεύθυνση του οικισμού Μοβσές / Movses στην περιοχή Ταβούς / Tavush στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν που ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου, οφείλεται στην παραβίαση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός από το Αζερμπαϊτζάν. Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που καταγράφθηκε όχι στη γραμμή επαφής, αλλά στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν θα φέρει την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης.

Η αζερική πλευρά πυροβόλησε θέση μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας που βρίσκεται στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας.

Το βράδυ η αζερική πλευρά ξανάρχισε να πυροβολεί προς την ίδια θέση μάχης, χρησιμοποιώντας όλμο 82 χιλιοστών και άρμα μάχης. Καθ 'όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν, κάθε φορά με διαφορετική ένταση.

Όλες οι προσπάθειες του αντιπάλου έχουν στοχοποιηθεί και εξουδετερωθεί από τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας.

Το πρωί, στις 13 Ιουλίου ο αντίπαλος ξανάρχισε τις προκλητικές ενέργειες, συνεχίζοντας να πυροβολεί προς την κατεύθυνση των Αρμενικών θέσεων, χρησιμοποιώντας όλμους 120 χιλιοστών, πυροβολικό των 152 χιλιοστών, επιθετικά μη επανδρωμένα και άλλα όπλα. Οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας έδωσαν επαρκή απάντηση.

Οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πυροβολούν προς την κατεύθυνση των αζερικών οικισμών. Στοχοποιούνται μόνο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις καi τα τεχνικά μέσα των αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η αζερική πλευρά είχε στοχοποιήσει τις αστικές εγκαταστάσεις των οικισμών Μπέρντ / Berd, Μοβσές / Movses και Τσινάρ / Chinar.

Τα τελευταία χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια πολιτική που αποσκοπεί στη διατήρηση της έντασης σε διάφορα σημεία των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, επεκτείνοντας σταδιακά τα γεωγραφικά όρια αυτής της έντασης που περιλαμβάνει επίσης και το τμήμα του Ναχιτσεβάν, στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Επίσης οι συνεχείς δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ότι το Ερεβάν, Ζανγκεζούρ και το Σεβάν «είναι οι ιστορικές μας περιοχές και πρέπει να επιστρέψουμε αυτά τα εδάφη στους αζέρους», «Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος τον οποίο πρέπει σταδιακά να φτάσουμε». Παρόμοιες άλλες παράλογες δηλώσεις και πολεμική ρητορική προετοίμαζαν το έδαφος για νέες επιθέσεις, κάτι το οποίο από διάφορους αζερικούς πολιτικούς κύκλους παρουσιάζεται στην κοινωνία τους ως ένα μεγάλο επίτευγμα. Είναι κάτι το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι προκλητικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν έρχονται απευθείας σε αντίθεση με το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την κήρυξη της παγκόσμιας κατάπαυσης του πυρός ενόψει της επιδημίας του κοροναϊού και καταδεικνύουν τις πολεμικές και μη εποικοδομητικές πρακτικές του Αζερμπαϊτζάν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Είναι γελοία και εξαιρετικά ανησυχητική σε αυτή την κατάσταση η άκρως προκατειλημμένη στάση της Τουρκίας, η οποία ξεκάθαρα εκφράστηκε στη δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας λίγες ώρες μετά το συμβάν. Στην δήλωση αυτή η Τουρκία εκφράζει την άνευ όρων υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν, προβάλλοντας αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες κατά της Αρμενίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο σε καμία διεθνή πλατφόρμα σχετικά με το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και πρωτίστως στην πλατφόρμα του ΟΑΣΕ.

Από την αρχή της έναρξης του στρατιωτικού συμβάντος H Αρμενική πλευρά βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους Συμπροέδρους της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ, με τους ανώτατους εκπροσώπους των Συμπροεδρευόντων χωρών και με τον προσωπικό εκπρόσωπο του Προέδρου του ΟΑΣΕ. Η Αρμενική πλευρά απευθύνει έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Οι προκλητικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν είναι εξαιρετικά καταδικαστέες, ενώ η προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμβαίνει στις συγκρούσεις στις γειτονικές της περιοχές, έχουν ήδη οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας και την εξάπλωση της αστάθειας στις περιοχές αυτές.

Καταδικάζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή μας και επιβεβαιώνουμε, ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας θα συνεχίζει με συνέπεια να υποστηρίζει τις θέσεις που αποσκοπούν στην διατήρηση και ενίσχυση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρέπει να σημειωθεί ότι, δυστυχώς, οι προκλήσεις του Αζερμπαϊτζάν ακόμη συνεχίζονται.

Τα ξημερώματα τις 16ης Ιουλίου και περίπου στις 3:40 οι ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, αποτελούμενοι περισσότερο από εκατό άτομα, πραγματοποίησαν μία άλλη δολιοφθορική επίθεση, με σκοπό να καταλάβουν την συνοριακή θέση των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην περιοχή Ταβούς / Tavush. Η συνοριακή θέση ονομάζεται «Անվախ» «Ανβάχ». Η θέση αυτή βρίσκεται προς την κατεύθυνση των χωριών Μοβσές-Αηγκεπάρ / Movses-Aygepar της περιοχής Ταβούς /Tavush.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αναπτύσσονται στην θέση που βρίσκεται στην περιοχή Ταβούς /Tavush.

Οι συνοριακές δυνάμεις του Αρμενικού στρατού παρατήρησαν την κίνηση του αντιπάλου και περνώντας στην εφαρμογή σχέδιο κυκλικής άμυνας απέτρεψαν την προσπάθεια της δολιοφθορικής διείσδυσης. Μετά από τις σφοδρές μάχες ο αντίπαλος υποχρεώθηκε και αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο αντίπαλος υποχωρώντας υπέστη ανθρώπινες απώλειες, έχει τραυματίες και απώλειες οπλισμού.

Στη συνέχεια, στις 05:20, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να βομβαρδίζουν τα χωριά Μοβσές και Αηγκεπάρ / Movses and Aygepar, χρησιμοποιώντας όλμο και ολμοβόλο D-30. Παράλληλες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση των γειτονικών θέσεων της θέσης «Անվախ» «Ανβάχ», ωστόσο οι Αρμενικές Ένοπλές Δυνάμεις απέτρεψαν όλες τις επιθέσεις και πήραν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Η Αρμενική πλευρά δεν έχει θύματα και τραυματίες ούτε ανάμεσα στους στρατιωτικούς και ούτε ανάμεσα του άμαχου πληθυσμού".

GALLERY

Φατεϊ Τσαρτσογλιάν
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ