Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

ΥΠΕΞ Αρμενίας:"Το εμπόριο όπλων στην περιοχή δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση ειρήνης"

 

Το ζήτημα της πώλησης όπλων στο Αζερμπαϊτζάν έθιξε το ΥΠΕΞ της Αρμενίας, μετά την κατάρριψη ισραηλινής κατασκευής drone των Αζέρων, τονίζοντας πως το ζήτημα της πώλησης όπλων σε ένα κράτος που επιτίθεται σε άμαχο πληθυσμό και πολιτικές υποδομές παραμένει διαχρονικά στην ατζέντα της Αρμενικής διπλωματίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ δήλωσε, όσον αφορά το ζήτημα των πωλήσεων όπλων στο Αζερμπαϊτζάν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ήταν και παραμένει ένα πολύ ανησυχητικό ζήτημα για πολλούς λόγους. Πρώτα απ 'όλα, τα όπλα που πωλούνται από το Ισραήλ (στο Αζερμπαϊτζάν) είναι όπλα θανάτου του λαού μας. Και είμαστε μάρτυρες της χρήσης τέτοιων όπλων εναντίον των ανθρώπων μας, τα οποία ήταν όπως λέω το μέσο, ​​το όπλο του θανάτου. Έχουμε απώλειες λόγω των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουμε την κατάσταση.

Δεύτερο σημείο: είμαστε ένα έθνος που το απασχολεί η ασφάλεια και είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά για το τι σημαίνει συνείδηση ​​ασφάλειας. Παραμένουμε πολύ σίγουροι για τον τρόπο και την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τον λαό μας. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας, βασιζόμενοι στην ειρηνική επίλυση συγκρούσεων με όρους που είναι αποδεκτοί από όλα τα μέρη. Το εμπόριο όπλων στην περιοχή μας δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση των πυλώνων ειρήνης και ασφάλειας».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, Anna Naghdalyan, δήλωσε: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι βλέπουμε αυτό το ζήτημα σε ευρύτερο πλαίσιο: τις πωλήσεις όπλων στην περιοχή και την προώθηση της κούρσας όπλων από διαφορετικούς διεθνείς εταίρους. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτό το θέμα και είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας. Αυτό το ζήτημα τίθεται τόσο σε διμερείς όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες.

Το ζήτημα είναι ότι το εμπόριο όπλων στο Αζερμπαϊτζάν είναι θανατηφόρο, διότι το Αζερμπαϊτζάν δεν διστάζει ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα ενάντια σε πολιτικές υποδομές, τον άμαχο πληθυσμό και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τις 12 Ιουλίου, έχουν εμπλουτίσει αρκετά τα στοιχεία μας σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Θα συνεχίσουμε με θίγουμε αυτό το ζήτημα, θα είναι πάντα αναπόσπαστο μέρος της ατζέντας μας τόσο σε διμερείς όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες».

Στέλνει επιπλέον στρατό στα σύνορα το Αζερμπαϊτζάν

Με την κλιμάκωση να συνεχίζεται και τους Αζέρους να ζητούν πόλεμο με την Αρμενία, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν φέρεται να έχει αυξήσει το μέγεθος των δυνάμεών του σε 100.000 ενεργό προσωπικό μετά από τις συγκρούσεις στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, οι πολίτες της χώρας στρατολογήθηκαν εθελοντικά στον στρατό, με αποτέλεσμα, την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να έχει αυξηθεί κατά 38.000 άτομα, και σήμερα, να είναι περισσότεροι από 100.000», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρμενία έχει περίπου 45.000 στρατιώτες, πράγμα που δείχνει ήδη το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ πιο έτοιμο να αναπτυχθεί σε μια πιο βίαη κατάσταση», συνεχίζει.

Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας drone και πυραύλων από το Ισραήλ, όπως είδατε και παραπάνω, αλλά και από αλλού.

Από την άλλη πλευρά, η Αρμενία έχει επίσης επενδύσει σε προηγμένο στρατιωτικό υλικό και διαθέτει μια σειρά από νέα αεροσκάφη που έχουν αγοραστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ στις τελευταίες συγκρούσεις απέδειξε εμπράκτως πως έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα.

Οι συνοριακές συγκρούσεις ξέσπασαν στις 12 Ιουλίου μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η μάχη είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από απώλειες και για τις δύο πλευρές, με κάθε το Μπακού και το Γερεβάν να εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες για την έναρξη της σύγκρουσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ