Σίσι στρατός
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Αραβικό στρατό" ετοιμάζει η Αίγυπτος: Προσέγγιση με Ιορδανία & Παλαιστινιακή Αρχή

Μεγάλο "παιχνίδι" ετοιμάζει το Κάιρο κατά της Τουρκίας, καθώς δημιουργεί ένα αραβικό μέτωπο σε περίπτωση σύκγρουσης με την Άγκυρα. Καθώς οι τουρκικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί προς την ανατολική Λιβύη και όπως όλα δειχνούν ετοιμάζουν ναυτικό επεισόδιο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος παίρνει τα μέτρα της.

Η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελούν εν δυνάμει συμμάχους της Αιγύπτου, καθώς μετά την πρόσφατη διπλωματική προσέγγιση είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το Κάιρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τη Συρία που υποστηρίζει ανοικτά το σύμμαχο της Αιγύπτου στη Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ, το Κάιρο συνεχίζει να προσεγγίζει αραβικές δυνάμεις με σκοπό την από κοινού αντεπίθεση σε μια τουρκική προώθηση.

Η Αίγυπτος ζητά υποστήριξη από ορισμένους Άραβες γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών  Σαμέχ Σούκρι πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, η τελευταία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε χθες στη Ραμάλα με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, εστιάζοντας στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς και τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η επίσκεψη του Σούκρι περιελάμβανε συζητήσεις για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στη Λιβύη.

Φαίνεται ότι η Αίγυπτος έχει ζητήσει την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής και άλλων αραβικών χωρών. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής που έχουν εκφράσει ανησυχία για την αποτυχία της Αιγύπτου να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους, αντιτίθενται στα σχέδια του Ισραήλ και στην αμερικανική «Συμφωνία του Αιώνα».

Πριν από τη Ραμάλα, ο Σούκρι επισκέφθηκε την Ιορδανία, όπου έγινε δεκτός από τον Βασιλιά Αμπντουλάχ και τον Υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι  [Ayman Safadi] ξεχωριστά. 

Το Ιορδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι «οι συζητήσεις αφορούσαν τη σημασία της διατήρησης του συντονισμού και της διαβούλευσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Η συνάντηση με τον βασιλιά «αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως το παλαιστινιακό ζήτημα». Η επίσκεψη του Σούκρι στο Χασεμιτικό Βασίλειο είχε επίσης σημεία για την αναζήτηση υποστήριξης εναντίον της Τουρκίας.

Τόνισε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του στο ανάκτορο Σαντάι, στο Αμμάν, ότι η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Λιβύης «συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των Αράβων και της Αιγύπτου» και ότι η Αίγυπτος θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να διασφαλίσει την ακεραιότητά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προκειμένου να υποστηρίξει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ εναντίον της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. 

Όπως είναι γνωστό το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε στρατιωτική δράση στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προτεινόμενης επέμβασης στη Λιβύη, προς υποστήριξη του σχεδίου του Προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι να εμποδίσει την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας να επεκταθεί ανατολικά και να καταλάβει τις μεγάλες πόλεις της Λιβύης Σύρτη και Τζούφρα.

Ο Σαφάντι επέμεινε στη σημασία της πολιτικής διαδικασίας και όχι στη στρατιωτική επιλογή. Είπε: «Η περιφερειοποίηση της λιβυκής κρίσης θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και περίπλοκα. 

Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που να εγγυάται την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, καθώς και την αποτροπή της μετατροπής της Λιβύης  σε χώρο για περιφερειακές συγκρούσεις.

Μετά τη συνάντηση στο Αμμάν και το Σαφάντι, κατανοώντας τις εκφράσεις του Σούκρι εναντίον της Τουρκίας, η λιβανική εφημερίδα «Al-Akhbar» ανέφερε ότι η Ιορδανία μπορεί να παρέμβει για να μεσολαβήσει μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις εντός της Λιβύης. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επαληθευτεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ